Παρασκευή, 22 Νοε.
20oC Αθήνα

Τέσσερα μεγάλα έργα τεχνολογίας του δημοσίου μπαίνουν στο Ταμείο Ανάκαμψης

Τέσσερα μεγάλα έργα τεχνολογίας του δημοσίου μπαίνουν στο Ταμείο Ανάκαμψης

Τη νέα αναθεώρηση του Ταμείου Ανάκαμψης που θα γίνει στο πρώτο εξάμηνο του νέου έτους περιμένουν στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για να εντάξουν τέσσερα σημαντικά έργα τεχνολογικής αναβάθμισης του δημοσίου.

Το πρώτο έργο τεχνολογικής αναβάθμισης του δημοσίου με κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης είναι το αναβαθμισμένο «πορτοφόλι» (Gov.gr Wallet) μέσω του οποίου οι πολίτες δεν θα χρειάζεται να εκδώσουν πιστοποιητικά ώστε να τα μεταφέρουν από τη μία υπηρεσία του δημοσίου στην άλλη, όπως συμβαίνει σήμερα.

Ούτε θα διακινούνται ψηφιακά τα συγκεκριμένα έγγραφα από τους πολίτες. Με τη νέα έκδοση του Gov.gr Wallet ο πολίτης θα δίνει την έγκρισή του σε μια δημόσια υπηρεσία ή σε έναν ιδιώτη, όπως μια τράπεζα ή μια εταιρεία τηλεπικοινωνιών, προκειμένου να έχει πρόσβαση στα προσωπικά στοιχεία που απαιτούνται για μια συγκεκριμένη συναλλαγή.

Για τη βεβαίωση της διεύθυνσης κατοικίας, για παράδειγμα, που απαιτείται για μια νέα σύνδεση σταθερής τηλεφωνίας, ο καταναλωτής δεν θα πηγαίνει π.χ. ένα λογαριασμό άλλου παρόχου. Μέσω της εφαρμογής θα εξουσιοδοτεί την εταιρεία τηλεπικοινωνιών να έχει πρόσβαση στη διεύθυνση κατοικίας που έχει δηλωθεί στο Gov.gr Wallet.

Το δεύτερο έργο που θέλει να εντάξει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης στο Ταμείο Ανάκαμψης είναι η «πύλη πληρωμών» μέσω της οποίας οι πολίτες θα έχουν συνολική εικόνα για τις οφειλές προς το δημόσιο είτε αφορούν φόρους, πρόστιμα ή άλλες συναλλαγές. Μέσω της ίδιας πύλης θα έχουν και συνολική εικόνα και για τα ποσά που περιμένουν από το δημόσιο, για παράδειγμα μέσω της επιστροφής φόρου.

Το τρίτο έργο είναι το σύστημα για την υποστήριξη μηνυμάτων από δημόσιους οργανισμούς προς τους πολίτες. Μέχρι πρόσφατα τα SMS που έστελναν διάφορες κρατικές υπηρεσίες πληρώνονταν, στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, μέσα από τις συμβάσεις για το έργο «Σύζευξις Ι» που αφορούσε την τηλεπικοινωνιακή αναβάθμιση κρατικών υπηρεσιών.

Τώρα οι συγκεκριμένες συμβάσεις λήγουν ή έχουν εξαντλήσει τα περιθώρια πληρωμών για νέα SMS. Το νέο σύστημα μηνυμάτων θα υποστηρίζει και άλλες πλατφόρμες πέρα από τα γνωστά SMS. Θα μπορεί μια κρατική υπηρεσία να στείλει μήνυμα στο Viber, το WhatsApp ή άλλες εφαρμογές.

Η ανάπτυξη και λειτουργία των κέντρων κυβερνοασφάλειας σε φορείς του δημοσίου είναι το τέταρτο έργο. Πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου είχε δηλώσει πως η σημερινή κοινοτική οδηγία για την κυβερνοασφάλεια περιλαμβάνει 70 φορείς που πρέπει να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα κατά των χάκερς.

Η νέα οδηγία (NIS2) διευρύνει κατά πολύ το πεδίο και θα περιλαμβάνει γύρω στους 2.000 οργανισμούς του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις