Το Συμβούλιο Επικρατείας θα κρίνει τη νομιμότητα προστίμου ύψους 995.000 ευρώ για 199 αδήλωτες airbnb πολυτελείς βίλες στη Μύκονο. Το πρόστιμο επιβλήθηκε σε επιχειρηματία που – όπως υποστηρίζει – δραστηριοποιείται στον χώρο παροχής υπηρεσιών ανεύρεσης πελατών και στη μεσιτεία ακινήτων.
Η ΔΟΥ Αθηνών επέβαλε πρόστιμο 995.000 ευρώ σε επιχειρηματία για την εκμίσθωση, κατά το 2022, μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης (airbnb), 199 πολυτελών βιλών στη Μύκονο. Η δημόσια οικονομική υπηρεσία Αθηνών για κάθε μία από τις 199 βίλες επέβαλε αυτοτελές πρόστιμο των 5.000 ευρώ (συνολικά 995.000 ευρώ).
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο επιχειρηματίας που καλείται να καταβάλλει το πρόστιμο – μαμούθ των 995.000 ευρώ υποστηρίζει ότι δραστηριοποιείται στον χώρο παροχής υπηρεσιών ανεύρεσης πελατών και στη μεσιτεία ακινήτων.
Φωτογραφίες από τις βίλες είχαν αναρτηθεί σε δυο πλατφόρμες της Μυκόνου. Οι 199 βίλες δεν είχαν εγγραφή στο τηρούμενο από την ΑΔΑΕ Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής, ούτε είχαν τον προβλεπόμενο από το νόμο 4446/2016 Μοναδικό Αριθμό Ακινήτου.
Κατά της επιβολής του προστίμου ο επιχειρηματίας προσέφυγε στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών το οποίο έκρινε ότι είναι αναρμόδιο να επιληφθεί της υπόθεσης και την ανέπεμψε στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Στην αίτησή του (έχει καταθέσει και αίτημα έκδοσης προσωρινής αναστολής) υποστηρίζει ότι ουδέποτε υπήρξε καθ’ οιονδήποτε τρόπο διαχειριστής των ακινήτων αυτών, εκτός από μόνο από μια περίπτωση.
Ακόμη, υποστηρίζει ότι η επιβολή του προστίμου είναι αντισυνταγματική, καθώς δεν κλήθηκε σε ακρόαση από η Δ.Υ.Ο. πριν την επιβολή του προστίμου, αλλά είναι και παράνομη, αφού το πρόστιμο επιβλήθηκε αυθαίρετα και καταχρηστικά, χωρίς καμία νόμιμη αιτιολογία.
Τέλος, υποστηρίζει ότι δεν έχει την ιδιότητα του διαχειριστή των επίμαχων ακινήτων, τα οποία μάλιστα στην πράξη επιβολής του προστίμου ούτε καν αναφέρονται ποια είναι αυτά.