Οικονομία

Βενεζουέλα: Πως μπορεί να αλλάξει ο διεθνής «χάρτης» της αγοράς πετρελαίου από την εξαγγελθείσα προσάρτηση της Γουιάνας

Αλλαγές στον διεθνή «χάρτη» της αγοράς πετρελαίου προμηνύει η εξαγγελθείσα στρατιωτική προσάρτηση της Γουιάνας από τη Βενεζουέλα.

Η Βενεζουέλα θέλει να προσαρτήσει τα 2/3  της Γουιάνας. Μάλιστα αυτή η διεκδίκηση η οποία αφορά την περιοχή της Γουιάνας, Εσεκίμπο (Essequibo), η οποία είναι πλούσια σε πλουτοπαραγωγικές πηγές διαρκεί περισσότερο από έναν αιώνα.

Η περιοχή του Εσεκίμπο είναι μεγαλύτερη από την Ελλάδα και κατοικείται κυρίως από ιθαγενείς που αναγνωρίζουν σαφώς τον εαυτό τους ως μέρος της Γουιάνας, αναφέρει δημοσίευμα της Welt.

Τα σημερινά σύνορα καθορίστηκαν το 1899 με απόφαση διαιτησίας από δικαστήριο στο Παρίσι, η οποία ξεκίνησε από τις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία.

Ωστόσο, η Βενεζουέλα αναφέρεται σε συμφωνία με τη Μεγάλη Βρετανία από το 1966, λίγους μήνες πριν η τότε αποικία της Βρετανικής Γουιάνας ανεξαρτητοποιηθεί. Αυτή προέβλεπε λύση με διαπραγμάτευση.

Η συνοριακή σύγκρουση, η οποία σιγόκαιγε επί δεκαετίες, εντάθηκε δραματικά όταν ανακαλύφθηκαν μεγάλα αποθέματα πετρελαίου στα ανοικτά των ακτών του Ατλαντικού το 2015.

Η Γουιάνα, μία από τις φτωχότερες χώρες της Νότιας Αμερικής, παραχώρησε άδειες εξόρυξης στην αμερικανική εταιρεία ExxonMobil.

Το Καράκας κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι θέλουν να κλέψουν το πετρέλαιο από τον λαό της Βενεζουέλας επειδή στην πραγματικότητα είναι η χώρα τους – και τώρα θέλει να δημιουργήσει γεγονότα, με τη βία αν χρειαστεί.

Η ευκαιρία θεωρείται ευνοϊκή, σύμφωνα με το ιδιο δημοσίευμα, οι ΗΠΑ επικεντρώνονται στους πολέμους στη Γάζα και την Ουκρανία – και ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν έχει δώσει το σχέδιο για τέτοιες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου με την εισβολή στη γειτονική χώρα.

Η παγκόσμια κοινή γνώμη έχει θορυβηθεί και η Βραζιλία, ως γείτονας στα νότια, έχει ήδη ενισχύσει τα συνοριακά της στρατεύματα στην περιοχή. Ο φόβος του πολέμου εξαπλώνεται στη Νότια Αμερική, αναφέρει η γερμανική εφημερίδα.

Ο κυβερνήτης της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο διοργάνωσε δημοψήφισμα την Κυριακή για να δικαιολογήσει την εισβολή. Παρά τα άδεια εκλογικά τμήματα, η κρατική εκλογική αρχή CNE υποστήριξε ότι περισσότεροι από 10,4 εκατομμύρια άνθρωποι τάχθηκαν υπέρ της προτεινόμενης από την κυβέρνηση προσάρτησης. Στη Βενεζουέλα ζουν περίπου 28 εκατομμύρια άνθρωποι.

“Αυτό το δημοψήφισμα είναι δεσμευτικό και θα τηρήσω την απόφαση του λαού”, δήλωσε ο Μαδούρο. Η αντιπολίτευση αμφισβητεί το αποτέλεσμα, κάνοντας μάλιστα λόγο για “καταστροφή” για τον κυβερνήτη ενόψει των εγκαταλελειμμένων εκλογικών τμημάτων. Ο ίδιος όμως είναι αποφασισμένος να προωθήσει την προσάρτηση.

Σύμφωνα με τηλεοπτικό ρεπορτάζ, ο αρχηγός του κράτους ανακοίνωσε σε κυβερνητική συνεδρίαση την Τρίτη ότι θα δημιουργηθεί ένα ομοσπονδιακό κράτος της Βενεζουέλας με την ονομασία Guayana Esequiba και ότι θα εκδοθούν άδειες παραγωγής πετρελαίου για την περιοχή σύμφωνα με τη νομοθεσία της Βενεζουέλας.

Έδειξε επίσης έναν νέο χάρτη για τα σχολεία της νοτιοαμερικανικής χώρας, στον οποίο το αμφισβητούμενο τμήμα της γειτονικής Γουιάνας εμφανίζεται ως το 24ο κρατίδιο της Βενεζουέλας. Αυτό μοιάζει πολύ με αυτό που έχει κάνει η Μόσχα με τμήματα του ουκρανικού εδάφους.

Η σύγκρουση είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για διάφορους λόγους. Το επόμενο έτος θα διεξαχθούν εκλογές στη Βενεζουέλα. Η Μαρία Κορίνα Ματσάδο, η κοινή υποψήφια της αντιπολίτευσης που βγήκε από τις προκριματικές εκλογές με συντριπτική πλειοψηφία, προηγείται στις δημοσκοπήσεις και θα μπορούσε να βάλει τέλος σε ένα τέταρτο του αιώνα σοσιαλιστικής διακυβέρνησης. Θεωρητικά. Διότι μέχρι στιγμής η Ματσάδο, όπως και όλοι οι πολλά υποσχόμενοι υποψήφιοι της αντιπολίτευσης, έχει απαγορευτεί να θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές.

Η Βενεζουέλα, η πιο πλούσια σε πετρέλαιο χώρα του κόσμου, είναι οικονομικά κατεστραμμένη- περισσότεροι από οκτώ εκατομμύρια άνθρωποι -περίπου το 1/4 του πληθυσμού- έχουν εγκαταλείψει την καταστροφική κατάσταση εφοδιασμού και την κρατική καταστολή. Μια σύγκρουση στην εξωτερική πολιτική για να συσπειρώσει πίσω του τους Βενεζουελάνους που παραμένουν στη χώρα θα βόλευε τον Μαδούρο μια χαρά.

Μια κατάσταση πολέμου θα μπορούσε επίσης να αποτελέσει λόγο αναβολής των εκλογών και διατήρησης της εξουσίας. Και υπάρχουν επίσης κάποιες δυνάμεις εκτός της χώρας που θα είχαν συμφέρον από μια κλιμάκωση της σύγκρουσης, τονίζει η Welt.

Οι δυνάμεις που προστατεύουν τη Βενεζουέλα είναι η Ρωσία και η Κίνα, σημειώνεται. Και οι δύο θα επωφελούνταν αν οι ΗΠΑ παρασυρθούν σε μια τρίτη σύγκρουση στη Γουιάνα μετά την Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή. Και αυτό τη στιγμή που αρχίζει η «καυτή» φάση της αμερικανικής προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές – και τα κονδύλια για την Ουκρανία έχουν ήδη εξαντληθεί.

Επισήμως, το Πεκίνο κάλεσε τα δύο κράτη να διευθετήσουν τη διαφορά. “Η Κίνα σέβεται πάντα την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών”, δήλωσε την Τετάρτη ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γουάνγκ Γουενμπίν. Η Βενεζουέλα και η Γουιάνα “πάντα υποστηρίζονταν στην ορθή επίλυση των συνοριακών ζητημάτων”. Αυτό είναι επίσης σημαντικό για τη σταθερότητα στην περιοχή.

“Ο Μαδούρο θα χρησιμοποιήσει το δημοψήφισμα ως βάση για όποια μέτρα θέλει να λάβει ή να εφαρμόσει”, λέει ο Βλαντιμίρ Ρουβίνσκι, ειδικός στις σχέσεις Λατινικής Αμερικής-Ρωσίας στο Πανεπιστήμιο Ικέσι στο Κάλι της Κολομβίας. Ωστόσο, είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι “η εξουσία του Μαδούρο βρίσκεται στα χέρια του στρατού της Βενεζουέλας”, λέει ο ειδικός.

Η Βραζιλία έχει δείξει ότι παρακολουθεί πολύ στενά τις εξελίξεις στα σύνορα. “Και το τελευταίο πράγμα που θέλει ο Μαδούρο είναι μια αντιπαράθεση με τον βραζιλιάνικο στρατό”, λέει ο Ρουβίνσκι.

Ωστόσο, θεωρεί την κατάσταση “αρκετά επικίνδυνη”. Υποστηρίζει ότι όχι μόνο η Βραζιλία, αλλά και η υπόλοιπη Λατινική Αμερική θα πρέπει να προσπαθήσει να αποκλιμακώσει την κατάσταση προκειμένου να βρεθεί μια ειρηνική λύση. Ωστόσο, κανείς δεν γνωρίζει επί του παρόντος πώς ακριβώς θα μπορούσε να μοιάζει αυτή η λύση. Η Μόσχα είναι πιθανό να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο. Το Κρεμλίνο φέρεται να έχει αφήσει να εννοηθεί ότι ο Μαδούρο θα μπορούσε να ταξιδέψει στη Ρωσία “πριν από το τέλος του έτους”.

Σε κάθε περίπτωση, ο στρατός της Γουιάνας προετοιμάζεται για όλα τα πιθανά σενάρια, όπως επιβεβαίωσε ο αντιπρόεδρος Bharrat Jagdeo σε συνέντευξή του στο περιοδικό “Forum”. Είπε ότι η χώρα του “ενίσχυσε την αμυντική συνεργασία με τους εταίρους μας”. “Αυτό σημαίνει ότι συντονίζουμε τις προσπάθειές μας με εκείνους που εμπλέκονται μαζί μας και αυξάνουμε την ικανότητά μας να προστατεύουμε την εδαφική μας ακεραιότητα”.

Εάν ο Μαδούρο πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη, η Γουιάνα χρειάζεται επειγόντως υποστήριξη, καταλήγει η Welt.

Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα