Ο Στέφανος Κασσελάκης είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής των τελευταίων ημερών καθώς εμφανίστηκε από το…πουθενά και έγινε ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα πάντως με τις τρεις δημοσκοπήσεις που παρουσιάστηκαν σε κεντρικά δελτία ειδήσεων ο Στέφανος Κασσελάκης δεν κάνει… γκέλ ακόμη στους πολίτες καθώς τον αντιμετωπίζουν σε σκεπτικισμό.Με προβληματισμό επίσης τον αντιμετωπίζουν και οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και οι παραδοσιακοί ψηφοφόροι της ευρύτερης Αριστεράς.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Στη δημοσκόπηση της Alco που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, στην ερώτηση για την εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ μετά την εκλογή Κασσελάκη το 40% απάντηση πως είναι χειρότερη και ένα 17% το ίδιο κακή. Κάτι που σημαίνει πως η αρνητική άποψη φτάνει το 57%
Στον αντίποδα ένα 14% θεωρεί πως η εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ μετά την εκλογή του είναι καλύτερη και ένα 12% πως είναι το ίδιο καλή που φτάνει ένα ποσοστό 26% θετικής γνώμης. Οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ στην ίδια ερώτηση θεωρούν καλύτερη την εικόνα σε ποσοστό 37% και το ίδιο καλή σε 29% ενώ χειρότερη το 23% και το ίδιο κακή ένα 2%.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Όσο για το που θα πρέπει να στραφεί ο Στέφανος Κασσελάκης το 56% ζητά κεντροαριστερά, αριστερά το 23% και να διατηρήσει την ίδια πολιτική το 9%. Στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ τα ποσοστά αυτά είναι 53% κεντροαριστερά, 34% αριστερά και 6% στην ίδια γραμμή.
Στη δημοσκόπηση της Metron Analysis για λογαριασμό του Mega ο Κυριάκος Κασσελάκης παίρνει μόλις ένα 7% στην ερώτηση για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, ενώ χαρακτηριστικό είναι πως ένα 3% δήλωσε την Έφη Αχτσιόγλου.
Παρόμοια κατάσταση και στην ερώτηση για τις δημοτικότητες των πολιτικών αρχηγών όπου έρχεται πέμπτο με 54% να έχουν αρνητική γνώμη και ένα 31% να έχει θετική.
Στη δημοσκόπηση της Pulse για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ οι πολίτες θεωρούν πως υπάρχει θέμα ενότητας στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την εκλογή Κασσελάκη σε ποσοστό 58%.
Οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες (46%) επίσης θεωρούν, πάντως, ότι η παρουσία του Στέφανου Κασσελάκη στο πολιτικό σκηνικό τόσο λίγο καιρό δεν αποτελεί ούτε πλεονέκτημα ούτε μειονέκτημα, καθώς υπάρχουν άλλα πιο σημαντικά ζητήματα.
Το 27% θεωρεί ότι αποτελεί μειονέκτημα και μόλις 17% πιστεύει ότι αποτελεί πλεονέκτημα για τον Στέφανο Κασσελάκη.
Σχεδόν 4 στους 10 (39%, 23% πολύ χειρότερα – 16% λίγο χειρότερα) πιστεύουν ότι τα πράγματα θα πάνε χειρότερα για τον ΣΥΡΙΖΑ ενώ το 29% (18% λίγο καλύτερα – 11% πολύ καλύτερα) πιστεύει ότι τα πράγματα θα κυλήσουν καλύτερα για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το 22% πιστεύει ότι θα μείνουν ίδια. Στην δημοτικότητα σε αυτή τη δημοσκόπηση ο Στέφανος Κασσελάκης ισοβαθμεί με το Νίκο Ανδρουλάκη με ένα ποσοστό 28%.
Πιστεύει πως θα φέρνει νέα πνοή στην Αριστερά
Ο ίδιος πάντως στην πρώτη συνέντευξη που παραχώρησε στο Star μετά την εκλογή του στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως «οι θέσεις μου αποτελούν σχέδιο για μία πατριωτική σύγχρονη αριστερά».
Παράλληλα απαντώντας στις αιτιάσεις για το «πόσο αριστερός είναι και αν κατά την προεκλογική του περίοδο έδωσε περισσότερο βάρος στην επικοινωνία και όχι στη ουσία» απάντησε: «Το να είσαι αριστερός είναι στάση ζωής και αξιακός κώδικας, είναι ταυτόχρονα και πολιτική και η δική μου επιλογή είναι να έχουμε πολιτικές με ανθρωποκεντρικό πρόσημο, με επίκεντρο τον άνθρωπο. Επιλέγω να ζω την ζωή μου για προσφορά στον τόπο και στους ανθρώπους. Είμαι αριστερός, και όταν πήγα στη Μακρόνησο αναρωτήθηκα για ποιο λόγο τόσα παιδιά δεν έχουν δει αυτό το νησί και δεν ξέρουν την ιστορία του».
Για το ότι δεν έχει πολιτικές θέσεις απάντησε: «Η υποψηφιότητά μου άρχισε από τις θέσεις μου. Ήμουν ο μόνος από τους υποψηφίους που έβαλε ξεκάθαρες θέσεις για τον διαχωρισμό κράτους Εκκλησίας, για το στράτευμα, για την δικαιοσύνη, για τα πανεπιστήμια. Οι θέσεις μου αποτελούν σχέδιο για μία πατριωτική σύγχρονη αριστερά. Ήταν η ανταπόκριση του κόσμου σε αυτές τις θέσεις που με ώθησε να θέσω υποψηφιότητα. Όταν ο κόσμος άρχισε να με παροτρύνει να κατέβω για πρόεδρος».
Σε ερώτηση για το αν θα κάνει αλλαγές και αν θα φέρει νέα πρόσωπα στον ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Θα φέρω νέα πρόσωπα. Οι νοοτροπίες μπορεί να είναι νέες και παλιές, δεν είναι θέμα ηλικιών. Χρειαζόμαστε ανθρώπους με νέες νοοτροπίες ανεξαρτήτως ηλικίας. Έχουμε εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό στην χώρα μας και πρέπει να το αξιοποιήσουμε».
Κατά των ιδιωτικών πανεπιστημίων και της απλής αναλογικής
Για το κρίσιμο θέμα των ιδιωτικών πανεπιστημίων ανέφερε: «Έχω πει ξεκάθαρα ότι δεν είμαι υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Θέλω να έχουμε συμπράξεις με ξένα πανεπιστήμια. Πρέπει να επενδύσουμε στο δημόσιο πανεπιστήμιο. Τα δημόσια έχουν κάνει τεράστιο έργο και έχουν αναδείξει επιστήμονες που διακρίνονται στο εξωτερικό». Σημείωσε ακόμη ότι «θα έχουμε κυβερνητικό πρόγραμμα στους επόμενους μήνες, θα αρχίσουμε να χτίζουμε από τώρα με τη κοινωνία σε αμφίδρομη σχέση».
Σε ερώτηση για το που θα κατευθύνει τον ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση και με τα αίτια της εκλογικής ήττας απάντησε: «Είναι πολλοί οι λόγοι που ένα κόμμα έχασε την μισή του δύναμη. Σίγουρα το στοίχημα της απλής αναλογικής δεν πέτυχε. Δεν πιστεύω στην απλή αναλογική αλλά στην αυτοδύναμη σύγχρονη αριστερά και μόνο με ένα ισχυρό λαϊκό μήνυμα θα δει η χώρα αλλαγή απέναντι στους μηχανισμούς των συμφερόντων. Η παράταξη της αριστεράς πρέπει να μεγεθυνθεί. Η αριστερά δεν πρέπει να φοβάται την κανονικότητα, γιατί αυτό που ζούμε δεν είναι κανονικότητα με την ακρίβεια, τις καταστροφές, την έλλειψη ασφάλειας όπως έδειξε ακόμη και το περιστατικό με τους Κροάτες Χούλιγκαν». Κωδικοποίησε τις θέσεις του λέγοντας: «Κοινωνικό κράτος, δημόσια υγεία, πάταξη της διαπλοκής. Επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να έχει γείωση με την κοινωνία. Ο νέος κόσμος, τα μυαλά που έχουμε να γίνουν όχι μόνο μέλη αλλά να συμμετέχουν ενεργά στην παραγωγή πολιτικής».
Τι λέει για τις εσωκομματικές έριδες
Για τις εσωκομματικές διαδικασίες είπε: «Σέβομαι τα όργανα και τις καταστατικές διαδικασίες 100%, όμως θα πρέπει στην διαμόρφωση της πολιτικής να συμμετέχουν οι ομάδες μελών. Τα όργανα έχουν τεράστιο ρόλο να παίξουν αλλά θα πρέπει να διευκολύνουν την παραγωγή πολιτικής από τη βάση. Δεν πρέπει να παριστάνουμε ότι ξέρουμε τις λύσεις επειδή είμαστε ένα όργανο σε κλειστό χώρο».
Για τις εσωκομματικές έριδες μετά την εκλογή του σημείωσε: «Το κόμμα πρέπει να έχει ενιαίο πολιτικό λόγο. Προφανώς σε μία εκλογική διαδικασία μπορεί να υπάρχει και θέση για οργή, από εκεί και πέρα πρέπει να είμαστε νηφάλιοι και να υπηρετούμε τους λόγους που είμαστε στη πολιτική και είμαστε στην πολιτική για τους πολίτες». Είπε ακόμη ότι έχει ζητήσει να δει τα στελέχη του κόμματος ακόμη και τον Νίκο Φίλη που εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του:
«Έχω ζητήσει να δω τον κ. Φίλη από κοντά και είπε ότι θα έλθει. Είπα ότι ξεσκονίζω το κόμμα και εδώ είμαι. Η αριστερά όμως είναι συντροφικότητα. Εγώ ασχολούμαι με τον κόσμο και απαντώ στον κόσμο. Δεν είναι δυνατόν κάποιος να βλέπει το κόμμα σαν ιδιοκτησία. Ούτε εγώ θεωρώ ότι είμαι ιδιοκτήτης του κόμματος, είμαι υπηρέτης του κόμματος και νιώθω τεράστια ευθύνη. Δεν παριστάνω ότι είμαι κάτι ιδιαίτερο. Δεν υπάρχει στην σκέψη μου κίνδυνος διάσπασης». Όσο για το πότε θα γίνει το Συνέδριο του κόμματος απάντησε: «δεν ξέρω, θα συνεδριάσουν τα όργανα για το συνέδριο».