Με επιστολή της προς τη ρυθμιστική αρχή ενέργειας, η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) εκφράζει την αντίθεσή της προς την προοπτική αύξησης των τελών διανομής φυσικού αερίου και προς την πολιτική επέκτασης του δικτύου διανομής.
Πιο αναλυτικά, η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας επισημαίνει ότι η πολιτική επέκτασης του δικτύου διανομής φυσικού αερίου σήμερα, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την πολιτική της χώρας μας για απεξάρτηση της από τα ορυκτά καύσιμα με στόχο τη μείωση των εκπομπών CO2 έως το 2030 κατά 55%, και θέτει ερωτήματα για το χρόνο απόσβεσης αυτών των έργων, το κόστος των οποίων στο τέλος της ημέρας θα επιβαρύνει τους υφιστάμενους χρήστες αερίου.
Άλλωστε, η νέα υπό αναθεώρηση οδηγία για την ενεργειακή απόδοση (EPBD) που συμφωνήθηκε προ ημερών στο Ευρωκοινοβούλιο προκρίνει τη χρήση των αντλιών θερμότητας για την οικιακή χρήση, ενώ την ίδια στιγμή είναι σε ισχύ ευρωπαϊκή οδηγία για μείωση της ετήσιας κατανάλωσης αερίου όλων των κρατών μελών.
Η ΕΒΙΚΕΝ σημειώνει ότι η Italgas έχει ζητήσει υπερβολικά υψηλή απόδοση κεφαλαίων (WACC), γεγονός το οποίο βρίσκει πλήρως αντίθετη την βιομηχανία, καθώς δεν τεκμηριώνεται τέτοια απαίτηση όταν βασίζεται μάλιστα σε αμφιβόλου απόδοσης επενδύσεις.
Επιπλέον εκτιμά ότι υπάρχει μεγάλη διαφοροποίηση στα βιομηχανικά τιμολόγια ανά περιοχή, με εκείνα των περιοχών Θεσσαλίας και Θεσσαλονίκης να έχουν σημαντικά μικρότερη χρέωση δυναμικότητας ως προς τις άλλες περιοχές.
Συγκεκριμένα η χρέωση δυναμικότητας στην περιοχή Θεσσαλονίκης είναι 1.65 €/ΚW έτος σε αντίθεση με την περιοχή των Οινοφύτων που είναι 7.61 €/KW έτος. Το γεγονός αυτό σύμφωνα με την ΕΒΙΚΕΝ δείχνει ότι είναι δυνατόν οι τιμές για τις βιομηχανίες να είναι μειωμένες.
Επομένως αναμένει τη μείωση της χρέωσης δυναμικότητας και στις υπόλοιπες περιοχές όπως στις περιοχές της Θεσσαλίας και Θεσσαλονίκης και όχι την προς τα άνω ευθυγράμμιση των βιομηχανικών τιμολογίων σε όλη τη χώρα, αναφέρει η επιστολή.
Καταλήγοντας, η ΕΒΙΚΕΝ ζητά επαρκή διαβούλευση για τα παραπάνω θέματα και υπογραμμίζει ότι η απόδοση κεφαλαίων της ΔΕΔΑ πρέπει να είναι μικρότερη από τα ήδη υψηλά WACC των Διαχειριστών στα δίκτυα μεταφοράς και διανομής στο ηλεκτρικό σύστημα (ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ), που έχει ήδη εγκρίνει η ΡΑΕ, αναγνωρίζοντας ειδικές συνθήκες, οι οποίες όμως στην περίπτωση της ΔΕΔΑ δεν συντρέχουν.