«Μέχρι σήμερα έχουν γίνει 12 καταβολές πρώτης αρωγής, συνολικού ύψους 82 εκατ. ευρώ σε 20.794 πλημμυροπαθείς συμπολίτες μας. Σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις, κτηνοτροφικές μονάδες και αγροτικές εκμεταλλεύσεις», τόνισε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης από τη Λάρισα, συμπληρώνοντας ότι η διαδικασία της πρώτης αρωγής, προχωρά με τους ίδιους εντατικούς ρυθμούς, μέσα από την πλατφόρμα arogi.gov.gr.
Όπως είπε, από το συνολικό ποσό, τα 62,3 εκατ. ευρώ αφορούν πρώτη αρωγή για την οικοσκευή, τις πρώτες ανάγκες και την στεγαστική συνδρομή και προσέθεσε ότι «τα 19,8 εκατ. ευρώ αφορούν πρώτη αρωγή προς επιχειρήσεις, αγροτικές εκμεταλλεύσεις και κτηνοτροφικές μονάδες. Από αυτό το ποσό , περίπου τα 14 εκατ. ευρώ πιστώθηκαν σε περισσότερους από 6.500 αγρότες και κτηνοτρόφους».
Επιπλέον ο κ. Τριαντόπουλος ανέφερε ότι όσο έρχονται στοιχεία από την Περιφέρεια, τόσο θα προχωρούν οι καταβολές της πρώτης αρωγής και συμπλήρωσε ότι όσο υποβάλλονται στοιχεία από τον ΕΛΓΑ, τόσο θα προχωρούν οι καταβολές της πρώτης αρωγής για τις απώλειες σε πάγιο κεφάλαιο.
«Αποτελεί, ιστορικά, το μεγαλύτερο ποσό που έχει διατεθεί ως ενίσχυση μετά από μια φυσική καταστροφή, σε τόσο σύντομους χρόνους, σε τόσο μεγάλο αριθμό δικαιούχων, σε τέτοια μεγάλη διασπορά της φυσικής καταστροφής και, μάλιστα, μετά από συγκεκριμένους ελέγχους και διασταυρώσεις. Και, βέβαια, αυτό το ποσό θα αυξάνεται, καθώς οι ανάγκες των πολιτών είναι μεγάλες. Καθώς η καταστροφή είναι μεγάλη, γι’ αυτό και όλοι οι εμπλεκόμενοι δουλεύουμε εντατικά», σημείωσε.
Μέχρι και σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί από τα κλιμάκια του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας περισσότερες από 32.000 αυτοψίες, τόσο απογραφικές, όσο και επανέλεγχοι, σε περισσότερες από 330 κοινότητες. Όπως υπογράμμισε ο κ. Τριαντόπουλος, το έργο των υπηρεσιών στο πεδίο συνεχίζεται, για την υλοποίηση του σχήματος της στεγαστικής συνδρομής, αλλά και της προσωρινής στέγασης των συμπολιτών μας ενώ τόνισε ότι συνεχίζεται και το έργο των ελέγχων και των διασταυρώσεων όσον αφορά τα αιτήματα στην πλατφόρμα της πρώτης αρωγής, για να φτάσει η ενίσχυση σε όλους τους δικαιούχους.
Ο κ. Τριαντόπουλος υπογράμμισε ότι οι 60.469 οριστικοποιημένες αιτήσεις στην πλατφόρμα, δεν ανταποκρίνονται όλες σε δικαιούχους.
«Αρκετά συχνά, οι αιτήσεις υποβάλλονται για περιπτώσεις που δεν καλύπτονται από το προβλεπόμενο πλαίσιο, οι αιτήσεις συνοδεύονται από μη σχετικά έγγραφα, οι αιτήσεις αφορούν άσχετες περιπτώσεις από αυτές που κατεγράφησαν από την διαδικασία. Αιτήσεις που δεν προχωρούν μέσα από τη διαδικασία ελέγχων και διασταυρώσεων. Και προχωρούν οι αιτήσεις των συμπολιτών μας που δικαιούνται την αρωγή του κράτους. Και αυτό θα συνεχιστεί με τους ίδιους εντατικούς ρυθμούς, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με όλους», επισήμανε.
Παράλληλα, συνεχίζεται η υλοποίηση όλων των συστατικών του πλαισίου της κρατικής αρωγής.
Επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις
Όσον αφορά τις επιχειρήσεις, αλλά και τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, ενισχύεται το πλαίσιο της κρατικής αρωγής. Ένα πλαίσιο που υλοποιείται σε συνεργασία με την Περιφέρεια, με τις Επιτροπές Κρατικής Αρωγής της Περιφέρειας, αλλά και τον ΕΛΓΑ.
«Προχωράμε σε δομικές κινήσεις, με εμπροσθοβαρή κατεύθυνση, ώστε να δοθεί η επιχορήγηση του 70% της εκτιμηθείσας ζημίας στις πολλές χιλιάδες επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις με ζημιές στο πάγιο κεφάλαιο όσο πιο γρήγορα γίνεται», επισήμανε ο κ. Τριαντόπουλος.
Συγκεκριμένα όπως είπε:
• Διαμορφώνεται σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα γραφείο διοικητικής υποστήριξης των Επιτροπών Κρατικής Αρωγής.
• Δημιουργούνται δομές διοικητικής υποστήριξης και στις κεντρικές υπηρεσίες του υπουργείου για τη διεκπεραίωση του μεγάλου όγκου υποθέσεων.
• Προτείνεται, με χορήγηση έκτακτης χρηματοδότησης, η στελέχωση των Επιτροπών Κρατικής Αρωγής της Περιφέρειας με συμβασιούχους ειδικούς στα πεδία των οικονομικών και της γεωπονίας.
• Δρομολογείται, με γρήγορες διαδικασίες, η χορήγηση ως προκαταβολή του μισού της τελικής επιχορήγησης, δηλαδή το 35% της εκτιμηθείσας ζημιάς, σε συνέχεια και της πρώτης αρωγής.
«Ο μεγάλος στόχος είναι να ολοκληρωθεί όσο πιο γρήγορα γίνεται η καταβολή της τελικής επιχορήγησης στις χιλιάδες επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις με ζημιές στο πάγιο κεφάλαιο. Τέλος, όσον αφορά τις επιχειρήσεις, αλλά και τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, πρέπει να σημειώσουμε ότι δρομολογούνται, πέραν από τα οριζόντια μέτρα, και στοχευμένα μέτρα. Στοχευμένα μέτρα για περιοχές με σημαντική τουριστική κίνηση και δραστηριότητα που επλήγησαν. Στοχευμένα μέτρα προς συγκεκριμένους κλάδους, αλλά και τοπικές αγορές. Στοχευμένα μέτρα προς συγκεκριμένες αγροτικές περιοχές, αλλά και παραγωγές με μέσο-μακροπρόθεσμη απώλεια παραγωγής και εισοδήματος. Μέτρα που σχεδιάζονται με τα αρμόδια υπουργεία, προετοιμάζονται και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ανακοινωθούν», σημείωσε.
Τα μέτρα για τη στέγαση των πλημμυροπαθών
Όσον αφορά στη στέγαση των συμπολιτών μας που έχουν πληγεί, προχωρά, όπως είπε, η υλοποίηση όλων των μέτρων.
Συγκεκριμένα όπως ανέφερε:
• Προχωρά το σχήμα της προσωρινής στέγασης, με την επιδότηση ενοικίου ή συγκατοίκησης, έως 500 ευρώ, μέσα από την πλατφόρμα arogi.services.gov.gr.
Επίδομα για τα ακατάλληλα προς χρήση ακίνητα (αυτά που έχουν χαρακτηριστεί ως «κίτρινα» ή ως «κόκκινα») έως και δυο χρόνια, μέχρι – ουσιαστικά – να είναι έτοιμο το σπίτι.
Επίδομα για τα ακίνητα με μικρές σχετικά ζημιές (αυτά που έχουν χαρακτηριστεί ως «πράσινα») που δεν είναι εφικτό, όμως, να κατοικηθούν λόγω του ακραία πλημμυρικό φαινομένου, το οποίο – σε εξαιρετικές περιπτώσεις – μπορεί να φτάσει και το ένα έτος.
Παράλληλα, παρέχονται στους δήμους οικίσκοι προς αξιοποίηση από τους συμπολίτες μας, όπου οι προϋποθέσεις και οι συνθήκες το επιτρέπουν.
• Ενεργοποιήθηκε και το σχήμα της στεγαστικής συνδρομής, για τις ζημιές σε σπίτια και στα λοιπά κτίρια.
Με την κάλυψη από την κρατική αρωγή να αφορά την περίπτωση σπιτιών που έχουν χαρακτηριστεί:
ως «πράσινα», με την αρωγή να μπορεί να φτάσει μέχρι και τις 18.000 ευρώ,
ως «κίτρινα», με την αρωγή να μπορεί να φτάσει μέχρι και τις 42.000 ευρώ, και
ως «κόκκινα», με την αρωγή να μπορεί να φτάσει μέχρι και τις 120.000 ευρώ.
Προβλέπεται, συνάμα, ειδική διαδικασία ώστε τα σπίτια και τα λοιπά κτίρια από ωμοπλίνθους που κρίθηκαν προσωρινώς ακατάλληλα («κίτρινα»), να μπορούν να ανακατασκευαστούν (ως «κόκκινα»).
• Δημιουργήθηκαν, επίσης, γραφεία ενημέρωσης της ΓΔΑΕΦΚ σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα που λειτουργούν ήδη.
• Αποφασίστηκε η σύσταση Τομέα Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Επιπλέον, τόνισε ότι, συνεχίζεται το έργο των κλιμακίων στο πεδίο, σε όλη τη Θεσσαλία.
«Το μότο της κρατικής αρωγής είναι, «Δίπλα στους πολίτες που δοκιμάζονται από φυσικές καταστροφές». Αυτό το μότο δεν είναι τυχαίο, ούτε προκύπτει αβίαστα. Είναι ο στόχος μας και το έργο που καλούμαστε να φέρουμε εις πέρας απέναντι σε κάθε φυσική καταστροφή που πλήττει σπίτια, επιχειρήσεις, αγροτικές εκμεταλλεύσεις, κτηνοτροφικές μονάδες, για πολλούς τους κόπους μιας ζωής. Για τον λόγο αυτό βρισκόμαστε από την πρώτη στιγμή στο πεδίο, δίπλα στους πολίτες, από τις πρώτες ώρες, για να καταγράψουμε τις καταστροφές και να ενεργοποιήσουμε μέτρα στήριξης των πληγέντων, άμεσα. ‘Αμεσα, αλλά και δίκαια.Το έχω πει αρκετές φορές και από την πρώτη στιγμή, προς όλες τις κατευθύνσεις ότι, η πρώτη αρωγή θα πηγαίνει και θα κατευθύνεται στους πολίτες που το δικαιούνται πραγματικά και για να το πετύχουμε αυτό εργαζόμαστε εντατικά και με ιδιαίτερη προσοχή», υπογράμμισε ο κ. Τριαντόπουλος.
Παράλληλα σημείωσε ότι η πλατφόρμα της πρώτης αρωγής θα παραμείνει ανοιχτή για την υποβολή αιτήσεων μέχρι την Τρίτη, 31 Οκτωβρίου.
«Κλείνει λόγω μιας αναγκαίας διαδικασίας διασταυρώσεων και εκκαθαρίσεων ως προς τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί ως τώρα, και θα ανοίξει εκ νέου σε επόμενη φάση. Αυτό δεν σημαίνει ότι σταματούν οι πληρωμές πρώτης αρωγής. Αντιθέτως, θα συνεχιστούν με τους ίδιους και όσο πιο γρήγορους γίνεται ρυθμούς», τόνισε.
Τέλος υπογράμμισε: «Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε εντατικά για την αποκατάσταση και την στήριξη των πληγέντων. Συνεχίζουμε την σκληρή δουλειά, μέχρις ότου ο τόπος μας να ορθοποδήσει ξανά και να συνεχίσει την πορεία ανάπτυξης που σημείωνε μέχρι πριν την εκδήλωση του φαινομένου. Είμαστε εδώ και παραμένουμε δίπλα σας».
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ