Έντονο «χρώμα» προϋπολογισμού έχουν οι προσεχείς ημέρες για την ελληνική οικονομία καθώς, μετά από την επιτυχή έκβαση του ECOFIN της 8ης Δεκεμβρίου, όταν και εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός 2024 που κατέθεσε το οικονομικό επιτελείο, η συζήτηση μεταφέρεται την Τετάρτη στο ελληνικό κοινοβούλιο, και αναμένεται να διαρκέσει και την Κυριακή καταλήγοντας στην ψήφιση και στην καθιερωμένη ομιλία του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Κωστή Χατζηδάκη, και με αντίστοιχες τοποθετήσεις των κομμάτων.
Ας σημειωθεί πως ο προϋπολογισμός του 2024, είναι και ο πρώτος μετά από 13 χρόνια που καταρτίζεται με την ελληνική οικονομία να έχει ανακτήσει την επενδυτική της βαθμίδα.
Πριν από αυτό το «ραντεβού», ωστόσο, νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα έχει σειρά η ανακοίνωση του δελτίου εκτέλεσης γενικού προϋπολογισμού Νοεμβρίου, όπου θα φανεί αν συνεχίζεται η υπεραπόδοση στην είσπραξη των φορολογικών εσόδων από πλευράς ελληνικού κράτους, πάνω στην οποία έχουν στηριχθεί τα δημόσια οικονομικά όλες τις προηγούμενες περιόδους.
Η κυβέρνηση, άλλωστε, είναι γνωστό πως προσδοκά σε περαιτέρω αυξήσεις των φοροεισπράξεων, με την εφαρμογή και απόδοση του νομοσχεδίου για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, στοιχείο-«κλειδί» για την επίτευξη των μεγεθών που περιέχονται στον προϋπολογισμό 2024, ήτοι ισχυρή ανάπτυξη 2,9% στο επόμενο έτος, μείωση χρέους 7% του ΑΕΠ και σε πρωτογενή πλεονάσματα 2,1% του ΑΕΠ.
Σημειώνεται πως η απόδοση των φορολογικών εσόδων Οκτωβρίου έναντι του στόχου είχε ξεπεράσει το 16%, ή κάτι περισσότερο από 830 εκατ. ευρώ.
Το «στοίχημα» των ευρωπαϊκών πόρων
Έτερος, βασικός, πυλώνας που το ΥΠΕΘΟ βασίζει την ανάπτυξη στον προϋπολογισμό του 2024, μαζί και με το ευρύ πλέγμα των εισοδηματικών ενισχύσεων, είναι η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών επενδυτικών πόρων, με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας μόνο να αναμένεται να συνεισφέρει μέσα στο έτος 3,62 δισ. ευρώ. Και σε αυτό το πεδίο, οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ επεφύλασσαν ευχάριστα νέα για την ελληνική κυβέρνηση στη συνεδρίαση του ECOFIN, καθώς ενέκριναν το αναθεωρημένο Σχέδιο Ελλάδα 2.0 και πρόσθετη χρηματοδότηση 5,7 δισ. ευρώ.
Αυτό που, ωστόσο, μένει να αποδειχθεί είναι αν η χώρα θα καταφέρει να απορροφήσει και να αξιοποιήσει επαρκώς τον συνολικό όγκο που της αναλογεί μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.
Και τούτο διότι σύμφωνα με τελευταία δελτία εκτέλεσης προϋπολογισμού η Ελλάδα εμφανίζει μία «πληγή» όσον αφορά στις επενδυτικές δαπάνες, όπου υστερούν σε σταθερή βάση.
Ενδεικτικά, το δελτίο Οκτωβρίου ανακοίνωσε μία υστέρηση επενδυτικών δαπανών κατά 1,199 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω της υποεκτέλεσης του Ταμείου Ανάκαμψης κατά 1,844 δισ. ευρώ.
Τα στοιχεία Σεπτεμβρίου εμφανίζουν μία υστέρηση της τάξης των 1,119 δισ. ευρώ, λόγω της υποεκτέλεσης του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας κατά 1,626 δισ. ευρώ.
Τέλος, σημειώνεται πως και οι πληρωμές στο σκέλος των επενδυτικών δαπανών τον Αύγουστο ανήλθαν στα 5,842 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας υστέρηση ύψους 789 εκατ. ευρώ, λόγω της υποεκτέλεσης του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας κατά 1,381 δισ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται, πως η ελληνική οικονομία θα πρέπει να έχει απορροφήσει το σύνολο των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης έως το τέλος του 2026.