Κυριακή, 24 Νοε.
10oC Αθήνα

Ακίνητα: Στο σκάνερ της Εφορίας 40.000 μεταβιβάσεις – Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο

Ακίνητα: Στο σκάνερ της Εφορίας 40.000 μεταβιβάσεις – Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο

Στο στόχαστρο της Εφορίας και των ελεγκτικών αρχών έχουν μπει μεταβιβάσεις ακινήτων που πραγματοποιήθηκε τα τελευταία 2,5 χρόνια και έχουν γίνει αποκλειστικά με μετρητά.

Συγκεκριμένα στο σκάνερ της ΑΑΔΕ μπαίνουν περισσότερες από 40.000 μεταβιβάσεις ακινήτων (κατοικιών, οικοπέδων, αγροτεμαχίων, καταστημάτων), που πραγματοποιήθηκαν μετά το Μάρτιο του 2021 αποκλειστικά με μετρητά συνολικού ύψους άνω των 462 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες η ΑΑΔΕ, ξεκινάει άμεσα διασταυρώσεις και ελέγχους σε φακέλους μεταβιβάσεων ακινήτων, που χαρακτηρίζονται ότι βρίσκονται στην κατηγορία «υψηλού κινδύνου» για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος.

Στο στόχαστρο της Εφορίας δεν θα μπουν μόνο οι αγοραστές, αλλά και οι πωλητές των ακινήτων για να εντοπιστούν περιπτώσεις εικονικών μεταβιβάσεων ακινήτων ενώ εάν η Εφορία υποψιαστεί ότι τα μετρητά που διατέθηκαν για την αγορά των ακινήτων προέρχονται από αδήλωτα εισοδήματα ή παράνομες δραστηριότητες τότε θα προχωρήσει στο άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών.

Η αρχή θα γίνει με τις αγοραπωλησίες ακινήτων που είναι μεγάλης αξίας και οι φοροελεγκτικές αρχές θα πραγματοποιήσουν εξονυχιστικό έλεγχο του πόθεν έσχες των φορολογούμενων. Οι εφοριακοί θα κάνουν φύλλο και φτερό τις φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν τα τελευταία χρόνια ελέγχοντας τα εισοδήματα που έχουν αποκτήσει οι φορολογούμενοι από μισθούς, επιχειρηματική δραστηριότητα, ενοίκια, πωλήσεις ακινήτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων, χρηματικές γονικές παροχές και δωρεές και κληρονομιές.

Οι ποινές

Εφόσον υπάρχουν ενδείξεις ότι τα ποσά που έχουν καταβληθεί σε δικαιολογούνται από τις δηλώσεις και εντοπιστούν σοβαρές αποκλίσεις, τότε η Εφορία θα καλέσει τους φορολογούμενους να δώσουν εξηγήσεις για την προέλευση των χρημάτων που διέθεσαν για την αγορά των ακινήτων.

Εκείνοι που δεν θα μπορέσουν να καταφέρουν να εξηγήσουν που βρήκαν τα χρήματα θα κληθούν να πληρώσουν φόρο με συντελεστή 33% λόγω αδικαιολόγητης προσαύξησης περιουσίας ενώ η υπόθεσή τους θα οδηγηθεί για περαιτέρω έλεγχο στην Αρχή ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, δείχνουν ότι μια στις τέσσερις μεταβιβάσεις ακινήτων γίνονται αποκλειστικά ή εν μέρει με μετρητά.

Συγκεκριμένα από την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας myPROPERTY, τον Μάρτιο του 2021 έχουν υποβληθεί 338.511 δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων. Για 42.613 δηλώσεις μεταβίβασης ακινήτων, το τίμημα εξοφλήθηκε αποκλειστικά με μετρητά και ανέρχεται αθροιστικά στα 462.493.710,3 ευρώ. Επίσης έχουν καταχωριστεί επιπλέον 41.741 δηλώσεις μεταβίβασης ακινήτων το τίμημα των οποίων εξοφλήθηκε εν μέρει μόνο με μετρητά και ανέρχεται αθροιστικά στα 2,98 δις. ευρώ (το ποσό είναι το συνολικό για τις δηλώσεις αυτές, διότι δεν καταχωρείται διακριτά το ποσό που καταβάλλεται με μετρητά). Δειγματοληπτικοί έλεγχοι πόθεν έσχες θα γίνουν και στις αγοραπωλησίες που πραγματοποιήθηκαν εν μέρει με μετρητά.

Σημειώνεται ότι το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, προκειμένου να περιορίσει τις συναλλαγές κάτω από το τραπέζι και το ξέπλυμα «μαύρου χρήματος» στις μεταβιβάσεις ακινήτων, θα καταθέσει στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει την κατάργηση των μετρητών σε όλες τις αγοραπωλησίες ακινήτων.

Έλεγχοι και σε παλιές μεταβιβάσεις

Την ίδια ώρα, ο ελεγκτικός μηχανισμός έχει ανεβάσει ταχύτητες και «τρέχει» ήδη ελέγχους σε 2.500 παλιές υποθέσεις μεταβιβάσεων ακινήτων, κληρονομιών, γονικών παροχών και δωρεών καθώς και σε συμβολαιογράφους και υποθηκοφύλακες. Στο επίκεντρο των ελέγχων βρίσκονται υποθέσεις του έτους 2017 για τις οποίες στις 31 Δεκεμβρίου 2023 λήγει η προθεσμία της Φορολογικής Διοίκησης να εκδώσει πράξη διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου και αφορούν ακίνητα εκτός των αντικειμενικών αξιών, μη αποδοχή από τον φορολογούμενο της προεκτίμησης προσωρινής αξία της Δ.Ο.Υ., διαφορές δηλωθείσας αξίας και προεκτίμησης που υπερβαίνουν το 30% ή η αξία της προεκτίμησης είναι πάνω από 100.000 ευρώ.

Σε αυτές τις περιπτώσεις ελέγχονται οι προϋποθέσεις απαλλαγής από το φόρο μεταβίβασης, το εμβαδόν των ακινήτων καθώς και η αναγραφόμενη στο συμβόλαιο, τιμή τού ακινήτου. Επίσης ελέγχεται εάν το τέκνο δικαιούται απαλλαγή από το φόρο γονικής παροχής, λόγω πρώτης κατοικίας.

Στις εκκρεμείς υποθέσεις κληρονομιών ελέγχεται η απαλλαγή από το φόρο κληρονομιάς και συγκεκριμένα εάν η αξία του ακινήτου ήταν κάτω από το αφορολόγητο όριο.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις