Δευτέρα, 25 Νοε.
13oC Αθήνα

Μέση Ανατολή: «Δεν θα εγκαταλείψουμε μέχρι το φως να νικήσει το σκοτάδι» το μήνυμα Νετανιάχου στο στρατό

Μέση Ανατολή: «Δεν θα εγκαταλείψουμε μέχρι το φως να νικήσει το σκοτάδι» το μήνυμα Νετανιάχου στο στρατό
Φωτογραφία: Reuters

Μήνυμα μέσω επιστολής στο στρατό του Ισραήλ που πολεμάει τη Χαμάς στη Γάζα έστειλε ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου προκειμένου να τους τονίσει το ηθικό.

Στην επιστολή του ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου προς τους Ισραηλινούς στρατιώτες αναφέρει ότι «αυτός είναι ένας πόλεμος μεταξύ των γιων του φωτός και των γιων του σκότους», προσθέτοντας «θυμηθείτε τι σας έκανε ο Αμαλέκ», αναφερόμενος στο βιβλικό εχθρικό έθνος των Ισραηλιτών.

«Θυμόμαστε συνεχώς τα εικόνες της φρικτής σφαγής στις 7 Οκτωβρίου 2023», είπε ο Νετανιάχου, «Μπροστά μας είναι τα δολοφονημένα αδέρφια και οι αδελφές μας, οι τραυματίες, οι απαγωγείς, οι πεσόντες του Ισραηλινού Στρατού και οι δυνάμεις ασφαλείας .

«Στο όνομά τους και για χάρη τους, ξεκινήσαμε μια εκστρατεία, σκοπός της οποίας είναι η καταστροφή του σκληρού και δολοφονικού εχθρού Χαμάς-ISIS, η επιστροφή των ομήρων μας και η επιστροφή της ασφάλειας στη χώρα, στους πολίτες και τα παιδιά μας»

Ο Νετανιάχου πρόσθεσε ότι «Δεν θα εγκαταλείψουμε την αποστολή μας μέχρι το φως να νικήσει το σκοτάδι. Το καλό θα νικήσει το ακραίο κακό που απειλεί εμάς και ολόκληρο τον κόσμο».

Ποια η ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας

Οι διεθνείς εκκλήσεις για «ανθρωπιστική κατάπαυση πυρός» στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς δεν εισακούονται, με αποτέλεσμα να εισέρχεται μόνο ένα μικρό μέρος ανθρωπιστικής βοήθειας στην υπό ισραηλινή πολιορκία Λωρίδα της Γάζας, την ώρα που οι ελλείψεις σε τρόφιμα, καύσιμα, πόσιμο νερό και φάρμακα επιδεινώνονται.

Ακολουθούν κάποια στοιχεία για την κατάσταση στον μικρό θύλακα των 2,3 εκατ. ανθρώπων, που ελέγχεται από τη Χαμάς, και για τον οποίο κάποιες υπηρεσίες του ΟΗΕ κάνουν λόγο για «ανθρωπιστική καταστροφή».

Εχουν φύγει 1,5 εκατ. άνθρωποι

Σχεδόν 1,5 εκατ. άνθρωποι –πάνω από το ήμισυ του πληθυσμού στη Λωρίδα της Γάζας– έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, με σχεδόν 700.000 να έχουν βρει καταφύγιο σε κτίρια που διαχειρίζεται η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA), σύμφωνα με τα στοιχεία της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τον συντονισμό ανθρωπιστικών υποθέσεων (OCHA).

Στις 2 Νοεμβρίου, τέσσερα καταφύγια της UNRWA χτυπήθηκαν, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον23 άνθρωποι, σύμφωνα με την OCHA.

Το Ισραήλ έχει καλέσει τους αμάχους στη βόρεια Γάζα –το επίκεντρο των δυνάμεων της Χαμάς—να μετακινηθούν στον νότο για τη δική τους ασφάλεια, αν και οι νότιες περιοχές του θύλακα επίσης σφυροκοπούνται από ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις με αποτέλεσμα τον θάνατο και τον τραυματισμό αμάχων.

Δεν λειτουργεί το ένα τρίτο των νοσοκομείων

Πάνω από το ένα τρίτο των 35 νοσοκομείων της Γάζας δεν λειτουργεί και αυτά που συνεχίζουν να είναι σε λειτουργία αναφέρουν μεγάλες ελλείψεις σε καύσιμα που έχουν περιορίσει σημαντικά την ηλεκτροδότησή τους, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Οι υγειονομικές αρχές της Γάζας ανέφεραν στις 2 Νοεμβρίου ότι η βασική ηλεκτρογεννήτρια στο Ινδονησιακό νοσοκομείο στη βόρεια Γάζα σταμάτησε να λειτουργεί λόγω έλλειψης καυσίμων, δήλωσε η OCHA, «με αποτέλεσμα εκατοντάδες ασθενείς με σοβαρά τραύματα να διατρέχουν άμεσο κίνδυνο θανάτου ή διά βίου αναπηριών».

Ήδη, το νοσοκομείο Τουρκοπαλαιστινιακής Φιλίας στην πόλη της Γάζας, όπου νοσηλεύονται καρκινοπαθείς, δεν έχει πλέον καύσιμα και δεν λειτουργεί, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Το Ισραήλ είναι σε επικοινωνία με οργανισμούς υγείας για να δημιουργήσει νοσοκομεία εκστρατείας στη νότια Γάζα, δήλωσε χθες αξιωματούχος.

Ο ΠΟΥ έχει καταγράψει 93 επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας από τότε που ξεκίνησε η σύγκρουση, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 16 υγειονομικοί που ήταν σε υπηρεσία και να υποστούν ζημιές ή να καταστραφούν 28 ασθενοφόρα.

Εχουν μπει 374 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια 

Στις 2 Νοεμβρίου, 102 φορτηγά με ανθρωπιστικές προμήθειες εισήλθαν στη Γάζα από την Αίγυπτο, μέσω του συνοριακού περάσματος της Ράφα, σύμφωνα με την OCHA. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη παράδοση βοήθειας από τότε που ξεκίνησαν και πάλι οι μεταφορές αυτές στις 21 Οκτωβρίου. Ο συνολικός αριθμός των φορτηγών που έχουν εισέλθει ανέρχεται σε 374.

Προηγουμένως, μόνο περίπου 14 φορτηγά την ημέρα εισέρχονταν στην Γάζα, σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters. Πριν ξεσπάσουν οι εχθροπραξίες στις 7 Οκτωβρίου, περίπου 400 φορτηγά εισέρχονταν στη Γάζα ημερησίως.

Πρόβλημα σε νερό και καύσιμα

Μια από τις τρεις γραμμές υδροδότησης της Γάζας από το Ισραήλ αποκαταστάθηκε για πρώτη φορά από τις 8 Οκτωβρίου, σύμφωνα με την OCHA. Η λειτουργία φρεατίων ύδρευσης και εγκαταστάσεων αφαλάτωσης στο νότιο τμήμα του θύλακα σταμάτησε σχεδόν εντελώς στις 2 Νοεμβρίου, καθώς σχεδόν εξαντλήθηκαν τα αποθέματα καυσίμων.

Ανθρωπιστικές οργανώσεις υποστηρίζουν ότι χρειάζονται επειγόντως καύσιμα για τη διανομή βοήθειας και την ηλεκτροδότηση νοσοκομείων, αρτοποιείων και μονάδων αφαλάτωσης. Αλλά το Ισραήλ συνεχίζει να απαγορεύσει την είσοδο καυσίμων στον θύλακα λέγοντας ότι αυτά μπορεί να χρησιμοποιηθούν από τη Χαμάς για στρατιωτικούς σκοπούς.

Έφτασαν τους 9.227 οι νεκροί σύμφωνα με τη Χαμάς

Το υπουργείο Υγείας της παλαιστινιακής Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα ότι 9.227 άνθρωποι, εκ των οποίων 3.826 παιδιά, έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη του πολέμου με το Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου, 2.405 γυναίκες είναι μεταξύ των νεκρών.

ΟΗΕ: «Ανησυχητική και επείγουσα» κατάσταση στην Δυτική Όχθη

Η κατάσταση στην Δυτική Όχθη είναι «ανησυχητική και επείγουσα», σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου του ΟΗΕ που επιμένει στην βία που ασκούν στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη οι εβραίοι έποικοι κατά του παλαιστινιακού πληθυσμού.

Την ώρα που όλη η προσοχή έχει εστιασθεί στις επιθέσεις εντός του Ισραήλ και στην κλιμάκωση των εχθροπραξιών στην Γάζα μετά την 7η Οκτωβρίου, η κατάσταση στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ είναι «ανησυχητική και επείγουσα λόγω των αυξανόμενων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και άλλων παραβιάσεων που συνεχίζονται», δήλωσε η Ελίζαμπεθ Τρόσελ, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας στην Γενεύη, τονίζοντας ότι οι ισραηλινές δυνάμεις χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο στρατιωτικές τακτικές και όπλα σε επιχειρήσεις επιβολής του νόμου.

Η εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι τουλάχιστον 132 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους 41 παιδιά, έχουν σκοτωθεί στην Δυτική Όχθη, 124 από τις ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις και περί τους οκτώ από εποίκους. Δύο ισραηλινοί στρατιώτες έχουν επίσης σκοτωθεί.

Φωτογραφίες Reuters

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις