Κυριακή, 6 Οκτ.
26oC Αθήνα

Μέση Ανατολή: Τα σενάρια για τη Λωρίδα της Γάζας μετά το τέλος του πολέμου Ισραήλ – Χαμάς

Μέση Ανατολή: Τα σενάρια για τη Λωρίδα της Γάζας μετά το τέλος του πολέμου Ισραήλ – Χαμάς
Φωτογραφία Reuters

«Και μετά την εξάλειψη της Χαμάς, τι;», αναρωτιέται ο περισσότερος κόσμος για την έκβαση του πολέμου στη Μέση Ανατολή μεταξύ του Ισραήλ και της ισλαμιστικής οργάνωσης, ο οποίος μετράει σήμερα (23.10.2023) 17 ημέρες και έχει σύρει στον θάνατο περισσότερα από 2.000 παιδιά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Ο κύριος στόχος του Ισραήλ σε αυτόν τον πόλεμο, όπως δηλώνουν επανειλημμένα οι αξιωματούχοι του, είναι η καταστροφή της Χαμάς. Ωστόσο, δεν νοείται καταστροφή μιας οργάνωσης που έχει αποκεντρωμένη δομή ηγεσίας, οργάνωσης, χρηματοδότησης και γεωγραφική διάχυση εκτός των ορίων της Λωρίδας της Γάζας.

Τα σενάρια της ισραηλινής ηγεσίας, που ονειρεύεται να διακόψει κάθε σχέση με τον παλαιστινιακό θύλακα, για το μέλλον της Λωρίδας της Γάζας είναι νεφελώδη και απροσδιόριστα. Όλα αυτά, ενώ όλος ο πλανήτης περιμένει να δει τι θα γίνει από τη χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη Γάζα.

Αξιοσημείωτο είναι ότι μέχρι σήμερα, τουλάχιστον 5.087 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινές επιθέσεις, μεταξύ των οποίων 2.055 παιδιά, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας στη Γάζα, προσθέτοντας ότι 15.273 άνθρωποι τραυματίστηκαν. Μάλιστα, 436 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε ισραηλινά χτυπήματα τις τελευταίες 24 ώρες, συμπεριλαμβανομένων 182 παιδιών, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

«Ενα πράγμα είναι ξεκάθαρο. Η Γάζα δεν θα διοικείται πλέον από την Χαμάς όταν αυτός ο πόλεμος τελειώσει», διαβεβαιώνει ο εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης, Εϊλόν Λεβί, την ώρα που ο ισραηλινός στρατός δηλώνει ότι επιταχύνει τις προετοιμασίες για χερσαία επίθεση.

Μία είναι η σταθερά σε όλα τα σενάρια που έχει ανακοινώσει το Ισραήλ απαντώντας στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου: «Εξάλειψη της Χαμάς».

Η Χαμάς είναι η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση που ανέλαβε την διοίκηση του θύλακα το 2007, 2 χρόνια από τότε που ο ισραηλινός στρατός αποσύρθηκε από την Γάζα και μετά τον ενδοπαλαιστινιακό εμφύλιο που έληξε με την εκδίωξη της Φάταχ, του κόμματος του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς από την στενή λωρίδα γης έκτασης 362 τετραγωνικών χιλιομέτρων, όπου ζουν στοιβαγμένοι 2,4 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι.

Το Ισραήλ, που ελέγχει ντε φάκτο τα σύνορα της Γάζας, θεωρείται από την διεθνή κοινότητα ότι είναι υπεύθυνο για την κάλυψη των βασικών αναγκών του θύλακα.

Τα σενάρια για μια «νέα πραγματικότητα» στη Γάζα

Ο πληθυσμός της Γάζας, το 80% του οποίου έχει ήδη το καθεστώς του πρόσφυγα, ζει εδώ και 16 ημέρες υπό το κράτος των αδιάκοπων ισραηλινών βομβαρδισμών, που έχουν προκαλέσει τον θάνατο 4.600 ανθρώπων και φοβάται ότι στο τέλος του πολέμου αυτού θα αναγκασθεί να φύγει από τον θύλακα, ενδεχομένως προς το αιγυπτιακό έδαφος, γνωρίζοντας μία νέα Νάκμπα (καταστροφή), όπως με την έξοδο του 1948.

Το Ισραήλ δεν έχει αποσαφηνίσει τι θα γίνει στην Λωρίδα της Γάζας αν επιτύχει τον στόχο της «εξάλειψης της Χαμάς», με τον ισραηλινό κυβερνητικό εκπρόσωπο να δηλώνει λιτά ότι «συζητούμε ,ε τους εταίρους μας διάφορα ενδεχόμενα».

Σε διάστημα 16 ετών, η ισραηλινή κυβέρνηση δεν έθεσε ποτέ ως στόχο την «εξάλειψη της Χαμάς», παρά τους επανειλημμένους πολέμους στην Γάζα.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι το Ισραήλ δεν επικαλέσθηκε ούτε μία φορά το ενδεχόμενο νέας στρατιωτικής κατοχής και ακόμη περισσότερο πολιτικής κατοχής του θύλακα. Και κανείς δεν πιθανολογεί ότι το Ισραήλ θα αναλάβει το ίδιο την ευθύνη, το οικονομικό κόστος και τον κίνδυνο της επαναφοράς του ισραηλινού ελέγχου επί ενός πληθυσμού 2,4 εκατομμυρίων Παλαιστινίων.

Αντίθετα, το Ισραήλ διατυμπανίζει ότι ο τελικός του στόχος είναι «το τέλος των ευθυνών του Ισραήλ για την τύχη της Λωρίδας της Γάζας και η εγκαθίδρυση μίας νέας πραγματικότητας ασφαλείας για τους πολίτες του Ισραήλ», δήλωσε για πρώτη φορά την Παρασκευή στην Κνεσέτ ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκάλαντ.

Το Ισραήλ θα ήθελε «να παραδώσει τα κλειδιά» της Λωρίδας της Γάζας σε μία «τρίτη πλευρά», που θα μπορούσε να είναι η Αίγυπτος. Όμως, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι το Κάιρο θα δεχόταν ένα τέτοιο σενάριο που απορρίπτει άλλωστε εδώ και δεκαετίες, δήλωσε στο AFP πηγή του ισραηλινού υπoυργείου Εξωτερικών που δεν κατονομάζεται.

Όπως και δεν θεωρείται καθόλου πιθανό ότι οποιαδήποτε άλλη αραβική ή μουσουλμανική κυβέρνηση θα αποδεχόταν τέτοιον ρόλο.

Άλλο σενάριο, αυτό προωθείται από τον ηγέτη της ισραηλινής αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ, η παράδοση της διακυβέρνησης της Γάζας στην Παλαιστινιακή Αρχή, με την οποία το Ισραήλ συνεργάζεται στην διαχείριση της Δυτικής Οχθης.

«Αλλά δεν υπάρχει ελπίδα η Παλαιστινιακή Αρχή, ήδη εξαιρετικά αντιδημοφιλής και αποδυναμωμένη, να μπορεί να επιστρέψει στην Γάζα έπειτα από μία ισραηλινή εισβολή και να μην αντιμετωπισθεί ως εχθρός», σύμφωνα με τους ειδικούς του Crisis Group.

«Οι Αμερικάνοι κάνουν babysitting του Πολεμικού Συμβουλίου»

Αλλο σενάριο που μπορεί να τεθεί στο τραπέζι, η συγκρότηση ενός υβριδικού σχήματος διεθνούς κηδεμονίας.

«Η εκδοχή που θα προτιμούσαν Ισραηλινοί και Αμερικανοί θα ήταν ένα διεθνές σχήμα μαζί με την Παλαιστινιακή Αρχή και με, επί παραδείγματι, σαουδαραβικούς πόρους, με αμερικανική ή ευρωπαϊκή διοικητική βοήθεια», σύμφωνα με τον Εϊτάν Σαμίρ, διευθυντή του Begin-Sadat Center for Strategic Studies. Αλλά εκείνος πιστεύει ότι «στην Γάζα θα γίνει βασικά αυτό που θα αποφασίσουν ο Αμερικανοί».

Μετά τις σφαγές της 7ης Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ, «οι Αμερικανοί έχουν μπει στο πολεμικό μας συμβούλιο και μπορεί κανείς να πει ότι αυτοί έχουν την εποπτεία των επιχειρήσεων, δηλαδή κάνουν το babysitting του συμβουλίου», λέει ο Εϊτάν Σαμίρ.

Ομως, μπροστά στην απουσία σχεδίων για το μέλλον της Γάζας μετά την πολυδιαφημιζόμενη εισβολή, ο Τζο Μπάιντεν ζητά από το Ισραήλ να σκεφτεί καλά ποια θα είναι η συνέχεια.

«Υπάρχουν διάφορες ιδέες για αυτό που θα μπορούσε να επακολουθήσει, αλλά όλα αυτά θα πρέπει να διευθετηθούν ακόμη και καθώς το Ισραήλ αντιμετωπίζει την τρέχουσα απειλή», επέμεινε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν.

Τι γίνεται με τον αναβρασμό στο Ιράκ;

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ διέταξε τις δυνάμεις ασφαλείας να καταδιώξουν τους δράστες των επιθέσεων σε στρατιωτικές βάσεις που φιλοξενούν συμβούλους του διεθνούς συνασπισμού, δήλωσε σήμερα κυβερνητικός στρατιωτικός εκπρόσωπος.

Η ανακοίνωση γίνεται μετά την πρόσφατη αύξηση των επιθέσεων με ρουκέτες και ντρόουν εναντίον ιρακινών στρατιωτικών βάσεων που φιλοξενούν δυνάμεις των ΗΠΑ και άλλες διεθνείς δυνάμεις.

«Επιθέσεις που στοχοποιούν ιρακινές βάσεις που φιλοξενούν συμβούλους από τον διεθνή συνασπισμό στο Ιράκ είναι απαράδεκτες. Έχουν τη βάση τους εδώ με πρόσκληση της κυβέρνησης», δήλωσε εκπρόσωπος του ιρακινού πρωθυπουργού και διοικητή των ενόπλων δυνάμεων Μοχάμεντ αλ-Σουντάνι.

Τρεις στρατιωτικές βάσεις υπέστησαν επίθεση με ρουκέτες Κατιούσα και ντρόουν σε διάστημα μικρότερο της μίας εβδομάδας, περιλαμβανομένης της Άιν αλ-Άσαντ στο δυτικό Ιράκ, μιας στρατιωτικής βάσης κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης και της Χαρίρι στην πόλη Αρμπίλ του βορείου Ιράκ, που φιλοξενεί Αμερικανούς στρατιώτες.

Ιρακινοί αξιωματούχοι ασφαλείας λένε πως ο πρωθυπουργός διέταξε την αύξηση των «προληπτικών μέτρων ασφαλείας» ώστε να αποτραπούν περαιτέρω επιθέσεις στις τρεις ιρακινές βάσεις που φιλοξενούν αμερικανικές και άλλες διεθνείς δυνάμεις.

Ιρακινές ένοπλες οργανώσεις που συνεργάζονται με το Ιράν απείλησαν ότι θα θέσουν στο στόχαστρο συμφέροντα των ΗΠΑ με πυραύλους και ντρόουν αν η Ουάσινγκτον παρέμβει προς υποστήριξη του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς στη Γάζα.

Αφότου ξεκίνησε η σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και στους μαχητές της Χαμάς στη Γάζα έχει καταγραφεί αύξηση των επιθέσεων εναντίον δυνάμεων των ΗΠΑ στο Ιράκ και στη Συρία.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ συνέστησε χθες Κυριακή στους πολίτες των ΗΠΑ να μην ταξιδεύουν στο Ιράκ μετά τις πρόσφατες επιθέσεις σε αμερικανικά στρατεύματα και αμερικανικό προσωπικό στην περιοχή.

Οι ΗΠΑ έχουν 2.500 στρατιώτες στο Ιράκ και άλλους 900 στη γειτονική Συρία, σε μια αποστολή που συμβουλεύει και συνδράμει τις τοπικές δυνάμεις στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους το οποίο το 2014 κατέλαβε μεγάλα τμήματα του εδάφους στις δύο χώρες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters και AFP

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις