Παρασκευή, 29 Νοε.
14oC Αθήνα

Πόλεμος στο Ισραήλ: «Έζησα μια κόλαση, με χτύπησαν, υπάρχουν υπόγεια τούνελ σαν ιστός αράχνης» – Συγκλονίζει η μαρτυρία πρώην ομήρου

Πόλεμος στο Ισραήλ: «Έζησα μια κόλαση, με χτύπησαν, υπάρχουν υπόγεια τούνελ σαν ιστός αράχνης» – Συγκλονίζει η μαρτυρία πρώην ομήρου

Στην αγκαλιά της κόρης της και των αγαπημένων της ανθρώπων βρέθηκε η 85χρονη Γιοζεβέτ Λίφσιτζ, η οποία έπειτα από 17 ημέρες ομηρίας στα χέρια της Χαμάς επέστρεψε στην πατρίδα της το Ισραήλ το βράδυ της Δευτέρας.

Η Λίφσιτζ είναι μία εκ των δύο ομήρων που αφέθηκαν ελεύθερες από τη Χαμάς τη Δευτέρα. Η 85χρονη απήχθη στις 7 Οκτωβρίου από το σπίτι της σε κιμπούτζ στα σύνορα με τη Γάζα. 

Δεκαεφτά μέρες μετά, εμφανώς καταβεβλημένη η 85χρονη Γιοζεβέτ Λίφσιτζ περιέγραψε στους δημοσιογράφους όσα πέρασε ως αιχμάλωτη της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς.

Η ίδια περιέγραψε πως πέρασε «από την κόλαση»: «Με πήγαν με μια μοτοσικλέτα σε υπόγειες σήραγγες και με χτύπησαν».

«Με ανέβασαν σε μια μοτοσικλέτα, ανατίναξαν τον ηλεκτρονικό φράχτη που κόστισε 2 εκατομμύρια δολάρια και δεν χρησίμευσε πουθενά.

Με πήραν όμηρο, δεν υπήρχε διάκριση σε μεγάλους και νέους. Ήταν πολύ οδυνηρό. Με χτύπησαν στα πλευρά και δυσκολευόμουν να αναπνεύσω» σημείωσε.

Σημείωσε πως αρχικά οι τρομοκράτες της πήραν ότι κόσμημα είχε πάνω της και στη συνέχεια την ανέβασαν στη μοτοσικλέτα. 

«Φτάσαμε σε μια σήραγγα, μετά περπατήσαμε για χιλιόμετρα σε βρεγμένη γη, υπάρχει ένα γιγαντιαίο σύστημα τούνελ, σαν ιστός αράχνης» κάτω από τη Γάζα, είπε η ίδια. 

Η Λίφσιτζ σημείωσε ότι πέρασε μέσα από ένα τούνελ και έφτασε σε μια μεγάλη αίθουσα όπου ήταν συγκεντρωμένοι άλλοι 25 περίπου όμηροι.

Μετά από περίπου 2 με 3 ​​ώρες, αυτή και άλλοι 4 όμηροι οδηγήθηκαν σε ένα ξεχωριστό δωμάτιο. «Η αντιμετώπιση ήταν καλή», λέει, προσθέτοντας ότι της έδωσαν φάρμακα και φαγητό.

Η Λίφσιτζ είπε πως την επισκέφθηκε γιατρός, ο οποίος και εξασφάλισε ότι η ίδια και άλλοι όμηροι θα έπαιρναν το ίδιο είδος φαρμάκων που έπαιρναν και στο Ισραήλ.

«Απίστευτο που την έχω πάλι κοντά μου»

Η κόρη της ηλικιωμένης, η Σάρον Λίφσιτζ, που ζει στο Λονδίνο, καλλιτέχνης και ακαδημαϊκός, είπε πως είναι «απίστευτο» που ξαναβρέθηκε μαζί της – «που κρατάει το χέρι της και τη φιλάει στο μάγουλο».

«Είναι πολύ έξυπνη και θέλει πολύ να μοιραστεί τις πληροφορίες, να περάσει τις πληροφορίες στις οικογένειες των άλλων ομήρων με τους οποίους ήταν μαζί», δήλωσε στο BBC.

Είπε πως θα εξακολουθήσει να κάνει εκστρατεία για την απελευθέρωσή του πατέρα της, του Όντεντ Λίφσιτζ, και των υπόλοιπων ομήρων.

«Ελπίζω να τον φροντίζουν και να έχει την ευκαιρία να μιλάει», είπε η Σάρον Λίφσιτς. «Μιλάει καλά αραβικά, άρα μπορεί να επικοινωνήσει πολύ καλά με τους ανθρώπους εκεί.

Γνωρίζει πολλούς ανθρώπους στη Γάζα και στη Δυτική Όχθη. Θέλω να πιστεύω ότι θα είναι ΟΚ.

Η μητέρα μου είπε πως τους φρόντιζαν και υπήρχε ένας γιατρός εκεί, αυτό είναι πολύ καθησυχαστικό για όλους.

Είναι τόσοι οι άνθρωποι που έχουμε χάσει – είναι μια μικρή αχτίδα φωτός αλλά υπάρχει επίσης τεράστιο σκοτάδι».

Η Λίφσιτζ είπε πως η ίδια και η μητέρα της εξακολουθούν να ονειρεύονται την ειρήνη με τους Παλαιστίνιους, ακόμη κι αν μια αναμενόμενη χερσαία εισβολή στη Γάζα από το Ισραήλ απειλεί να προκαλέσει ευρύτερο πόλεμο στην περιοχή.

«Πρέπει να βρούμε τρόπους γιατί δεν υπάρχει εναλλακτική. Το αντίθετο, με κάνει ακόμη πιο αποφασισμένη», είπε.

«Ο δρόμος έχει γίνει μακρύτερος – έχουμε να κάνουμε με πένθος και απώλεια σε επίπεδο που δεν θα μπορέσουμε ποτέ να ξεπεράσουμε, αλλά ως έθνη πρέπει να βρούμε έναν δρόμο προς τα εμπρός».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις