Στην εκπομπή Live News μίλησε ο Δημήτρης Τσιόδρας, διευθυντής γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού και αναφέρθηκε στην ακύρωση από τη Downing Street της προγραμματισμένης για σήμερα συνάντησης του Ρίσι Σούνακ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ο Δημήτρης Τσιόδρας μιλώντας στο Live News και τον Νίκο Ευαγγελάτο, παρουσίασε μηνύματα που έστειλαν Βρετανοί πολίτες στον Κυριάκο Μητσοτάκη, με τα οποία ζητούν συγγνώμη για τη συμπεριφορά του πρωθυπουργού τους.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, «νομίζω ότι με τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρθηκε ο κ. Σούνακ, ανέδειξε το θέμα. Αντί να κάνω κρίσεις εγώ, θα διαβάσω μια παράγραφο ενός από τα πολλά μηνύματα που φτάνουν από Βρετανούς πολίτες στο mail του πρωθυπουργού, του Κυριάκου Μητσοτάκη. Με τα οποία ζητούν συγγνώμη εκ μέρους των Βρετανών πολιτών».
Το απόσπασμα του μηνύματος που έλαβε στο mail του ο κ. Μητσοτάκης, κατά τον κ. Τσιόδρα ανέφερε: «Αγαπητέ πρωθυπουργέ, ως Βρετανός πολίτης θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη για τον παιδαριώδη και αγενή τρόπο με τον οποίο σας συμπεριφέρθηκε ο πρωθυπουργός μας κατά την επίσκεψή σας. Η μεταχείρισή σας αποτελεί απόδειξη της αδυναμίας και της έλλειψης θάρρους της κυβέρνησής μας.
Όπως πολύ σωστά υπονοείτε, αν κάποιος δεν έχει το θάρρος των πεποιθήσεών του και δεν είναι διατεθειμένος να έχει μια ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων με έναν φίλο και σύμμαχο, τότε αυτό λέει πολλά γι’ αυτόν». Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι ήταν πάρα πολλά τα ηλεκτρονικά μηνύματα που έλαβε ο Έλληνας πρωθυπουργός σε αυτό το ύφος.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο κ. Τσιόδρας ξεκαθάρισε πως η βρετανική πλευρά γνώριζε πως το ελληνικό αίτημα για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα θα βρισκόταν στην ατζέντα των συζητήσεων.
«Δεν υπήρχε συμφωνία που να εμποδίζει τη συζήτηση. Πάντα τίθεται αυτή η συζήτηση από ελληνικής πλευράς. Είχε προηγηθεί συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Μπόρις Τζόνσον για το ίδιο θέμα παλαιότερα. Δεν περιμέναμε πως θα μας πει ‘’πάρτε τα ‘’ αλλά δεν υπήρχε περίπτωση να μην τεθεί το θέμα. Γνώριζε η βρετανική πλευρά, καθώς νωρίτερα γίνεται μία συνεννόηση για τα θέματα που θα συζητηθούν», είπε αρχικά και πρόσθεσε:
«Δεν υπήρχε περίπτωση να πάει στο BBC ο Κυριάκος Μητσοτάκης και να μην αναφέρει το ζήτημα των Γλυπτών. Καταλαβαίνω πως ο Σούνακ είναι στρυμωγμένος με τις δημοσκοπήσεις και ίσως να θεωρούσε πως ένα ζήτημα ευαίσθητο προς τον λαό της Βρετανίας, θα έφερνε κοντά του τη συντηρητική πλευρά της Βρετανίας».Όπως είπε, όλο αυτό το διάστημα γίνονται διαπραγματεύσεις.
«Υπάρχουν και από την UNESCO ψηφίσματα τα οποία είναι θετικά. Με προσεκτική δουλειά θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία. Δεν είναι δυνατόν να είναι τα μισά εδώ και τα μισά στη Βρετανία».
Αναφερόμενος στο γεγονός πως η βρετανική πλευρά επικαλέστηκε αλλαγή προγράμματος του κ. Σούνακ, και πρότεινε να συναντηθεί ο κ. Μητσοτάκης με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Βρετανίας ενώ μάλιστα, υπήρξαν φήμες πως μειώθηκε η φρουρά από τον Έλληνα πρωθυπουργό κατά την επίσκεψή του, ο κ. Τσιόδρας είπε πως σε σχέση με την ασφάλεια του πρωθυπουργού δεν θα ήθελε να αναφέρει κάτι, ενώ όσον αφορά, τη συνάντηση, ήταν ξεκάθαρο πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πρόκειται να συναντηθεί με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό.
«Αυτός είναι ο λόγος που επικρίνεται έντονα από τα βρετανικά μέσα και τον διεθνή Τύπο και έτσι κάποιοι από την Downing Street θεώρησαν πως θα πρέπει να πουν πως το θέμα δεν είχε συμφωνηθεί να τεθεί προς συζήτηση».