Παρασκευή, 22 Νοε.
14oC Αθήνα

Γάζα: Ξεπεράστηκαν τα εμπόδια μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για την ανταλλαγή ομήρων

Γάζα: Ξεπεράστηκαν τα εμπόδια μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για την ανταλλαγή ομήρων
Φωτογραφία Reuters

Μετά τη μεσολάβηση Κατάρ και Αιγύπτου, ξεπεράστηκαν τα εμπόδια που υπήρχαν μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για την ανταλλαγή των ομήρων, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο δηλώσεις του Καταριανού εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών.

Η συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για την ανταλλαγή των ομήρων κρέμεται από μια κλωστή, όπως φαίνεται. Η μεσολάβηση του Κατάρ και της Αιγύπτου να τηρηθεί είναι καθοριστική, αφού είναι ορατή η επίλυση των διαφορών των δύο πλευρών.

Σύμφωνα με τη Haaretz, η Χαμάς έδωσε το «πράσινο φως» στην παράδοση των ομήρων της στον Ερυθρό Σταυρό μετά τις εγγυήσεις του Κατάρ και της Αιγύπτου ότι το Ισραήλ θα τηρήσει το δικό του μέρος της συμφωνίας.

Γι’ αυτό και ο μεσολαβητής του Κατάρ στη Γάζα δήλωσε ότι «απόψε» απελευθερώνονται 13 Ισραηλινοί όμηροι – 8 γυναίκες και 5 παιδιά – και 7 άνθρωποι άλλων εθνικοτήτων από τη Χαμάς. Από την πλευρά του Ισραήλ, θα αποφυλακιστούν 39 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι.

Η Haaretz ανέφερε, επίσης, ότι οι εκτοπισμένοι κάτοικοι του κιμπούτς Μπεερί ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς και επευφημίες όταν έμαθαν ότι ξεπεράστηκαν τα εμπόδια μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς και ότι οι όμηροι θα επιστρέψουν σπίτι τους απόψε.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τα ισραηλινά ΜΜΕ, οι περισσότεροι από τους ομήρους που θα απελευθερωθούν απόψε είναι αυτοί που έμεναν στο κιμπούτς Μπεερί, μια από τις περιοχές που δέχθηκε σφοδρό χτύπημα από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Ο Τζο Μπάιντεν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον εμίρη του Κατάρ όταν έμαθε ότι η συμφωνία βρέθηκε στον αέρα, θέλοντας να μάθει περισσότερες λεπτομέρειες. Το Κατάρ ενημέρωσε τις ΗΠΑ ότι η συμφωνία παραμένει σε εφαρμογή 3,5 ώρες μετά την κλήση του Μπάιντεν, σύμφωνα με τη Haaretz.

LIVE εικόνα από τη Γάζα:

Γιατί πήγαν να τιναχτούν όλα στον αέρα

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Αλ-Κασάμ, κατηγόρησαν νωρίτερα το Ισραήλ ότι δεν τηρεί το δικό του μέρος της συμφωνίας, καθώς δεν επιτρέπει σε πολλά φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια να περάσουν στη Γάζα, γι’ αυτό και θα καθυστερήσει την παράδοση των ομήρων.

Μάλιστα, ένας εκπρόσωπος της Χαμάς είπε ότι από χθες έχουν περάσει στη Γάζα συνολικά 340 φορτηγά, 65 εκ των οποίων έφτασαν στο βόρειο τμήμα του θύλακα, υποστηρίζοντας ότι είναι λιγότερα και από τα μισά από εκείνα που συμφώνησε το Ισραήλ.

Από τη μεριά του, το Ισραήλ είχε απειλήσει με τελεσίγραφο από τους IDF προς τη Χαμάς ότι «ή παραδίδετε τους ομήρους ως τα μεσάνυχτα ή συνεχίζουμε τον πόλεμο» στη Λωρίδα της Γάζας.

Ένας εκπρόσωπος της συνοριακής διέλευσης στη Ράφα, ο Hesham Edwan, δήλωσε στο CNN ότι νωρίτερα πέρασαν 70 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια από την Αίγυπτο στη Γάζα. «Γίνονται προσπάθειες να περάσουν συνολικά 200 φορτηγά», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Κατάρ και Αίγυπτος πιέζουν για επέκταση της συμφωνίας

Για να τηρηθούν όλα τα μέρη της συμφωνίας μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ, μια ολιγομελής αντιπροσωπεία από το Κατάρ έφτασε σήμερα στην περιοχή. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αντιπροσωπεία του Κατάρ συναντήθηκε με Ισραηλινούς αξιωματούχους για να συζητήσουν την πιθανότητα επέκτασης της συμφωνίας.

Ένα καταριανό ιδιωτικό αεροσκάφος, που μετέφερε τα μέλη της καταριανής αντιπροσωπείας, προσγειώθηκε νωρίτερα σήμερα στο ισραηλινό αεροδρόμιο Μπεν-Γκουριόν. Το αεροσκάφος είχε αναχωρήσει από την Λάρνακα, μετέδωσε το δημόσιο ισραηλινό δίκτυο Kan.

Η Αίγυπτος ανακοίνωσε σήμερα από τη μεριά της ότι έχει λάβει θετικά μηνύματα από όλα τα μέρη για μια πιθανή παράταση της κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας για μία ή δύο μέρες. Ωστόσο, αυτή η ανακοίνωση έγινε πριν τις τελευταίες εξελίξεις με τους όρους της Χαμάς και τις απειλές από το Ισραήλ.

Ο Ντίαα Ρασουάν, επικεφαλής της αιγυπτιακής κρατικής υπηρεσίας πληροφοριών (SIS) τόνισε σε ανακοίνωσή του ότι το Κάιρο έχει εκτενείς συνομιλίες με όλα τα μέρη για να καταλήξει σε μια συμφωνία για την παράταση της τετραήμερης εκεχειρίας, μια παράταση που θα «σημαίνει την απελευθέρωση περισσότερων αιχμαλώτων από την Γάζα και Παλαιστίνιων κρατουμένων από ισραηλινές φυλακές».

Υπενθυμίζεται ότι το Κατάρ διατηρεί στενές και εκτεταμένες επαφές με την ισλαμιστική οργάνωση, αν και η χώρα του Κόλπου δεν έχει επίσημες διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ. Μαζί με τη Ντόχα, η Αίγυπτος έχει εξίσου σημαντικό ρόλο για τις διαπραγματεύσεις και την τήρηση της συμφωνίας στη Γάζα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις