Παρασκευή, 29 Νοε.
14oC Αθήνα

Ο βασιλιάς Κάρολος μίλησε στη γαλλική Γερουσία και αποθεώθηκε – Τον χειροκροτούσαν για ενάμισι λεπτό

Ο βασιλιάς Κάρολος μίλησε στη γαλλική Γερουσία και αποθεώθηκε – Τον χειροκροτούσαν για ενάμισι λεπτό
Φωτογραφίες: Reuters

Στη γαλλική Γερουσία μίλησε ο βασιλιάς Κάρολος Γ’, γνωστός για τις περιβαλλοντικές ανησυχίες του και μετά το τέλος της ομιλίας του για περίπου ενάμισι λεπτό οι βουλευτές όρθιοι τον χειροκροτούσαν. 

Οι στιγμές που έζησε ο βασιλιάς Κάρολος στην γαλλική Γερουσία ήταν μοναδικές… «Χειροκροτήματα που θα μας έκαναν να ονειρευόμαστε», σχολίασε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Γερουσίας της Γαλλίας Ζεράρ Λαρσέ. 

Ο Βρετανός μονάρχης πρότεινε να δεσμευτούν η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο σε μια «Συνεννόηση για την Αειφορία» προκειμένου να ανταποκριθούν «πιο αποτελεσματικά» στην “παγκόσμια έκτακτη ανάγκη για το κλίμα και τη βιοποικιλότητα”.

Εμπνευσμένος από την Αντάντ, ή αλλιώς την “Εγκάρδια Συνεννόηση” (Entente Cordiale), ένα κείμενο που υπογράφηκε το 1904 από τις δύο χώρες για να εξομαλυνθούν οι πολύ έντονες διαφορές τους εκείνη την εποχή, ο Κάρολος δικαιολόγησε αυτή την πρωτοβουλία στο όνομα του «παραδείγματος του παρελθόντος» προκειμένου να «θέσει τις τεράστιες προκλήσεις του κόσμου γύρω μας», σε μια ομιλία που εκφωνήθηκε τόσο στα γαλλικά όσο και στα αγγλικά.

Αυτή η δήλωση έρχεται ενώ ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ ανακοίνωσε χθες Τετάρτη την αναβολή αρκετών βασικών μέτρων της κλιματικής πολιτικής του Ηνωμένου Βασιλείου, μια απόφαση που καταδικάστηκε από τους οικονομικούς κύκλους, ακόμη και από τους συντηρητικούς που βρίσκονται στην εξουσία.

 

Ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ κατά τη δεύτερη μέρα της επίσκεψής του στην Γαλλία ανέλαβε μια ευρύτερη δέσμευση ενώπιον των Γάλλων βουλευτών «να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να ενισχύσει την ουσιαστική σχέση μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας».

Μίλησε και γαλλικά

«Το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι πάντα ένας από τους στενότερους συμμάχους της Γαλλίας» και «μαζί, οι δυνατότητές μας είναι απεριόριστες», είπε ο Κάρολος μιλώντας στα γαλλικά.

Παράλληλα ο βασιλιάς Κάρολος επανέλαβε την «ακλόνητη αποφασιστικότητα» του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας να δουν την Ουκρανία να “θριαμβεύει”.

Ο Βρετανός μονάρχης υπογράμμισε επίσης την υποστήριξη του Παρισιού και του Λονδίνου στο Κίεβο απέναντι στην «αδικαιολόγητη επίθεση στην ήπειρό μας» που δέχεται η Ουκρανία από τη Ρωσία.

 

Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια του δείπνου το βράδυ της Τετάρτης (20.09.2023), ο Κάρολος έκανε έκκληση να ενδυναμώσουν τις σχέσεις τους η Γαλλία με το Ηνωμένο Βασίλειο, κάτι το οποίο φάνηκε και από τα λόγια του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Μακρόν πρόσθεσε ότι «παρά το Brexit, επειδή όλα αυτά που μας συνδέουν είναι πολλά και επειδή σήμερα βρίσκεστε εδώ, Μεγαλειότατε, ξέρω ότι θα συνεχίσουμε να γράφουμε μαζί ένα κομμάτι του μέλλοντος της ηπείρου μας, να αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις και να υπηρετούμε τους αγώνες από κοινού», είπε ο Μακρόν πριν από το επίσημο δείπνο, στο Ανάκτορο των Βερσαλλιών.

Ο Κάρολος μάλιστα κατά την πρόποσή του, κάλεσε τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο «να ανανεώσουν τη φιλία τους» ώστε να ανταποκρίνεται «στις προκλήσεις του 21ου αιώνα» , ζητώντας μια «ανανέωση» της Αντάντ, η 120η επέτειος της οποίας είναι τον ερχόμενο Απρίλιο.

Αυτή η τριήμερη επίσκεψη στη Γαλλία, η πρώτη μετά τη στέψη του βρετανού μονάρχη, «είναι σημάδι φιλίας και εμπιστοσύνης», που θεωρείται «φόρος τιμής στο παρελθόν μας και εγγύηση του μέλλοντος», επιβεβαίωσε ο Γάλλος πρόεδρος κατά την έναρξη του χθεσινού δείπνου.

Φωτογραφίες Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις