Κυριακή, 24 Νοε.
9oC Αθήνα

Επιστολική ψήφος: Αρχές του 2024 το νομοσχέδιο στη Βουλή – Οι ψήφοι που απαιτούνται για να ισχύσει και στις εθνικές εκλογές

Επιστολική ψήφος: Αρχές του 2024 το νομοσχέδιο στη Βουλή – Οι ψήφοι που απαιτούνται για να ισχύσει και στις εθνικές εκλογές

Η ανακοίνωση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου για τους ψηφοφόρους εντός και εκτός Ελλάδας, αιφνιδίασε ακόμη και υπουργούς.

Προηγήθηκε πολύμηνη προετοιμασία ώστε να διασφαλιστεί ότι θα υπάρξουν οι δικλείδες ασφαλείας για την επιστολική ψήφο και το αδιάβλητο της συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μιλά για μια “ιστορική τομή” και μια “μεγάλη δημοκρατική κατάκτηση”.

“Εργαλείο κατά της αποχής”

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η επιστολική ψήφος θα αποτελέσει ένα εργαλείο που θα διευρύνει το σώμα των πολιτών που θα συμμετέχουν στις εκλογές. “Θα αποτελέσει την πιο ισχυρή απάντηση στην αποχή και στην αδράνεια των πολιτών” τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Αιφνιδίασε ακόμη και τους υπουργούς ο Κ. Μητσοτάκης με την ανακοίνωση για την επιστολική ψήφο στις Ευρωεκλογές.

Με βάση τη μεταρρύθμιση αυτή, ΑμεΑ, υπερήλικες, ασθενείς, εργαζόμενοι που δουλεύουν τις Κυριακές, γιατροί, νοσηλευτές, εποχικοί εργαζόμενοι, εργαζόμενοι την ημέρα των εκλογών, ακόμη και φοιτητές ή μαθητές Λυκείου που ενδεχομένως να έχουν εξετάσεις, θα μπορούν να ψηφίσουν χωρίς μετακινήσεις και ταλαιπωρία.

Αντίστοιχα και οι απόδημοι Έλληνες, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.

Πρώτη εφαρμογή στις Ευρωεκλογές

Η πρόθεση της κυβέρνησης είναι η επιστολική ψήφος να ισχύσει καταρχήν στις ερχόμενες ευρωεκλογές, την άνοιξη, και στη συνέχεια και στις εθνικές εκλογές.

Το νομοσχέδιο για την διευκόλυνση των εκλογέων στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, αναμένεται να κατατεθεί άμεσα, στις αρχές του 2024, με την κυβέρνηση να επιδιώκει ευρείες συναινέσεις.

Στόχος η ευρεία συναίνεση

Για να γίνει νόμος του κράτους απαιτείται η απλή πλειοψηφία επί των παρόντων, να συγκεντρώσει δηλαδή τουλάχιστον 120 ψήφους.

Ωστόσο, στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει η αισιοδοξία ότι η νομοθετική πρωτοβουλία θα συγκεντρώσει ευρύτατη πλειοψηφία.

Δεδομένου ότι και προ των εθνικών εκλογών ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ είχαν ταχθεί υπέρ της διευκόλυνσης των ψηφοφόρων και ήδη οι πρώτες αντιδράσεις των κομμάτων ήταν θετικές, η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα υπάρξει εύφορο έδαφος η επιστολική ψήφος να ισχύσει και στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Πότε θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για επιστολική ψήφο στις εθνικές εκλογές;

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σχεδιασμός είναι το σχετικό σχέδιο νόμου να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή μετά τις ευρωεκλογές, και αφού πρώτα δοκιμαστεί στην πράξη η επιστολική ψήφος.

Για να ισχύσει η μεταρρύθμιση από τις αμέσως επόμενες εθνικές εκλογές απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία 200 θετικών ψήφων κι ενώ υπάρχει και η εκτίμηση ότι καθώς δεν αλλάζει ο εκλογικός νόμος, αλλά ο τρόπος συμμετοχής στις εκλογές, το νομοσχέδιο θα μπορούσε να ψηφιστεί με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή με 151 ψήφους.

Πως υποδέχτηκαν την ανακοίνωση τα κόμματα

Ήδη, ο Στέφανος Κασσελάκης και ο Νίκος Ανδρουλάκης δήλωσαν θετικοί ως προς την νομοθετική πρωτοβουλία, με τον προϋπόθεση ότι θα υπάρχουν όλες οι θεσμικές εγγυήσεις που θα εξασφαλίζουν τη διαφάνεια και την εύρυθμη λειτουργία της εκλογικής διαδικασίας.

Υπέρ δήλωσε και η Ελληνική Λύση θέτοντας τον όρο να υπάρξει εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων.

Αρνητική στάση από το ΚΚΕ, το οποίο εκτιμά ότι τίθεται σε κίνδυνο η μυστικότητα της ψήφου και ότι ανοίγει ο δρόμος για άσκηση πιέσεων και εκβιασμών στους ψηφοφόρους.

Μια περιφέρεια η χώρα – Παραμένει ο σταυρός προτίμησης

Η απόφαση της κυβέρνησης είναι η χώρα να είναι μία ενιαία εκλογική περιφέρεια και να ισχύσει ο σταυρός προτίμησης.

“Γιατί; Γιατί πιστεύω ότι τον πρώτο λόγο στην εκλογή κάθε εθνικού αντιπροσώπου, είτε μιλάμε για το εθνικό κοινοβούλιο είτε μιλάμε για την ευρωβουλή, πρέπει τελικά να τον έχει ο πολίτης, όχι ο αρχηγός κάθε παράταξης μέσω μιας λίστας προ-διορισμένων βουλευτών που ουσιαστικά θα επιλέγει ο ίδιος” εξήγησε ο πρωθυπουργός.

Μόνο με επιστολική ψήφο η συμμετοχή των αποδήμων

Όσον αφορά στους εκλογείς του εξωτερικού, με τη νομοθετική ρύθμιση που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, δεν θα στηθούν εκλογικά τμήματα και η ψήφος θα είναι μόνο επιστολική. Κάθε απόδημος που θα είναι εγγεγραμμένος στους ειδικούς καταλόγους θα μπορεί να το κάνει από τον τόπο διαμονής του. Θα αποστέλλεται το υλικό στον ψηφοφόρο και εκείνος θα αποστέλλει την ψήφο του.

Πρόκειται για ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται από πολλές χώρες του κόσμου και θα υπάρχει η πρόβλεψη να χρησιμοποιείται και σε εθνικά δημοψηφίσματα.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις