Σάββατο, 23 Νοε.
18oC Αθήνα

NASA: Είναι δυνατή η εξαγωγή οξυγόνου στον πλανήτη Άρη

NASA: Είναι δυνατή η εξαγωγή οξυγόνου στον πλανήτη Άρη

Ένα πείραμα της NASA δείχνει ότι ίσως ανοίξει ένας νέος δρόμος για τους πλανήτες εκτός της Γης. Και αυτό γιατί ένα πείραμα που διεξήγε το ρόβερ Perseverance της NASA έδειξε ότι η παραγωγή οξυγόνου πέρα από την Γη  και συγκεκριμένα στον πλανήτη Άρη είναι εφικτή.

Σύμφωνα με τη NASA το συγκεκριμένο πείραμα που φέρει την ονομασία MOXIE (Mars Oxygen In-Situ Resource Utilization Experiment), επιβεβαίωσε ότι η εξαγωγή οξυγόνου από την αραιή ατμόσφαιρα του Άρη είναι εφικτή.

To ρόβερ κατάφερε να διασπάσει μόρια από την ατμόσφαιρα του Άρη κατάφερε να παράγει μια μικρή, αλλά σταθερά παραγόμενη ποσότητα οξυγόνου σύμφωνα με το Science Alert.

«Οι εντυπωσιακές επιδόσεις του MOXIE δείχνουν ότι η εξαγωγή οξυγόνου από την ατμόσφαιρα του Άρη – οξυγόνο που θα μπορούσε να βοηθήσει στην παροχή αναπνεύσιμου αέρα ή καυσίμου πυραύλων στους μελλοντικούς αστροναύτες, είναι εφικτή», τόνισε η αναπληρώτρια διοικήτρια της NASA Παμ Μέλροϊ.

«Η ανάπτυξη τεχνολογιών που μας επιτρέπουν να χρησιμοποιούμε τους πόρους στη Σελήνη και τον Άρη είναι ζωτικής σημασίας για την οικοδόμηση μιας μακροπρόθεσμης σεληνιακής παρουσίας, τη δημιουργία μιας ισχυρής σεληνιακής οικονομίας και μας επιτρέπει να υποστηρίξουμε μια αρχική εκστρατεία εξερεύνησης ανθρώπων στον Άρη», ήταν τα λόγια της.

Να σημειωθεί ότι το πείραμα MOXIE, το οποίο σχεδιάστηκε από επιστήμονες του ΜΙΤ, λειτουργεί από τότε που το Perseverance προσεδαφίστηκε στον Άρη τον Φεβρουάριο του 2021.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά στα 16 πειράματα που έχει διεξάγει, το MOXIE έχει παράγει συνολικά 122 γραμμάρια οξυγόνου, αρκετή ποσότητα δηλαδή για να κρατήσει ζωντανό ένα μικρό σκυλί για 10 ώρες ή έναν άνθρωπο για 4 ώρες.

Πρόκειται για μια μικρή συσκευή που έχει μέγεθος περίπου σαν ένα κουτί με μένα μεγάλο βιβλίο, το πέτυχε αυτό θερμαίνοντας ένα δείγμα αρειανού αέρα σε σχεδόν 816 βαθμούς Κελσίου και xρησιμοποιώντας ηλεκτρισμό για να διασπάσει το διοξείδιο του άνθρακα σε οξυγόνο και μονοξείδιο του άνθρακα.

Μετά από αρκετές ώρες προθέρμανσης, η MOXIE συγκεντρώνει οξυγόνο για 1 ώρα ανά πείραμα και στη συνέχεια απενεργοποιείται. Σε αυτή την ώρα λειτουργίας, το MOXIE έχει σχεδιαστεί για να παράγει έως και 10 γραμμάρια οξυγόνου. Η συσκευή εξάλλου θα μπορούσε να λειτουργήσει συμπληρωματικά με άλλες πηγές οξυγόνου, μειώνοντας το φορτίο που πρέπει να μεταφερθεί από τη Γη.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις