Παρασκευή, 22 Νοε.
14oC Αθήνα

Όλα όσα προβλέπει το Ελληνικό Σχέδιο Δράσης για την άνοια και το Αλτσχάιμερ – Έρχεται το «πληρεξούσιο περίθαλψης και φροντίδας»

Όλα όσα προβλέπει το Ελληνικό Σχέδιο Δράσης για την άνοια και το Αλτσχάιμερ – Έρχεται το «πληρεξούσιο περίθαλψης και φροντίδας»

Ένα σημαντικό νομικό «εργαλείο» που διασφαλίζει την αυτόνομη και αξιοπρεπή διαβίωση των ασθενών με άνοια και νόσο Αλτσχάιμερ φέρνει το νέο σχέδιο δράσης που παρουσίασε την Τρίτη (31.10.2023) στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Το Ελληνικό Σχέδιο Δράσης για την άνοια και το Αλτσχάιμερ, έχει ορίζοντα υλοποίησης την περίοδο 2023-2028. Στο διάστημα αυτό, αναμένεται να φέρει για πρώτη φορά νομική οριοθέτηση και κατοχύρωση των δικαιωμάτων των ασθενών, αλλά και θεσμική αναγνώριση του ρόλου των φροντιστών.

Στο προτεινόμενο σχέδιο νόμου, προβλέπεται μεταξύ άλλων, το “πληρεξούσιο περίθαλψης και φροντίδας”. Αυτό επιτρέπει στον ασθενή με άνοια ή νόσο Αλτσχάιμερ να ορίσει ως νόμιμο εκπρόσωπό του ένα συγκεκριμένο πρόσωπο της εμπιστοσύνης του, με σκοπό να λαμβάνει αυτό τις αποφάσεις αναφορικά με τη θεραπεία και την περίθαλψή του, όταν θα έχει απωλέσει τη νοητική του ικανότητα.

Σε συνέχεια της προηγούμενης διαδικασίας, έρχεται η κατοχύρωση των επιθυμιών του ασθενή για τον τόπο, τον τρόπο και το είδος της ιατρικής φροντίδας που επιθυμεί κατά τη διάρκεια της θεραπείας του.

Οι “προγενέστερες οδηγίες περίθαλψης και φροντίδας” διασφαλίζουν απόλυτα τις οδηγίες και κατευθύνσεις που επιθυμεί να δώσει ο πάσχοντας από άνοια ή Αλτσχάιμερ στον φροντιστή του, πριν η νόσος του αφαιρέσει τη έκφραση της έγκυρης βούλησης.

Το έγγραφο παραμένει δεσμευτικό και κατοχυρώνει τις επιθυμίες του, αλλά και το είδος της θεραπείας και περίθαλψης που θέλει να έχει έως το τέλος της ζωής του.

Χρυσοχοΐδης: Προοδεύουμε στην κατανόηση και θεραπεία της άνοιας

Παρουσιάζοντας τις παραμέτρους του σχεδίου στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, τόνισε πως με το Ελληνικό Σχέδιο Δράσης για την άνοια και τη νόσο Alzheimer “αποδεικνύουμε ότι προοδεύουμε στην κατανόηση και θεραπεία της άνοιας και της νόσου Alzheimer και μπορούμε να παρέχουμε τώρα αποτελεσματική φροντίδα σε πάσχοντες και τις οικογένειές τους”.

Παράλληλα, σημείωσε πως αναγνωρίζονται και οριοθετούνται τα δικαιώματα των προσώπων που πάσχουν από άνοια, ενώ αναγνωρίζεται και ο ρόλος των άτυπων φροντιστών .

“Ταυτόχρονα εισάγουμε στην ελληνική έννομη τάξη των θεσμών το «πληρεξούσιο περίθαλψης και φροντίδας», όπως και οι «προγενέστερες οδηγίες περίθαλψης και φροντίδας» για τα πρόσωπα που πάσχουν από άνοια. Η πρόληψη είναι εφικτή και μπορούμε να το πετύχουμε”, κατέληξε ο ίδιος.

Δημιουργείται το Εθνικό Συμβούλιο για την άνοια και τη νόσο Αλτσχάιμερ

Για την υλοποίηση του σχεδίου αναμένεται να ιδρυθεί το Εθνικό Συμβούλιο για την Άνοια και τη νόσο Alzheimer με τη συμμετοχή εκπροσώπων από τέσσερα υπουργεία (Υγείας, Οικογένειας, Εργασίας και Οικονομικών).

Ο στρατηγικός σχεδιασμός περιλαμβάνει 7 βασικούς άξονες, και συγκεκριμένα: 1) την καταγραφή και ταξινόμηση των ασθενών, 2) την ενημέρωση του κοινού με στόχο την πρόληψη, 3) την υποστήριξη φροντιστών και ασθενών, 4) την αντιμετώπιση της άνοιας, 5) τη νομική κατοχύρωση των δικαιωμάτων των πασχόντων και των φροντιστών τους, 6) την έρευνα και τέλος, 7) την εκπαίδευση.

450 χιλιάδες πάσχοντες από άνοια

Σύμφωνα με πρόσφατη επιδημιολογική μελέτη, στη χώρα μας πάνω από 160.000 άτομα πάσχουν από Άνοια και περισσότερα από 280.000 από ήπια νοητική διαταραχή που είναι προ-στάδιο της Άνοιας.

Συνολικά από Άνοια και Σχετικές Διαταραχές (ΑΚΣΔ) υποφέρουν πάνω από 450.000 άτομα, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Υγείας.

Αν υπολογιστεί, μάλιστα, πώς για κάθε ασθενή με άνοια επηρεάζεται σημαντικά η ζωή 2-3 φροντιστών – μελών της οικογένειας, η πάθηση αφορά άμεσα περισσότερους από 1 εκατομμύριο Έλληνες πολίτες.

Ανησυχία στην Ελλάδα για την επικείμενη πανδημία Άνοιας

Η ταχεία άνοδος του προσδόκιμου επιβίωσης στις ανεπτυγμένες χώρες, έχει μετατρέψει την Άνοια σε ένα από τα μεγαλύτερα ιατρικά, κοινωνικά και δημοσιονομικά προβλήματα παγκοσμίως.

Η νόσος Αλτσχάιμερ προσεγγίζει για το έτος 2019 τους 55 εκατομμύρια πάσχοντες, ενώ υπολογίζεται ότι ο αριθμός αυτός θα υπερδιπλασιαστεί τα επόμενα 15 – 20 χρόνια, φτάνοντας τα 139 εκατομμύρια το 2050.

Στην Ελλάδα, με ιδιαίτερα ενεργό το πρόβλημα της υπογεννητικότητας, οι υγειονομικές αρχές έχουν θορυβηθεί.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, η Ελλάδα θα επηρεαστεί σημαντικά από την πανδημία της άνοιας και των Σχετικών Διαταραχών (ΑΚΣΔ), λόγω του ιδιαίτερα γερασμένου πληθυσμού της. Σύντομα το 1/4 των κατοίκων θα είναι άνω των 60 ετών.

Στη χώρα μας υπάρχουν περίπου δύο εκατομμύρια ηλικιωμένοι και λιγότεροι από 20.000 ζουν σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων.

Ένα από τα συνηθέστερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι η κατάθλιψη, το ντελίριο, η διπολική διαταραχή, οι αγχώδεις διαταραχές, η σχιζοφρένεια και η ψύχωση, η άνοια, η τάση αυτοκτονίας, η κατάχρηση αλκοόλ καθώς καθώς και η εξάρτηση από άλλες εξαρτησιογόνες ουσίες.

Της Γιάννας Σουλάκη/iatropedia.gr

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις