Παρασκευή, 22 Νοε.
14oC Αθήνα

Guardian: Η χούντα θα χάριζε νησί στους Beatles για να βελτιώσει την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό

The Beatles: Καταρρίπτει τον μύθο της διάλυσης ο Πολ ΜακΚάρντεϊ - «Ο Τζον Λένον ήθελε να φύγει»

Σε μια αποκάλυψη για τους θρυλικούς Beatles προχώρησε ο Guardian αναφέροντας πως άνθρωποι της Χούντας ήθελαν να χαρίσουν στο συγκρότημα ένα νησί στην Ελλάδα προκειμένου η χώρα μας να βελτιώσει την εικόνα της στο εξωτερικό. 

Στο δημοσίευμα του Guardian αναφέρεται χαρακτηριστικά πως η Χούντα πλησίασε τους Beatles που μεσουρανούσαν σε όλο τον κόσμο θέλοντας να τους χρησιμοποιήσει. 

Ήταν καλοκαίρι, μια ζεστή μέρα του Ιουλίου όταν ο Τζον Λένον καθόταν κοντά σε μια λίμνη στην κεντρική Ελλάδα. Οι Beatles πήγαιναν στους Δελφούς, μέσω της Αράχωβας. Ο Λένον, ο οποίος ήταν ξαπλωμένος στο γρασίδι δίπλα στην πρώτη σύζυγό του, Σίνθια, και τον μικρό γιο τους, Τζούλιαν, φαινόταν να έχει χαθεί στις σκέψεις του.

Η υπόλοιπη μπάντα έπινε μπύρες και πλατσούριζε στη λίμνη. Ο Λάμπης Τσιριγωτάκης, τότε ρεπόρτερ στην ελληνική εφημερίδα Το Βήμα, συνειδητοποίησε ότι αυτή ήταν η μεγάλη του ευκαιρία. Τον πλησίασε. «Τζον , μπορώ να σου κάνω μερικές ερωτήσεις;» ρώτησε.

«Κανένα πρόβλημα, χαίρομαι που σας γνωρίζω», ήταν η απάντηση του Τζον Λένον, περιμένοντας την ερώτηση του Τσιριγωτάκη σχετικά με τις «εντυπώσεις του από την Ελλάδα».

Αυτό που ακολούθησε ήταν ένα ξέσπασμα που ξάφνιασε τον δημοσιογράφο γράφει ο Guardian: «Δυστυχώς οι κοινωνικές ανισότητες στην Αγγλία είναι τόσο μεγάλες που με πληγώνουν ψυχολογικά. Η Ελλάδα είναι μια υπέροχη χώρα, φανταστικό κλίμα, σπουδαίοι άνθρωποι … και γι ‘αυτό σκεφτόμαστε σοβαρά να αγοράσουμε ένα μικρό ελληνικό νησί και να δημιουργήσουμε τη δική μας κοινότητα χίπις όπου θα μπορούσαμε να ζήσουμε ανενόχλητοι».

Nα σημειωθεί ότι 1967 οι Beatles ήταν στην Ελλάδα. Τρεις μήνες νωρίτερα μια ομάδα συνταγματαρχών είχε καταλάβει την εξουσία. Μία από τις πρώτες ενέργειες του καθεστώτος ήταν να απαγορεύσει τη μίνι φούστα – και οτιδήποτε άλλο που για τους συνταγματάρχες αποπνέει παρακμή και ανηθικότητα. Στην κορυφή της λίστας ήταν οι χίπις, οι οποίοι θεωρούνταν «τοξικομανείς, μανιακοί του σεξ και κλέφτες».

Αντιστάθμισμα στην διεθνή απομόνωση

Και όμως, αξιωματούχοι του ΕΟΤ, του εθνικού τουριστικού οργανισμού- όπως και τα μέσα ενημέρωσης που ελέγχονται αυστηρά από τη χούντα – δεν είχαν πρόβλημα να χρησιμοποιήσουν την επίσκεψη των Beatles για να αντισταθμίσουν τη διεθνή απομόνωση που προκλήθηκε από αναφορές για εκτεταμένα βασανιστήρια και διώξεις πολιτικών αντιπάλων. «Το καθεστώς τους έβλεπε ξεκάθαρα ως διασημότητες που θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν έναν σκοπό», είπε ο Τσιριγωτάκης, υπενθυμίζοντας τα παιχνίδια γάτας και ποντικιού που ο ίδιος και ένας φωτογράφος αναγκάστηκαν να παίξουν με τους φροντιστές του ΕΟΤ που είχαν επιφορτιστεί με την απόκτηση του τέλειου στιγμιότυπου προπαγάνδας.

Για πάνω από πέντε δεκαετίες αργότερα, το επεισόδιο που σχετίζεται με τα πρόσφατα δημοσιευμένα απομνημονεύματα του δημοσιογράφου ερευνητές μελετούν τους Beatles. Τον περασμένο μήνα, το Journal of Beatles Studies του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ δημοσίευσε ένα δοκίμιο 8.000 λέξεων με τίτλο «Χρησιμοποιείται ως προπαγάνδα»: Τα σχέδια των Beatles για τα ελληνικά νησιά και τη διεθνή πολιτική. Ο συγγραφέας του, Jonathan Knott, είναι πεπεισμένος, μετά από αρκετά χρόνια έρευνας, ότι ενώ οι μουσικοί ήταν πρόθυμοι να αγοράσουν ένα νησί για να ξεφύγουν από τις πιέσεις της αναγνώρισης και της φήμης, οι Έλληνες συνταγματάρχες ήταν εξίσου αποφασισμένοι να εκμεταλλευτούν αυτή την επιθυμία για να ενθαρρύνουν τον τουρισμό.

Να σημειωθεί ότι εβδομάδες νωρίτερα, είχαν ξεσπάσει στο Λονδίνο διαδηλώσεις κατά της χούντας, η οποία είχε εξορίσει χιλιάδες πρώην κομμουνιστές σε στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας στα νησιά του Αιγαίου. Μια εφημερίδα ανέφερε ότι διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ που απαιτούσαν «δημοκρατία στην Ελλάδα» καθώς χαιρετούσαν την άφιξη των καλεσμένων σε μια δεξίωση Cafe Royal του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών. Ο Έλληνας οικοδεσπότης του είχε κάνει «έκκληση στους Βρετανούς τουρίστες να έρθουν στην Ελλάδα».

«Ο ελληνικός Τύπος εκείνη την εποχή λογοκρίθηκε έντονα, οπότε οποιαδήποτε αναφορά σχετικά με τους Beatles είχε πιθανώς επίσημη ευλογία», γράφει ο Knott. Αλλά αθροιστικά, τα στοιχεία δείχνουν κάτι περισσότερο από αυτό: ότι υπήρξε μια προσπάθεια το 1967 από εκπροσώπους του ελληνικού τουρισμού να χρησιμοποιήσουν την επίσκεψη των Beatles για να δημιουργήσουν ευεργετική δημοσιότητα. … Για να είμαι σαφής, δεν υπονοώ ότι κάποιος από τους Beatles γνώριζε ανά πάσα στιγμή ότι το ταξίδι τους θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί, ή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί, με αυτόν τον τρόπο».

Πρόσφεραν το νησί Τσουγκριάς

Ο Knott περιγράφει πώς όταν η ομάδα βρήκε το νησί τους (πιστεύεται ότι είναι ο Τσουγκριάς, έξω από τη Σκιάθο) και πριν από την αποτυχία της συμφωνίας, έλαβαν οδηγίες να μεταφέρουν «δολάρια ιδιοκτησίας αξίας 120.000 λιρών συνολικά για να καλύψουν τα νομικά έξοδα και την ανακαίνιση των ακινήτων».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα το ταξίδι στην Ελλάδα είχε οργανωθεί από τον Αλέξη Μάρδα, μια ιδιοφυΐα της ηλεκτρονικής μουσικής που ονομαζόταν χαϊδευτικά Magic Alex, ο οποίος είχε εφεύρει ένα light-box LSD και ήταν ένας από τους πρώτους υπαλλήλους της εταιρείας Apple των Beatles. Ο Μαρδάς, ο οποίος θα ερχόταν σε ρήξη με το συγκρότημα, ήταν γιος ενός αξιωματικού της αεροπορίας με στενούς δεσμούς με τους συνταγματάρχες. «Φαίνεται πιθανό να συμμετείχαν επίσημοι εκπρόσωποι του τουρισμού και ο Αλέξης Μάρδας», γράφει ο Knott.

Αργότερα, ο Barry Miles, φίλος του συγκροτήματος και βιογράφος του Paul McCartney, δήλωσε ότι είχε «τρομοκρατηθεί» από τη στάση των Beatles, λέγοντας στον συγγραφέα Peter Doggett στο βιβλίο του There’s a riot going on: Επαναστάτες, ροκ σταρ και η άνοδος και η πτώση της αντικουλτούρας της δεκαετίας του ’60: «Όπως το θυμάμαι, ο Paul ήταν αμυδρά αμήχανος από όλα αυτά, αλλά ο Τζον δεν ανησύχησε. Απ’ όσο μπορώ να καταλάβω, όλο το ταξίδι στην Ελλάδα ήταν απλά μια ομίχλη με LSD. Κανείς τους δεν ήξερε πραγματικά πού στο διάολο ήταν».

Οι ιστορικοί συμφωνούν ότι η παρουσία των Beatles στην Ελλάδα θα είχε θεωρηθεί ευλογία. «Οι συνταγματάρχες ήταν απελπισμένοι από πολύ νωρίς για κάποιου είδους νομιμοποίηση από το εξωτερικό», δήλωσε ο Αλέξανδρος Ναυπλιώτης. «Το γεγονός ότι οι Beatles βρίσκονταν στην Ελλάδα εν μέσω της Beatlemania θα αποτελούσε προπαγανδιστικό πραξικόπημα γι’ αυτούς».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις