Παρασκευή, 22 Νοε.
20oC Αθήνα

Βότρυς: Το business story του διάσημου κονιάκ, το πάρκο Κοροπούλη και το ολοκαίνουργιο πάρκο στα Σεπόλια

Βότρυς: Το business story του διάσημου κονιάκ, το πάρκο Κοροπούλη και το ολοκαίνουργιο πάρκο στα Σεπόλια

Ένα νέο κεφάλαιο ανοίγει στα Σεπόλια, στο σημείο απ’ όπου ξεκίνησε να γράφει ιστορία το διάσημο κονιάκ Βότρυς, καθώς το μέρος όπου το 1906 η Ελληνική Εταιρεία Οίνων και Οινοπνευμάτων (ΕΕΟΟ) ίδρυσε το φημισμένο εργοστάσιο, πλέον παραδόθηκε κι επισήμως στους κατοίκους του σε ένα «πράσινο» και όμορφο πάρκο.  

Το νέο πάρκο Κοροπούλη, πήρε το όνομά του από το παλιό ομώνυμο εργοστάσιο κατασκευής πωμάτων, που επί 30 χρόνια και μέχρι να γκρεμιστεί, βρισκόταν κι αυτό, πλησίον του παλιού εγκαταλελειμμένου εργοστασίου Βότρυς, γράφοντας κι αυτό τη δική του ιστορία.

Στα τέλη του περασμένου Μαΐου οι Κτιριακές Υποδομές ΑΕ παρέδωσαν στο Δήμο Αθηναίων τον συγκεκριμένο χώρο, που τελικά μεταμορφώθηκε σε έναν νέο «πνεύμονα» πρασίνου.

Το εκλεκτό κονιάκ

Καθώς η ιστορία εξελίσσεται, κάποιοι κάτοικοι έχουν να διηγηθούν ιστορίες για τις ένδοξες εποχές, όπου στο σημερινό πάρκο των Σεπολίων, λειτουργούσε ένα εργοστάσιο με εξελιγμένα για την εποχή του μηχανήματα απόσταξης, παράγοντας το διάσημο κονιάκ ΒΟΤΡΥΣ.

Επρόκειτο για τον μεγαλύτερο οινοποιητικό οργανισμό της Ευρώπης, που ιδρύθηκε σε μια προσπάθεια των ανθρώπων της Ελληνικής Εταιρείας Οίνων και Οινοπνευμάτων, να ανταποκριθούν στην μεγάλη κρίση που πέρασε η σταφίδα, λόγω του ευρωπαϊκού πολέμου και του ναυτικού αποκλεισμού της Ελλάδας.

Έτσι, προκειμένου να αξιοποιήσουν τα υψηλά αποθέματα και την εξαιρετική ποιότητα της ελληνικής σταφίδας, έφτιαξαν στα Σεπόλια ένα σύγχρονο για την εποχή του εργοστάσιο, το οποίο παρήγαγε κονιάκ, εφάμιλλο, ίσως και ανώτερο των γαλλικών.

Η περιοχή ονομαζόταν Μύλοι, κι ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα της περιοχής των Σεπολίων αποτελούσαν τα νερά του Κηφισού, τα οποία μπορούσαν να αξιοποιηθούν από τις βιομηχανίες της εποχής.  Ως εκ τούτου, στην περιοχή λειτούργησαν κι άλλα εργοστάσιο, όπως το εργοστάσιο Κοροπούλη, από το οποίο πήρε το όνομά του και το νέο πάρκο, το Άτλας κι άλλα που δημιούργησαν μία σύγχρονη βιομηχανική περιοχή για την εποχή της.  

Ιδιοκτησιακό καθεστώς

Η Ελληνική Εταιρεία Οίνων και Οινοπνευμάτων μέχρι το 1979 ανήκε στο Ίδρυμα Μποδοσάκη και αργότερα στον Τζώρτζη Αθανασιάδη ιδρυτή της Βραδυνής, του οποίου ωστόσο, η δολοφονία σήμανε και τη διακοπή των δραστηριοτήτων, με οριστική παύση των εργασιών το 1986.

Σήμερα το εμπορικό σήμα Βότρυς ανήκει στην εταιρεία Metaxa, η οποία από το 2000 είναι μέλος της γαλλικής πολυεθνικής The Rémy Cointreau Group.

 

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις