Με συναινετική διάθεση, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, κατά τη διάρκεια της παρέμβασης του σήμερα στις εργασίες της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος στη Χίο, διέψευσε τις διαρροές για την επιβολή υψηλών παραβόλων για την αναβολή υποθέσεων και χρηματικών ποινών σε δικηγόρους για μη επιτρεπτές συμπεριφορές στο ακροατήριο.
Παράλληλα, ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης εξήγγειλε την άμεση εξόφληση του υπολοίπου 20% των αποζημιώσεων (2019-2022) για τις υποθέσεις νομικής βοήθειας και πλήρη εξόφληση των αποζημιώσεων για το πρώτο εννιάμηνο του 2023 μετά τη ψήφιση της διάταξης για τη δημιουργία πλατφόρμας για την άμεση πληρωμή τους χωρίς να ακολουθείται η διαδικασία εκκαθάρισης-ενταλματοποίησης από το ΤΑΧΔΙΚ.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Δικαιοσύνης προχώρησε σε μία σειρά εξαγγελιών σχετικά με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα αναλάβει το υπουργείο Δικαιοσύνης το επόμενο διάστημα.
Συγκεκριμένα, ο κ. Φλωρίδης επανέλαβε τη δέσμευσή του για μεταφορά δικαστικής ύλης από τα δικαστήρια σε δικηγόρους και συμβολαιογράφους (διαταγές πληρωμής, άρσεις προσημειώσεων, ένορκες βεβαιώσεις, σωματεία, κληρονομητήρια κλπ) και τόνισε ότι αναμένει τις προτάσεις του σώματος.
Την ίδια στιγμή, προανήγγειλε αλλαγές στους Κώδικες (ΠΚ, ΚΠΔ, ΚΠολΔ) και άμεση συγκρότηση εντός του Οκτωβρίου Ομάδας Εργασίας για τον Κώδικα Δικηγόρων.
Ως προς το άρθρο 187 ΠΚ (εγκληματική οργάνωση) ο κ. Φλωρίδης σημείωσε ότι προωθείται επίλυση του ζητήματος μέσω νομοθετικής ρύθμισης, στο πλαίσιο των κοινών συμφωνημένων προτάσεων Υπουργείου Δικαιοσύνης και δικηγορικού σώματος.
Επιπλέον, ο υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε πως:
- Ως προς τον «Δικαστικό Καλλικράτη», αφού λάβει υπόψη του τις προτάσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας και της Ομάδας Εργασίας, θα προβεί στις αναγκαίες ρυθμίσεις, χωρίς την κατάργηση των υφισταμένων δικαστικών σχηματισμών.
- Εξήγγειλε την ενίσχυση 3.500 νέων δικηγόρων με 5.000 ευρώ, μέσω voucher, την καταβολή εκπαιδευτικού επιδόματος 560 ευρώ σε δικηγόρους (30.000) για τη βελτίωση των ψηφιακών ικανοτήτων τους, την ενδυνάμωση του δικαστικού παραστάτη και την παράταση του προγράμματος πρακτικής άσκησης στα δικαστήρια και δικηγόρους ( 6 μήνες σε Δικαστήρια και 12 μήνες σε Δικηγόρους) με καταβολή μηνιαίας αμοιβής 950 ευρώ , μέσω ΕΣΠΑ, αποδεχόμενος σχετικό πρόγραμμα που έχει υποβάλει η Ολομέλεια.
- Προανήγγειλε την αναμόρφωση του προγράμματος σπουδών στην Εθνική Σχολή Δικαστών με την εισαγωγή μαθήματος Δεοντολογίας και την αύξηση του ορίου ηλικίας εισαγωγής.
- Αποδέχθηκε το αίτημα της Ολομέλειας οι δικαστές που αφυπηρετούν, να μην διορίζονται σε δημόσιες θέσεις , ιδίως ως επικεφαλής ανεξαρτήτων αρχών για τουλάχιστον 2 χρόνια μετά την αφυπηρέτησή τους.