Πολιτική

Σύνοδος Κορυφής: Σκληρό «παζάρι» στις Βρυξέλλες για το νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο

Σε μια δύσκολη άσκηση… ισορροπιών εξελίσσεται η διαπραγμάτευση στην Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, για την αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου της Ε.Ε.

Αυτή ήταν και η εκτίμηση, πριν ακόμη ξεκινήσει η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες, και του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.  «Θα είναι εξαιρετικά δύσκολη» τόνισε και κάλεσε τους «27» να κάνουν όλοι ένα βήμα πίσω στις απαιτήσεις τους, προκειμένου να προκύψει σήμερα μία συμβιβαστική λύση «για χάρη της ενότητας της Ε.Ε.», όπως είπε, με το βασικό «αγκάθι» να είναι η διαφωνία Γερμανίας και Γαλλίας για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες τους Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Για την Ελλάδα μεγάλο ζητούμενο είναι οι αμυντικές δαπάνες, αλλά και οι επενδύσεις για την πράσινη μετάβαση και την ψηφιοποίηση να μην λαμβάνονται υπόψη για τις δημοσιονομικές επιδόσεις.

Η θέση της κυβέρνησης είναι ότι η χώρα μας καταγράφει ρυθμούς ανάπτυξης πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης και της Ε.Ε. και ότι επιτυγχάνει τους πιο γρήγορους ρυθμούς μείωσης χρέους από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, όπως έχει δηλώσει πολλές φορές ο πρωθυπουργός.

«Χρειαζόμαστε περισσότερα χρήματα για την κλιματική κρίση»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσήλθε στη συζήτηση με το αίτημα για αύξηση του προϋπολογισμού της Ε.Ε., κάτι που η κυβέρνηση δηλώνει ότι είναι αναγκαιότητα.

Η Αθήνα ζητά από τους εταίρους πρόσθετα ευρωπαϊκά κονδύλια για τις φυσικές καταστροφές, ειδικά για τις χώρες της Μεσογείου.

«Είναι πολύ σημαντικό να προσθέσουμε περαιτέρω πόρους για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης. H Ελλάδα υπήρξε ανέκαθεν από τους πρωτεργάτες της προσπάθειας να πειστούν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες ότι χρειαζόμαστε περισσότερους πόρους, περισσότερα χρήματα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης» δήλωσε ο πρωθυπουργός προσερχόμενος στη Σύνοδο.

Πρόσθετη στήριξη για το μεταναστευτικό ζητά η Ελλάδα

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην ανάγκη πρόσθετων πόρων για τη διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος.

«Είναι δεδομένο ότι όταν πάρθηκαν οι αποφάσεις χρηματοδότησης στα πλαίσια του προηγούμενου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, πριν από τρία χρόνια, δεν είχαμε υπόψιν μας την αύξηση των μεταναστευτικών πιέσεων και την ανάγκη να διαθέσουμε περισσότερους πόρους για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης» τόνισε ο πρωθυπουργός, δηλώνοντας «συγκρατημένα αισιόδοξος» ότι οι «27» θα συναινέσουν να προστεθούν πόροι για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η θέση του κ. Μητσοτάκη είναι ότι είναι ορατός ο κίνδυνος, όσα συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή να οδηγήσουν σε νέες ροές προς την Ευρώπη, πιέζοντας τα σύνορα στις χώρες πρώτης γραμμής, όπως η Ελλάδα.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Έτοιμη η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για παραπομπή και του Κυριάκου Μητσοτάκη - Εν αναμονή της απάντησης της Νέας Αριστεράς
Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κατέληξαν στο να βάλουν στο κάδρο των ευθυνών και τον Κυριάκο Μητσοτάκη αφού πρώτα διάβασαν με επιμέλεια δεκάδες χιλιάδες σελίδες της δικογραφίας
Τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου
Σε «αναμμένα κάρβουνα» το Μαξίμου για την ψηφοφορία της παραπομπής Καραμανλή σε Προανακριτική: «Αντάρτικο» από γαλάζιους βουλευτές
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «πέταξε τη μπάλα» και στην «εξέδρα» της αντιπολίτευσης καλώντας τους να ψηφίσουν και τη δική τους πρόταση
Ο Κώστας Αχ. Καραμανλής 2
Οι άξονες του νομοσχεδίου για τους παράνομους μετανάστες: Όποιος μπει xωρίς τις κατάλληλες διαδικασίες δεν παίρνει ποτέ άδεια διαμονής
«Ο παράνομος μετανάστης θα βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα πολύ πιο δυσμενές θεσμικά περιβάλλον», είχε διαμηνύσει ο Μάκης Βορίδης
Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Μάκης Βορίδης
1