«Η θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας δίνει τη δυνατότητα για περαιτέρω στήριξη των νοικοκυριών», υποστήριξε ο Μάκης Βορίδης. Ο υπουργός Επικρατείας αναφέρθηκε, επίσης, στο θέμα της φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών – αυτοαπασχολουμένων.
Σχετικά με το ενδεχόμενο επιπλέον στήριξης των νοικοκυριών, ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, το αφήνει ανοιχτό, υπενθυμίζοντας, παράλληλα, ότι «πέρα από τη μόνιμη μείωση της τιμής στο -5%, μέτρο με το οποίο μειώθηκε η τιμή σε πάνω από 700 προϊόντα, μαζί με το καλάθι της νοικοκυράς αλλά και τους συνεχόμενους ελέγχους και την επιβολή προστίμων στην αγορά, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ένα επιπλέον εξαιρετικά σημαντικό πακέτο μέτρων ύψους 350 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των πιο αδύναμων συμπολιτών μας τον Δεκέμβριο».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Realnews», ο κ. Βορίδης ανέφερε ειδικότερα ότι «η θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας και η ορθή διαχείριση των δημοσιονομικών της χώρας, μας δίνει τη δυνατότητα να προχωράμε σε περαιτέρω στήριξη των νοικοκυριών».
Όμως, συμπληρώνει, «πέρα από τα χρήσιμα και απαραίτητα μέτρα προσωρινού χαρακτήρα, το πιο σημαντικό μέτρο κατά της ακρίβειας είναι η μόνιμη αύξηση των μισθών, αλλά και η μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης. Η Κυβέρνηση δίνει μια συνεχή μάχη σε ένα δύσκολο και επίμονο πρόβλημα, ένα παγκόσμιο πρόβλημα, καθώς ήταν και παραμένει απόλυτη προτεραιότητα του Πρωθυπουργού με καθημερινή παρακολούθηση και ενημέρωση πάνω στο ζήτημα αυτό», διαβεβαιώνει ο υπουργός Επικρατείας.
Για τη φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών – αυτοαπασχολουμένων
Για το ζήτημα της φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών – αυτοαπασχολουμένων, ο υπουργός Επικρατείας δηλώνει ότι «στρατηγικός στόχος του νομοσχεδίου για τη θέσπιση ενός ελάχιστου μαχητού τεκμαρτού εισοδήματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους είναι ο περιορισμός της φοροδιαφυγής. Δεν είναι λογικό το 70% των επαγγελματικών κατηγοριών αυτών να δηλώνουν για χρόνια εισόδημα μικρότερο από αυτό του ανειδίκευτου εργάτη. Κανείς δεν πιστεύει ότι τέτοιες δηλώσεις είναι ειλικρινείς».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Από την άλλη, αναγνωρίζει, είναι «αλήθεια ότι κάθε οριζόντια ρύθμιση ενέχει τον κίνδυνο να αδικήσει κάποιους. Οι αδικίες αυτές περιορίζονται εκ του γεγονότος ότι αυτό το τεκμαρτό εισόδημα είναι μαχητό, ότι προσμετρώνται σε αυτό εισοδήματα από αγροτικές εργασίες, ότι δεν ισχύει για τα πρώτα χρόνια άσκησης του επαγγέλματος. Και βέβαια ο υπουργός Οικονομικών έχει δηλώσει ότι θα εξετάσει τις επισημάνσεις και τις παρατηρήσεις των φορέων και τα σχόλια στην διαβούλευση για να διαμορφώσει τις τελικές ρυθμίσεις. Εξάλλου θα υπάρξει και μείωση του τέλους επιτηδεύματος που σήμερα βαραίνει τους ελεύθερους επαγγελματίες». Εν κατακλείδι, «η Κυβέρνηση δεν ισχυρίζεται ότι με τον τρόπο αυτό λύνεται συνολικά το πρόβλημα της φοροδιαφυγής, όμως είναι ένα σημαντικό βήμα για τον περιορισμό της».
Για τη βαθιά κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ
Όταν του ζητείται η εκτίμηση αν θα σταματήσουν οι εσωκομματικές έριδες στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι κατηγορηματικός:
«Δεν πρόκειται. Το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι στρατηγικό, δομικό. Η εικόνα διάλυσης είναι αποτέλεσμα της στρατηγικής ήττας που υπέστη ο ΣΥΡΙΖΑ σε διαδοχικές εκλογές. Η εκλογή ενός προσώπου απολύτως άσχετου με την πολιτική διαδικασία είναι επίσης αποτέλεσμα της στρατηγικής ήττας. Για την ηγεσία ενός κόμματος, δεν αρκεί η νομιμοποίηση μέσα από μια εκλογική διαδικασία. Η ηγεσία οφείλει να εμπνέει σεβασμό, να αναγνωρίζεται και να γίνεται σεβαστή και από αυτούς που ηττήθηκαν στην εσωκομματική διαδικασία […] Αν ο ηγέτης δεν εμπνέει σεβασμό σε αυτούς που δεν τον ψήφισαν, αυτοί απλώς αποχωρούν. Και αυτό είναι βέβαια αυτό που συμβαίνει σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι σε διαδικασία αποσύνθεσης, η οποία θα συνεχίσει».
Για την προανακριτική για τα Τέμπη
Ερωτηθείς, τέλος, γιατί το κυβερνών κόμμα δεν δέχεται τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, απαντά ότι «δεν προκύπτουν ούτε ελάχιστες ενδείξεις τελέσεως αξιόποινων πράξεων από τους Υπουργούς. Ούτε περιέχονται τέτοιες ενδείξεις στις προτάσεις που κατέθεσαν το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ». Κάτι που, προσθέτει, θα αποδειχθεί και στην επικείμενη κοινοβουλευτική συζήτηση των προτάσεων αυτών.