Ως τα τέλη Ιανουαρίου ψηφίζεται το νομοσχέδιο για τη λειτουργία Μη Κρατικών Πανεπιστημίων. 10 ξένα πανεπιστήμια έχουν ήδη εκφράσει ενδιαφέρον για να “έρθουν” στην Ελλάδα.
Η νομοθετική πρωτοβουλία για τη λειτουργία Μη Κρατικών Πανεπιστημίων στην Ελλάδα προετοιμάζεται εδώ και πολύ καιρό και έχει υπάρξει σειρά επαφών με “κολοσσούς” του εξωτερικού στον χώρο της παιδείας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σύμφωνα με πληροφορίες 10 ξένα πανεπιστήμια έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να έρθουν στη χώρα μας. Μεταξύ αυτών συζητείται η συνεργασία με το Columbia, το Johns Hopkins School of Medicine, δύο κυπριακά ΑΕΙ κ.α..
Την ερχόμενη Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου αναμένεται να παρουσιάσει ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης το σχετικό νομοσχέδιο στο Υπουργικό Συμβούλιο.
Όπως εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του επί του Προϋπολογισμού, θα τεθεί αμέσως σε δημόσια διαβούλευση και θα ψηφιστεί τον πρώτο μήνα του 2024, δηλαδή ως το τέλος Ιανουαρίου.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Για να πάψουμε επιτέλους να έχουμε αυτή τη θλιβερή μοναδικότητα, η οποία εξ όσων γνωρίζω δεν υπάρχει ούτε καν στη Βόρεια Κορέα, να είμαστε η μόνη χώρα η οποία κρατά ερμητικά κλειστό το μονοπώλιο της ανώτατης εκπαίδευσης μόνο στα κρατικά ιδρύματα» δήλωσε χαρακτηριστικά χθες (17.12.2023) ο Πρωθυπουργός.
Έσοδα 1 δισ. άμεσα
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η λειτουργία Μη Κρατικών Πανεπιστημίων στη χώρα μας θα προσφέρει και ισχυρά οικονομικά οφέλη, τουλάχιστον στο 1% του ΑΕΠ. Στο 1 δισ. ευρώ αναμένεται να είναι τα έσοδο μέσα στα επόμενα χρόνια, με την επιδίωξη μεσοπρόθεσμα να προσελκύσουν 30.000 με 40.000 ξένους φοιτητές.
Τι προβλέπει το νομοσχέδιο «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο»
Το νομοσχέδιο αναμένεται να έχει τον τίτλο «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο». Θα μπαίνει τέλος στο κρατικό μονοπώλιο και οι διατάξεις του αναμένεται να περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων:
- Εμβάθυνση της πολιτικής για διεθνοποίηση των ελληνικών Πανεπιστημίων.
- Καθιέρωση περισσότερων κοινών προγραμμάτων (joint degrees) με ξένα ΑΕΙ.
- Δημιουργία περισσότερων ερευνητικών προγραμμάτων, -Σχέδιο χρηματοδότησης των φοιτητών με πρωτότυπες ιδέες, με τη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας η οποία θα δέχεται προτάσεις φοιτητών, συγκριμένων κατηγοριών, όπως: Τεχνολογία, Επιχειρηματικά σχέδια κ.α..
Οι προϋποθέσεις εγγραφής
Οι προϋποθέσεις εγγραφής όσων θέλουν να σπουδάσουν στα Μη Κρατικά Πανεπιστήμια, θα ορίζονται από τον κανονισμό σπουδών του κάθε ιδρύματος.
Για παράδειγμα, σε σχολές με μεγάλη ζήτηση, όπως π.χ. οι Ιατρικές σχολές, προϋπόθεση θα είναι η υψηλή βαθμολογία σε συγκεκριμένα μαθήματα.
Σε σχολές που δεν υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για φοίτηση, συζητείται να τεθεί ως προϋπόθεση η βαθμολογία σε κάποια μαθήματα, αλλά θα είναι χαμηλή.
Για την εγγραφή σε Μη Κρατικό Πανεπιστήμιο σε Προπτυχιακό τμήμα, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να κατέχει:
α) Απολυτήριο αναγνωρισμένο Λυκείου ή
β) Απολυτήριο που αποκτήθηκε σε άλλη χώρα ισότιμο ή αντίστοιχο του ελληνικού Λυκείου.
Η εγγραφή στα μεταπτυχιακά προγράμματα θα γίνεται μόνο σε πτυχιούχους προπτυχιακών προγραμμάτων.
Με αυστηρά κριτήρια…
Όπως δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, τα κριτήρια αδειοδότησης και λειτουργίας των Μη Κρατικών Πανεπιστημίων στην Ελλάδα, θα είναι τα αυστηρότερα στην Ευρώπη.
«Δε θα έχουμε Πανεπιστήμια του ενός ορόφου» δήλωσε ο κ. Πιερρακάκης (μιλώντας στο OT FORUM), τονίζοντας ότι τα κριτήρια τα οποία θα τεθούν θα είναι κτιριολογικά, οικονομικά και ακαδημαϊκά (για τα μέλη ΔΕΠ).
Η επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να υπάρξει παράλληλα και ενίσχυση του δημόσιου Πανεπιστημίου.