Κόντρα έχει ξεσπάσει ανάμεσα στον πρόεδρο του ΚΕΘΕΑ, Χρήστο Λιάπη και τους εργαζόμενους που τον κατηγορούν για λογοκρισία και «μαύρο» στην ενημέρωση του οργανισμού.
Ο Πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ, Χρήστος Λιάπης, ζήτησε να αφαιρεθούν αναρτήσεις από τους διαδικτυακούς χώρους του Κέντρου, όπως το υπόμνημα που υπέβαλαν οι επιστημονικά υπεύθυνοι των θεραπευτικών προγραμμάτων και τομέων του ΚΕΘΕΑ μέχρι και στη Βουλή, το ψήφισμα της Ομοσπονδίας Συλλόγων Οικογένειας ΚΕΘΕΑ και πολλά ψηφίσματα που έχουν εκδώσει δήμοι και φορείς ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης κ.ά.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οι εργαζόμενοι κάνουν λόγο για «μαύρο» και στην ενημέρωση του ΚΕΘΕΑ και καταγγέλλουν τα γεγονότα.
Η ανακοίνωση των εργαζομένων του ΚΕΘΕΑ
«Ο πρόεδρος που το Υπουργείο Υγείας εγκατέστησε στο ΚΕΘΕΑ μετά την ΠΝΠ του 2019, με την οποία κατάργησε το αυτοδιοίκητο του φορέα, κ. Χρήστος Λιάπης, ζήτησε εγγράφως την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου από την εργαζόμενη που είναι υπεύθυνη για την Ενημέρωση του ΚΕΘΕΑ, να αφαιρεθεί από τις διαδικτυακές σελίδες του φορέα οποιοδήποτε «δημοσίευμα, ψήφισμα ή θέση αντιτάσσεται στην Κυβερνητική απόφαση δημιουργίας του Ενιαίου Φορέα Πρόληψης και Καταπολέμησης των Εξαρτήσεων, η δημιουργία του οποίου συνεπάγεται τη διοικητική συνένωση του ΚΕΘΕΑ με τους ομόλογους φορείς απεξάρτησης» υπό τη μορφή τελεσιγράφου, τονίζοντας πως εάν οι «συγκεκριμένες αναρτήσεις ή άλλες ανάλογές τους σε ύφος, ιδεολογικό τόνο και περιεχόμενο, παραμείνουν προσβάσιμες από τους επισκέπτες των ιστοτόπων του επίσημου ΚΕΘΕΑ, …, πέραν της 11:00π.μ. της αυριανής ημέρας, Τετάρτης, 06/12/2023, τότε θα πρέπει να θεωρήσεις πως θέτεις τον εαυτό σου εκτός των καθηκόντων της Υπεύθυνης του Τμήματος Ενημέρωσης…». Το ζητάει δε αυτό ο Πρόεδρος, επειδή το ΚΕΘΕΑ «εκφράζεται μόνον από την ορισμένη από τη δημοκρατικά εκλεγμένη Κυβέρνηση της χώρας, Διοίκησή του», καταλήγοντας πως με την επιστροφή του από το εξωτερικό «θα συζητήσουμε και δια ζώσης τα ανωτέρω».
Προφανώς οι αναρτήσεις ενόχλησαν το Υπουργείο Υγείας, η οποία, αφού κατάργησε στην προηγούμενη θητεία της το αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ, έρχεται τώρα να ισοπεδώσει όλον τον χώρο της απεξάρτησης. Ο Πρόεδρος που έχει διορίσει, επέλεξε τη μέθοδο της στοχοποίησης της εργαζόμενης που διαχειρίζεται τις διαδικτυακές σελίδες του ΚΕΘΕΑ και ζήτησε να κατεβάσει αυτά που ενοχλούν, αλλιώς θα της πάρει τη θέση και θα τη δώσει σε άλλον. Μόνο που αυτή η μέθοδος καλείται εργασιακός εκφοβισμός και είναι έκνομη.
Το τελεσίγραφο το εκδίδει μια διοίκηση που δεν εφαρμόζει η ίδια τον νόμο και τις δικαστικές αποφάσεις, μη συγκαλώντας τη Γενική Συνέλευση του ΚΕΘΕΑ, την οποία ο νόμος και η Ολομέλεια του ΣτΕ ορίζουν ως το ανώτατο αποφασιστικό όργανο του ΚΕΘΕΑ για θεραπευτικά και επιστημονικά ζητήματα. Πόσο μάλλον ενόψει του μέγιστου θεραπευτικού και επιστημονικού διακυβεύματος της κατάργησης του ΚΕΘΕΑ.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο Πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ οφείλει να γνωρίζει ότι δεν είναι ιδιοκτήτης του οργανισμού, ότι το ΚΕΘΕΑ διαθέτει κανονιστικό πλαίσιο για το προσωπικό που δεν του επιτρέπει να λειτουργεί όπως απειλεί ότι θα πράξει, ότι οι εργαζόμενοι στο ΚΕΘΕΑ εκπροσωπούνται από το σωματείο τους, και ότι δεν θα του επιτραπεί να απομονώνει, να στοχοποιεί και να εκφοβίζει κανέναν συνάδελφο ή συναδέλφισσα, γραπτώς ή δια ζώσης. Οφείλει επίσης να ανακαλέσει την απαράδεκτη επιστολή του.
Ο Σύλλογος Εργαζόμενων ΚΕΘΕΑ θα υπερασπιστεί με κάθε θεσμικό τρόπο έχει στη διάθεση του και κρίνει απαραίτητο κάθε συνάδελφο και συναδέλφισσα που υφίσταται τέτοιου είδους συμπεριφορά. Η κυβέρνηση οφείλει όχι μόνο να αποσύρει το νομοσχέδιο διάλυσης της απεξάρτησης, αλλά και να σταματήσει τις αντιδημοκρατικές εκτροπές στις οποίες προβαίνουν τα εγκατεστημένα από αυτήν στελέχη στη δημόσια διοίκηση».
Της Γιάννας Σουλάκη/iatropedia.gr