Με την υπουργό Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, να ενσωματώνει αλλαγές και να κάνει δεκτές βελτιωτικές ρυθμίσεις, και τους φορείς στην πλειονότητά τους να διατυπώνουν θετική γνώμη, υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, το νομοσχέδιο για το νέο σύστημα επιλογής διοικήσεων φορέων του δημοσίου τομέα και την ενίσχυση της αποτελεσματικότητάς τους.
Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισε η ΝΔ, κατά τάχτηκαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και η Νίκη, ενώ το ΠΑΣΟΚ, η Ελληνική Λύση, οι “Σπαρτιάτες” και η Πλεύση Ελευθερίας επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην ολομέλεια της Βουλής την Τετάρτη.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ανοιχτή σε βελτιώσεις η Νίκη Κεραμέως
Η υπουργός Εσωτερικών εξέφρασε την ικανοποίησή της, για το ότι στην μεγάλη πλειοψηφία τους οι φορείς εμφανίζονται θετικοί “στην προσπάθεια αποκομματικοποίησης, αποπολιτικοποίησης”, όπως είπε, “προς σε μια προσπάθεια εισαγωγής περισσότερων φίλτρων”. Διαπίστωσε ότι σχεδόν όλοι είναι θετικοί στην εισαγωγή του τεστ δεξιοτήτων, το οποίο, και η ίδια ανέφερε ότι το θεωρεί μία πολύ σημαντική καινοτομία, πέρα και πάνω από κόμματα.
Σχετικά με τις παρατηρήσεις ότι αποδίδεται μεγάλη βαρύτητα στη συνέντευξη, η κα Κεραμέως απάντησε ότι από τα 3.000 μόρια συνολικά, μόλις τα 800 είναι για τη συνέντευξη. Αυτό σημαίνει, ότι τα 2.200 είναι για τα αντικειμενικά ή τυπικά κριτήρια (δηλαδή, το τεστ δεξιοτήτων, η εργασιακή εμπειρία, τα τυπικά προσόντα). Άρα, το μερίδιο που αναλογεί στη συνέντευξη είναι μόλις 800 μόρια. Επικαλέστηκε επίσης την σχετική αναφορά του προέδρου του προέδρου του ΑΣΕΠ, ότι στην πλειοψηφία των περιπτώσεων των επιλογών αυτών, οι αποφάσεις είναι ομόφωνες – για να τονίσει ότι αυτό δείχνει πολλά για τον τρόπο που λειτουργούν αυτές οι επιτροπές και υποβαθμίζει πάρα πολύ τη συζήτηση σε σχέση με ζητήματα μη αντικειμενικότητας. Εξάλλου, συμφωνώντας με την κυρία Πάβη, είπε ότι είναι πολύ σημαντικό να βλέπεις και τον άνθρωπο που θα κληθεί να διοικήσει και να μπορείς να αξιολογήσεις την προσωπικότητά σου. Αυτός ο άνθρωπος θα κληθεί να διοικήσει πάρα πολύ σημαντικούς οργανισμούς.
Αναφορικώς με την κριτική ότι εν τέλει επιλέγει ο υπουργός τον επικεφαλής ενός οργανισμού, η κα Κεραμέως απάντησε ότι ο υπουργός καλείται να επιλέξει έναν από τους τρεις που έχει κρίνει ως τους καλύτερους το ΑΣΕΠ κι αφού εφαρμόζονται όλα τα στάδια, ένα προς ένα, τα On – Off κριτήρια, το τεστ δεξιοτήτων. Το ερώτημα γιατί να επιλέξει ο υπουργός απαντάται με την παραδοχή ότι ο υπουργός θα κληθεί να συνεργαστεί μαζί του.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Για το θέμα της συνάφειας, η κα Κεραμέως ανέφερε ότι είναι πολύ σημαντικό ότι το ΑΣΕΠ εποπτεύει πλήρως τη διαδικασία και συνεπώς και τις προκηρύξεις που θα βγαίνουν, άρα η Ανεξάρτητη αυτή Αρχή, έχει τον τελευταίο λόγο στο τι είναι συναφές και τι δεν είναι. “Και θεωρούμε, ότι έτσι πρέπει να είναι για τη θωράκιση της όλης διαδικασίας” είπε.
Απαντώντας στο θέμα του αριθμού των φορέων, η αρμόδια υπουργός επισήμανε ότι ο λόγος που οι φορείς αυτοί είναι πάρα πολλοί, αφορά στο ότι κάποιοι έχουν ειδικές διατάξεις, που δεν εμπίπτουν στο πλαίσιο του νόμου αυτού. Γι΄ αυτόν τον λόγο, αμέσως μετά την ψήφιση προβλέπεται η έκδοση Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου, η οποία θα έχει όλους τους φορείς και την κατηγοριοποίηση τους.
Εξάλλου η κα Κεραμέως ενημέρωσε την επιτροπή της Βουλής, ότι θα προχωρήσει σε βελτιωτικές αλλαγές με βάση τις παρατηρήσεις, τόσο των εξωκοινοβουλευτικών φορέων, όσο και των κομμάτων, όπως:
– η υποχρεωτική μαγνητοφώνηση της συνέντευξης του υποψηφίου
– ο καθορισμός των ημερών που θα ειδοποιούνται οι υποψήφιοι πριν την συνέντευξη
– ενιαία δομή βιογραφικών, με πεδία, που να ανταποκρίνονται ακριβώς στα μοριοδοτούμενα προσόντα και για τη διευκόλυνση της διαδικασίας
– η συμπλήρωση του τεστ προσωπικότητας στο επίπεδο της συνέντευξης.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ