Παρασκευή, 22 Νοε.
14oC Αθήνα

Κίνα: Προαναγγέλει «συγκεκριμένα μέτρα» για την προστασία των εταιρειών της από τις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ με στόχο την Ρωσία

Κίνα: Προαναγγέλει «συγκεκριμένα μέτρα» για την προστασία των εταιρειών της από τις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ με στόχο την Ρωσία

Αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση των ΗΠΑ για μαζικές νέες κυρώσεις σε πάνω από 250 εταιρείες και ιδιώτες στην Κίνα, την Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κ.α., με τον ισχυρισμό ότι η συνεχιζόμενη υποστήριξή τους στη Ρωσία είναι ζωτικής σημασίας για την συνέχιση του πολέμου, χωρίς ωστόσο να λείπουν και οι αντιδράσεις για το εύρος όπου πλέον επεκτείνονται τα αμερικανικά μέτρα.

Η Κίνα κατηγορεί τις ΗΠΑ για υπερβολικές δικαιοδοσίες, καθώς ο νέος γύρος κυρώσεων δεν περιλαμβάνει μόνο τους «συνήθεις υπόπτους» αλλά ένα ευρύ φάσμα αποδεκτών.

Η ανακοίνωση των μέτρων, την Τρίτη, «συνέπεσε» μάλιστα με την επίσκεψη του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στην Ουάσιγκτον, σε μια προσπάθεια να πείσει (σ.σ. χωρίς επιτυχία έως τώρα) το Κογκρέσο να ψηφίσει ένα πακέτο βοήθειας που περιλαμβάνει 60 δισ. δολάρια για την Ουκρανία, παρά την επιμονή των Ρεπουμπλικανών το πακέτο να συνδεθεί με την καταστολή της μετανάστευσης στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό.

Η νέα κίνηση αυτή για την ενίσχυση της Ουκρανίας, έρχεται σε μία στιγμή όπου ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή έχει «κερδίσει» μεγάλο μέρος της δημοσιότητας και υπενθυμίζει το σταθερό ενδιαφέρον της αμερικανικής υπερδύναμης για τα τεκταινόμενα στα βόρεια και ανατολικά σύνορα της ΕΕ.

Σε δηλώσεις της η μία εκ των δύο επικεφαλής των αρμοδίων υπουργείων, (ΥΠΟΙΚ και ΥΠΕΞ), υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν ανέφερε ότι οι κυρώσεις της Τρίτης «θα συνεχίσουν να περιορίζουν τους πρόθυμους προμηθευτές και δίκτυα τρίτων χωρών που παρέχουν στη Ρωσία τις εισροές που χρειάζεται απεγνωσμένα για να ενισχύσει και να διατηρήσει τη στρατιωτική-βιομηχανική της βάση».

Η στόχευση τους είναι αυτό που οι αμερικανικές υπηρεσίες αποκαλούν δίκτυο προμηθειών της Ρωσίας, έναν χαλαρό συνασπισμό εταιρειών που τη βοηθούν να εφοδιάζεται με τεχνολογία αιχμής και όπλα κατά παράβαση των αμερικανικών κυρώσεων και των ελέγχων των εξαγωγών.

Παρά τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία μετά την έναρξη του πολέμου, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους προσπάθησαν να εμποδίσουν αυτά τα προϊόντα να εισέλθουν στη ρωσική αγορά.Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι επιβάλλει κυρώσεις σε ένα δίκτυο τεσσάρων οντοτήτων και εννέα ατόμων που δραστηριοποιούνται σε όλη την Κίνα, το Χονγκ Κονγκ και το Πακιστάν για να διατηρήσουν τη Ρωσία εφοδιασμένη με όπλα και τεχνολογίες κινεζικής κατασκευής, συμπεριλαμβανομένης της πώλησης εκατομμυρίων δολαρίων σε εξοπλισμό κατασκευής ημιαγωγών σε Ρώσους μαζί με drones και συναφή εξαρτήματα. Το δίκτυο συνδέεται με τον Κινέζο υπήκοο Hu Xiaoxun και την ιδιωτική αμυντική εταιρεία Jarvis HK, σύμφωνα με σχετικά ανακοίνωση.

Αντιδρά το Πεκίνο

Η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ δήλωσε την Τετάρτη (13.12.23) σε τακτική ενημέρωση Τύπου στο Πεκίνο ότι η χώρα της «αντιτίθεται στις μονομερείς κυρώσεις και στις υπερβολικές δικαιοδοσίες».

«Οι ΗΠΑ θα πρέπει να διορθώσουν τις λάθος πράξεις τους και να σταματήσουν να καταπιέζουν και να περιορίζουν τις κινεζικές επιχειρήσεις», τόνισε, προσθέτοντας ότι το Πεκίνο θα «λάβει συγκεκριμένα μέτρα» για την προστασία των δικαιωμάτων των εταιρειών της χώρας.

Σε αρκετούς Τούρκους ιδιώτες και εταιρείες επιβλήθηκαν κυρώσεις επειδή παρείχαν κοινά εξαρτήματα όπως ρουλεμάν, ηλεκτρονικά κυκλώματα και βοηθήματα πλοήγησης. Αυτά τα αντικείμενα χρησιμοποιούνται για τη διατήρηση της ρωσικής πολεμικής μηχανής σε λειτουργία, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.

Σε αρκετές εταιρείες με έδρα στα ΗΑΕ επιβλήθηκαν κυρώσεις για την πώληση εξαρτημάτων και εξοπλισμού αεροσκαφών σε ρωσικές εταιρείες. Το Υπουργείο Οικονομικών επέβαλε κυρώσεις σε έναν Νοτιοκορεάτη υπήκοο ονόματιΝτόντζιν Λι (Dongjin Lee), τον οποίο κατηγόρησε ότι ενεργούσε ως πράκτορας προμηθειών για μια ρωσική εταιρεία που είχε υποστεί κυρώσεις. Το υπουργείο επέβαλε επίσης κυρώσεις σε μια εταιρεία ηλεκτρονικών ειδών που εδρεύει στην Ελβετία με την επωνυμία Thamestone, η οποία είπε ότι έστειλε κρίσιμα εξαρτήματα στη Ρωσία. Η Micro Electronics Technologies με έδρα τη Σιγκαπούρη επιβλήθηκαν επίσης κυρώσεις μαζί με αρκετές ρωσικές εταιρείες.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιβάλλει επίσης κυρώσεις σε πολλές ναυτιλιακές εταιρείες με την κατηγορία ότι βοήθησαν στη μεταφορά πυρομαχικών από τη Βόρεια Κορέα στη Ρωσία.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις