Δευτέρα, 25 Νοε.
13oC Αθήνα

Πούτιν: Η ρωσική οικονομία είναι πιο σταθερή από ό,τι ήθελαν «άλλες» χώρες

Πούτιν: Η ρωσική οικονομία είναι πιο σταθερή από ό,τι ήθελαν «άλλες» χώρες

Τη μείωση της δυτικής βοήθειας προς την Ουκρανία και την ανάπτυξη της ρωσικής οικονομίας επισήμανε ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, σήμερα (14.12.23) στην ετήσια μεγάλη συνέντευξη Τύπου.

Η οικονομία της Ρωσίας είναι πιο σταθερή από ό,τι θα ήθελαν πολλές άλλες χώρες, δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατά την έναρξη της εκδήλωσης. Η οικονομική παραγωγή της χώρας θα αυξηθεί κατά 3,5% το 2023, υπερκαλύπτοντας τη συρρίκνωση του προηγούμενου έτους.

Εν τω μεταξύ, ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός και θα είναι τουλάχιστον 7,5% μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο. Ωστόσο, το χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι σταθερό και η ανεργία είναι πολύ χαμηλή.

Τα ρωσικά οικονομικά στοιχεία πρέπει να εξεταστούν στο πλαίσιο της μαζικής παραγωγής για τον πόλεμο στην Ουκρανία: Πολλά τμήματα της βιομηχανίας έχουν επεκτείνει ή αναδιοργανώσει την παραγωγή τους και παράγουν άμεσα ή έμμεσα για τον ρωσικό στρατό. Σύμφωνα με τα ρωσικά στοιχεία, η βιομηχανία αναπτύσσεται επομένως ταχύτερα από την οικονομία στο σύνολό της. Ωστόσο, δεν είναι σαφές πόσο αξιόπιστα είναι τα επίσημα στοιχεία.

Σύμφωνα με τον κ. Πούτιν, το ρωσικό ρούβλι είναι πλέον το σημαντικότερο νόμισμα στο οποίο πληρώνονται οι ρωσικές εξαγωγές.

Το 40% αντιπροσωπεύεται από το ρούβλι, το 33 τοις εκατό από το κινεζικό γουάν και το υπόλοιπο από το ευρώ και το δολάριο ΗΠΑ.

Πριν από δύο χρόνια, τα δυτικά νομίσματα αντιπροσώπευαν πάνω από το 80% των πληρωμών των εξαγωγών.

Αυτό πιθανόν να οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι οι ρωσικές ενεργειακές προμήθειες πληρώνονται πλέον κυρίως σε ρούβλια και γουάν, σχολιάζει το ίδιο δημοσίευμα.

Η Ρωσία είχε απαιτήσει πληρωμές σε ρούβλια για τις προμήθειες φυσικού αερίου από τις ευρωπαϊκές κυρίως χώρες και προμήθευε περισσότερες πηγές ενέργειας στην Κίνα.

Κατά τον Πούτιν, οι λόγοι του πολέμου κατά της Ουκρανίας δεν έχουν αλλάξει, ούτε οι στόχοι.

Συνεχίζει να μιλάει για “αποναζιστικοποίηση” χωρίς να υπεισέρχεται σε λεπτομέρειες. Από στρατιωτική άποψη, η Ουκρανία βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση, καθώς μεγάλο μέρος του δυτικού στρατιωτικού εξοπλισμού έχει καταστραφεί και η βοήθεια από το εξωτερικό σιγά σιγά λιγοστεύει, σχολιάζει η Handelsblatt.

Μια σύνδεση βίντεο με το Ντονμπάς και ερωτήσεις από στρατιώτες που εστάλησαν μέσω βίντεο έχουν προφανώς ως στόχο να μεταδώσουν την εντύπωση στρατιωτικής ισχύος. Ωστόσο, η κατάσταση στο μέτωπο της Ουκρανίας δεν έχει αλλάξει σχεδόν καθόλου προς το παρόν.

Η Ρωσία είναι έτοιμη για συνομιλίες με τα ευρωπαϊκά κράτη και τις ΗΠΑ, αλλά μόνο αν αναγνωρίσουν το ρόλο τους στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Πούτιν επιμένει ότι η “τραγωδία” στην Ουκρανία είναι πρωτίστως συνέπεια της προσέγγισης της Δύσης με την Ουκρανία. Ειδικά η ανατολική Ουκρανία είναι παραδοσιακά ρωσικό έδαφος.

Αν η Δύση δεν αναγνωρίσει αυτά τα “ιστορικά γεγονότα”, δεν μπορούν να υπάρξουν ουσιαστικές συνομιλίες. Υπάρχουν μόνο λίγες εξαιρέσεις με κατανοητή πολιτική στάση στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν, δήλωσε ο Πούτιν.

Στις ΗΠΑ, υπάρχουν σημάδια εσωτερικής πολιτικής αλλαγής, είπε ο Πούτιν, αναφερόμενος στα χαμηλά ποσοστά του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στις δημοσκοπήσεις.

Εάν η πολιτική κατάσταση εκεί αλλάξει, οι συνομιλίες με την Ουάσινγκτον θα ήταν και πάλι δυνατές. Ο Πούτιν μπορεί επίσης να εκφράζει την ελπίδα του για μια νέα θητεία του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Όσον αφορά τους Ρώσους στρατιώτες στην Ουκρανία, ο Πούτιν δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει προς το παρόν νέο κύμα επιστρατεύσεων στη Ρωσία. Η Μόσχα κινητοποίησε περίπου 300.000 άνδρες κατά την έναρξη του πολέμου. Ο στρατός έχει κερδίσει συνολικά 486.000 νέους εθελοντές στρατιώτες από την έναρξη του πολέμου, οπότε δεν είναι απαραίτητη προς το παρόν μια πανεθνική εκστρατεία στρατολόγησης, καθώς η εισροή συνεχίζεται.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις