Με τις ψήφους της ΝΔ και της Ελληνικής Λύσης, η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής ενέκρινε τη νέα σύνθεση του ΕΣΡ. Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης τοποθετείται η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη.
Οι προτεινόμενοι για τις θέσεις του Πρόεδρου, Αντιπρόεδρος και των έξι μελών που θα καλύψουν τις θέσεις της Ολομέλειας του ΕΣΡ οι οποίες έχουν λήξει εκλέχθηκαν με την αυξημένη πλειοψηφία των τριών πέμπτων των μελών της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, όπως ορίζει το Σύνταγμα (αρ. 101Α).
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τη θέση της Προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης αναλαμβάνει η επίτιμη Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη – Δρίλα που μέχρι σήμερα κατείχε τη θέση της Αντιπροέδρου της Ανεξάρτητης Αρχής.
Αντιπρόεδρος, τοποθετείται ο δημοσιογράφος Γιάννης Πολίτης, ενώ στις κενές θέσεις των μελών του ΕΣΡ εκλέχθηκαν οι δημοσιογράφοι Δημήτρης Σταυρόπουλος, Ευτύχης Παλλήκαρης, Γιώργος Βλαβιανός και Ιωάννης Μιχελάκης, ο δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, Σπυρίδων Χρυσοφώτης και ο επίτιμος Αντιπρόεδρος Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, Πέτρος Τριανταφυλλίδης.
Υπέρ των προτεινομένων προσώπων της προτάσεως που έκανε ο Πρόεδρος της Βουλής τάχθηκαν συνολικά 16 από τα 27 μέλη της ΔτΠ από τις κοινοβουλευτικές ομάδες της ΝΔ (14 μέλη) και της Ελληνικής Λύσης (2 μέλη). Καταψήφισαν συνολικά 8 βουλευτές από τις ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Σπαρτιάτες, Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας. Με το «παρών» τάχθηκαν οι δύο βουλευτές του ΚΚΕ.
Από τη συνεδρίαση απουσίασε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου που νοσεί από κορονοϊό, και είχε αποστείλει επιστολή με την οποία εξέφρασε τη διαφωνία της επί της διαδικασίας διορισμού που ακολουθήθηκε.
Σημειώνεται ότι η κ. Κουτζαμάνη είναι η πρώτη γυναίκα που επελέγη ως Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, αλλά και η πρώτη που εισήλθε στο εισαγγελικό σώμα το 1975, έχοντας πολύχρονη επιτυχημένη θητεία στη δικαιοσύνη.