Videos

Περιφερειακές εκλογές – Δημήτρης Πτωχός στο newsit.gr: «Οι πολίτες θέλουν λύσεις, όχι δικαιολογίες»

Ο Δημήτρης Πτωχός υποψήφιος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου στις περιφερειακές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου μίλησε στο newsit.gr για το όραμά του και για το πρόγραμμά του συνδυασμού του: «Η Πελοπόννησος Μπροστά», για το τι θέλει να αλλάξει και πως θέλει να κάνει καλύτερη και πιο ασφαλή τη ζωή των πολιτών.

Ο Δημήτρης Πτωχός υποσχέθηκε και κάτι άλλο πολύ σημαντικό:  ότι θα κάνει τον πολίτη να βλέπει λύσεις στα προβλήματά του και όχι να ακούει δικαιολογίες. Τα λόγια του ήταν ξεκάθαρα: «Οι πολίτες δεν θέλουν δικαιολογίες. Οι πολίτες θέλουν λύσεις».

Ο Δημήτρης Πτωχός ως ένας επιτυχημένος τεχνοκράτης και επιχειρηματίας (είναι Μηχανικός Υπολογιστών και ανώτερο στέλεχος της εταιρείας PEOPLE), αλλά και γνώστης της πολιτικής (διετέλεσε Γενικός Γραμματέας Συντονισμού της Κυβέρνησης την περίοδο 2014-2015 ενώ την περίοδο 2012-2015 ήταν διευθυντής του γραφείου Στρατηγικού Σχεδιασμού του Πρωθυπουργού) υποσχέθηκε να κάνει την Πελοπόννησο πρότυπο σε πολλά επίπεδα όπως αυτό της προσέλκυσης επενδύσεων.

Το πρόβλημα του δημογραφικού

Ο Δημήτρης Πτωχός μίλησε αρχικά για τα τεράστια πλεονεκτήματα, αλλά και τα προβλήματα της περιοχής.

«Η Πελοπόννησος είναι ένας εκπληκτικός τόπος, ένας τόπος με απίθανα πλεονεκτήματα, με εκπληκτικές ομορφιές και πάνω απ’ όλα με υπέροχους ανθρώπους.  Αυτό που βλέπουμε σαν πολύ μεγάλο πρόβλημα και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι το δημογραφικό. Ο πληθυσμός μειώνεται, οι νέοι φεύγουν. Δεν υπάρχουν πάρα πολλές δουλειές, δεν υπάρχουν καλοπληρωμένες δουλειές και σίγουρα δεν υπάρχουν δουλειές που να απαιτούν ένταση γνώσης. Για να αναστραφεί αυτό το πράγμα, χρειαζόμαστε σίγουρα ανάπτυξη και χρειαζόμαστε νέες επενδύσεις. Πάντα με τρόπο βιώσιμο, με τρόπο δίκαιο και σίγουρα με τρόπο πολύ καλό προς το περιβάλλον», επισήμανε ο Δημήτρης Πτωχός.

Και συνέχισε:  «Θέλουμε να κάνουμε την Περιφέρεια Πελοποννήσου μια Περιφέρεια πρότυπο στην προσέλκυση επενδύσεων. Πρέπει να είμαστε πολύ φιλικοί και πολύ ελκυστικοί. Για να το κάνουμε πιο συγκεκριμένο πρέπει να ασχοληθούμε παρά πολύ με το να διαμορφώσουμε το κατάλληλο υπόβαθρο, κυρίως χωροταξικό σχεδιασμό, πολεοδομικό σχεδιασμό, υποδομές όπου χρειάζονται, προκειμένου ο κάθε δυνητικός επενδυτής να μπορέσει να έρθει, να ξέρει τι θα κάνει, πόσο γρήγορα θα το κάνει, ώστε να βάλει σε παραγωγική λειτουργία την επιχείρηση που θέλει να δημιουργήσει προσφέροντας θέσεις εργασίας και αναστρέφοντας σιγά, σιγά το δημογραφικό πρόβλημα.

Τα πλεονεκτήματα

Για τα πλεονεκτήματα της Περιφέρειας που θα ενισχυθούν μέσα από το αναπτυξιακό σχέδιο του συνδυασμού του ανέφερε: «Οι βασικοί άξονες γι’ αυτό το αναπτυξιακό σχέδιο πρέπει να είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Πελοποννήσου, τα οποία είναι ο πρωτογενής τομέας, η μεταποίηση. Έχουμε έναν εκπληκτικό τόπο, έχουμε την μεγαλύτερη πυκνότητα ανθρώπων που ασχολούνται με τη γη και με τα αγροτικά επαγγέλματα. Πρέπει να τους στηρίξουμε και πρέπει να μπολιάσουμε τον πρωτογενή τομέα με τον άλλο μεγάλο αναπτυξιακό άξονα που έχει η Πελοπόννησος και είναι ο τουρισμός. Μαζί βέβαια και με τον πολιτισμό».

Η ψηφιοποίηση και οι αδειοδοτικές διαδικασίες

Ο υποψήφιος για την Περιφέρεια Πελοποννήσου μίλησε και για τον δεύτερο βασικό άξονα του προγράμματός του.

«Ο δεύτερος άξονας είναι η ψηφιοποίηση και πριν την ψηφιοποίηση είναι η απλοποίηση των διαδικασιών. Αυτό θα βοηθήσει σε δυο άξονες. Θα βοηθήσει κυρίως την εξυπηρέτηση του πολίτη. Πρέπει ο πολίτης να εξυπηρετείται πολύ πιο γρήγορα, πολύ πιο αποτελεσματικά και πρέπει να εξυπηρετείται και ισότιμα μέσα στις Περιφερειακές Ενότητες. Πρέπει να υπάρχει μια περιφερειακή συνείδηση και η ίδια εξυπηρέτηση παντού», ανέφερε ο Δημήτρης Πτωχός.

Και συνέχισε: «Το δεύτερο πράγμα που θα βοηθήσει αυτό είναι να γίνουν πολύ πιο γρήγορες και αποτελεσματικές οι αδειοδοτικές διαδικασίες για τις επενδύσεις».

Οι υποδομές και η Πολιτική Προστασία

Ο τρίτος άξονας του προγράμματος του Δημήτρη Πτωχού είναι οι υποδομές.

«Οι υποδομές σε όλη την Ελλάδα είναι κάτι που είναι ζητούμενο. Ομαδοποιούνται σε πολύ βασικούς άξονες. Υπάρχουν πολύ μεγάλες ανάγκες για οδικό δίκτυο, για προσβάσεις, για τουριστικές υποδομές όπως μαρίνες και ο,τιδήποτε άλλο χρειάζεται. Υπάρχει πολύ μεγάλη ανάγκη – και κατά την άποψή μου είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για το μέλλον – για υποδομές διαχείρισης φυσικών πόρων και κυρίως της διαχειρίσεως του νερού, τόσο για αρδευτικούς λόγους, όσο και για λόγους αστικής ανάπτυξης και αστικής χρήσης. Νομίζω ότι είναι κάτι που πρέπει να το δούμε πάρα πολύ σοβαρά, όχι μόνο στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, αλλά σε όλη την Ελλάδα. Και φυσικά υπάρχουν υποδομές, οι οποίες άπτονται του αντικειμένου της Πολιτικής Προστασίας, το οποίο είναι και πάρα πολύ επίκαιρο με όσα έχουν συμβεί», ανέφερε ο υποψήφιος για την Περιφέρεια Πελοποννήσου στις Περιφερειακές Εκλογές.

Η δημιουργία Περιφερειακού Επιχειρησιακού Κέντρου

Ο Δημήτρης Πτωχός μίλησε και για τις προτάσεις του συνδυασμού του για τον τομέα της Πολιτικής Προστασίας.

«Έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις για την δημιουργία ενός Περιφερειακού Επιχειρησιακού Κέντρου Πολιτικής Προστασίας, ένα έργο το οποίο είναι ήδη ενταγμένο στο Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά επειδή ένταξη δεν σημαίνει απαραίτητα και υλοποίηση, δεσμευόμαστε να το κάνουμε. Θέλουμε πολύ επίσης να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο προστασίας των δασών στα πρότυπα του ΣΠΑΥ, τον σύνδεσμο για τη προστασία και την ανάδειξη του Υμηττού, όπως και ένα παρατηρητήριο για τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης», ανέφερε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης.

Η πρόνοια

Ο Δημήτρης Πτωχός αναφέρθηκε και σε ένα βασικό κομμάτι του προγράμματος του συνδυασμού του.

«Άλλος ένας άξονας που θέλουμε να δώσουμε ιδιαίτερο βάρος είναι αυτός της πρόνοιας, της αλληλεγγύης και γενικότερα της προστασίας ευάλωτων και ιδιαίτερων ομάδων. Είναι κάτι το οποίο πρέπει να το βάλουμε στην ατζέντα μας, παρά πολύ δυνατά. Υπάρχουν πάρα πολύ άνθρωποι που χρειάζονται στήριξη», τόνισε.

«Υπάρχουν πόροι που μπορούν να βοηθήσουν»

Τα έργα για να γίνουν πάντως, χρειάζονται λεφτά. Όταν ο υποψήφιος Περιφερειάρχης ρωτήθηκε αν υπάρχουν τα χρήματα για να γίνουν πράξη τα οράματά του ήταν ξεκάθαρος.

 «Υπάρχουν αρκετοί πόροι που μπορούν να βοηθήσουν. Υπάρχουν πόροι που είναι ελληνικοί, υπάρχουν πόροι που είναι ευρωπαϊκοί. Υπάρχουν τρόποι που μπορούμε να αναζητήσουμε χρήματα απευθείας από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή από την Κεντρική Κυβέρνηση. Αν υπάρχει σχέδιο, πρόγραμμα, συνεχής διεκδίκηση και συνεχής προσπάθεια, μπορούμε να βρούμε τον τρόπο για να χρηματοδοτήσουμε και να κάνουμε τα έργα που θέλουμε», ανέφερε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου στις περιφερειακές εκλογές.

«Να φέρουμε τον αδειοδοτικό μηχανισμό στον 21ο αιώνα»

Ο Δημήτρης Πτωχός εξήγησε πάντως, ότι τα έργα για να υλοποιηθούν γρήγορα δεν χρειάζονται μόνο τα λεφτά, αλλά χρειάζεται και να νικηθεί η γραφειοκρατία.

«Η ταχύτατη υλοποίηση τέτοιων έργων δεν είναι μόνο θέμα χρηματοδότησής τους. Είναι και θέμα γραφειοκρατικών διαδικασιών. Είναι θέμα αδειοδότησης. Είναι θέμα εγκρίσεων. Είναι θέμα γνωμοδοτήσεων. Χρειάζονται ορισμένες διαδικασίες ώστε να απλοποιήσουμε τον αδειοδοτικό μηχανισμό, να τον ψηφιοποιήσουμε, να τον φέρουμε στον 21ο αιώνα, προκειμένου να επιταχύνουμε τις αδειοδοτικές διαδικασίες και με αυτό τον τρόπο να επιταχύνουμε και την υλοποίηση των έργων», επισήμανε.

Ιδιωτική πρωτοβουλία

Ως τεχνοκράτης ο Δημήτρης Πτωχός τόνισε ότι πιστεύει στην ιδιωτική πρωτοβουλία. 

«Πιστεύω στη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Η Ελλάδα έχει μπει ήδη σε μια αναπτυξιακή τροχιά. Είναι κάτι που δημιουργεί πολύ περισσότερες ευκαιρίες. Έχουμε μια επενδυτική βαθμίδα. Υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι όπως το Ταμείο Ανάκαμψης, πράγματα που δεν υπήρχαν προηγουμένως. Οι συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, πρωτοβουλίες καθαρά δημόσιες ή καθαρά ιδιωτικές μπορούν να συμβάλουν σημαντικά», τόνισε.

Με αφορμή της τεράστιες καταστροφές από την κακοκαιρία Daniel ο Δημήτρης Πτωχός ρωτήθηκε και για το αν είναι θωρακισμένη η Πελοπόννησος απέναντι στα άγρια ξεσπάσματα της φύσης και παραδέχτηκε ότι:  «Η Πελοπόννησος έχει αρκετά έργα, αλλά σίγουρα δεν μπορεί να είναι στον βαθμό ετοιμότητας που χρειάζονται οι σύγχρονες απαιτήσεις. Χρειάζεται πάλι επανασχεδιασμός παρά πολλών έργων».

Ετοιμότητα

Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου μίλησε και για την ετοιμότητα που πρέπει να υπάρχει σε όλα τα επίπεδα απέναντι σε φυσικές καταστροφές.

«Είναι πάρα πολύ σημαντικό κάθε Περιφέρεια όπως και το κεντρικό κράτος να μπορεί να διασφαλίσει τον υψηλότερο βαθμό ετοιμότητας απέναντι σε κάθε είδους καταστροφή. Δεν μπορούμε να υποσχεθούμε ασφάλεια στους πάντες και για πάντα, αλλά σίγουρα μπορούμε να δεσμευτούμε για να έχουμε τον υψηλότερο βαθμό ετοιμότητας.

Ένα ακόμα πράγμα που αξίζει να αναφέρουμε… Είμαι από αυτούς που δεν θα ήθελα ποτέ να κρυφτώ πίσω από τη φράση “δεν είναι δικιά μας αρμοδιότητα”. Οι πολίτες δεν θέλουν δικαιολογίες. Οι πολίτες θέλουν λύσεις και πρέπει όλοι μας από οποιαδήποτε θέση ευθύνης κι αν είμαστε».

Για την συνεργασία που πρέπει να έχουν οι Περιφέρειες με την κυβέρνηση ανέφερε: «Υπολογίζω πάρα πολύ στη συνεργασία  και πιστεύω ότι θα έχουμε την αμέριστη συμπαράσταση της κυβέρνησης. Είναι μια φρέσκια κυβέρνηση, είναι μια δυνατή κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που έχει όραμα και μεταρρυθμιστικό πλάνο. Συντασσόμαστε σε αυτό το όραμα, σε αυτό το πλάνο».

Οι πολίτες προτείνουν λύσεις

Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου αναφέρθηκε και στην καθημερινή επαφή με τους πολίτες αυτή την περίοδο και τόνισε ότι ο κόσμος ακούει το πρόγραμμα του συνδυασμού του, αλλά το πιο σημαντικό, προτείνει και λύσεις.

«Όπου έχουμε πάει, σε οποιοδήποτε χωριό, πόλη, πλατεία, σε οποιαδήποτε περιφερειακή ενότητα, το κλίμα είναι πάρα πολύ ζεστό. Οι άνθρωποι είναι πάρα πολύ θετικοί μαζί μας. Είμαστε μια νέα υποψηφιότητα, που εκφράζουμε το αύριο, εκφράζουμε το μέλλον απέναντι σε ο,τιδήποτε υπήρχε έως τώρα. Φέρνουμε κάποιες νέες ιδέες. Ακούμε με πάρα πολύ προσοχή τι έχουν να μας πούνε. Οι πολίτες πλέον εκτός από προβλήματα και παράπονα, δίνουν και λύσεις. Πολλές είναι πάρα πολύ ιδιαίτερες και πάρα πολύ χρήσιμες και προσπαθούμε να τις εντάξουμε στο πρόγραμμά μας και σιγά, σιγά ζεσταίνεται το κλίμα».

Ανακαλύπτοντας τον τροχό

Ο υποψήφιος στις Περιφερειακές Εκλογές ρωτήθηκε και αν θα έχει κάποια πόλη ως πρότυπο στην Ελλάδα ή το εξωτερικό και θέλει να δει πόλεις της Πελοποννήσου να βαδίζουν σε αυτά τα χνάρια.

 «Υπάρχουν πολύ καλά στοιχεία και πολύ καλές πρακτικές σε πολλές πόλεις και της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Νομίζω ότι μπορούμε να επιλέξουμε καλές πρακτικές από ένα τέτοιο σύνολο πόλεων και Περιφερειών. Θα μπορούσαμε να φέρουμε όλες αυτές τις καλές πρακτικές, προκειμένου να δημιουργήσουμε πόλεις – πρότυπα, όπως και Περιφέρειες –  πρότυπα. Όραμά μας είναι να κάνουμε την Περιφέρεια Πελοποννήσου μια Περιφέρεια Πρότυπο σε όλους τους τομείς και αυτό δεν χρειάζεται να το κάνουμε ανακαλύπτοντας τον τροχό πάλι. Θα γίνει φέρνοντας πολύ καλές πρακτικές από αντίστοιχες Περιφέρειες, κυρίως ευρωπαϊκών χωρών, αλλά και από άλλες χώρες».

Η κουβέντα πήγε και στην Θεσσαλονίκη που έχει προσελκύσει μεγάλες πολυεθνικές που άνοιξαν παραρτήματα εκεί.

Στο ερώτημα αν η Πελοπόννησος μπορεί να κάνει κάτι αντίστοιχο απάντησε: «Βεβαίως και τα έχει τα φόντα. Υπάρχουν παραδείγματα. Έχουν γίνει πολύ ωραίες και μεγάλες επενδύσεις και στην Κόρινθο για παράδειγμα, όπου έχουν φτιαχτεί εταιρείες βιολογίας και νανοβιολογίας. Έχουν φέρει κόσμο και πολλούς επιστήμονες. Στην Τρίπολη επενδύουν ήδη δυο φαρμακοβιομηχανίες πολύ μεγάλες. Και σίγουρα υπάρχουν όλες αυτές οι δυνατότητες για να δημιουργηθούν αντίστοιχες επενδύσεις και στην Πελοπόννησο.Χρειάζονται όμως, τρία, τέσσερα βασικά πράγματα τα οποία πρέπει να γίνουν και τα οποία η Θεσσαλονίκη η Μακεδονία για παράδειγμα τα έχει ήδη. Για παράδειγμα υποδομές δεν είναι μόνο οι δρόμοι. Υποδομές είναι και το ευρυζωνικό δίκτυο. Υποδομές είναι και το cloud. Υποδομές είναι ο,τιδήποτε αφορά και την τεχνολογία και μπορεί να βοηθήσει επενδύσεις αντίστοιχες. Επίσης η Θεσσαλονίκη διαθέτει ένα εκπληκτικό Πανεπιστήμιο. Και η Πελοπόννησος έχει ένα Πανεπιστήμιο το οποίο επίσης πρέπει να ενισχυθεί», τόνισε ο Δημήτρης Πτωχός.

Videos
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Videos: Περισσότερα άρθρα