Στο επίκεντρο της πολιτικής των Υπουργείων Εργασίας και Κοινωνικής Συνοχής θα βρεθεί το ευρύτερα το πεδίο των κοινωνικών επιδομάτων (ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ, ΟΠΕΚΑ) το 2024.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό της κυβέρνησης ο οποίος φαίνεται πως δίνει για το επόμενο προτεραιότητα σε αλλαγές στα επιδόματα (και όχι στις συντάξεις και τις εισφορές), έρχεται ενιαίος κανονισμός ασφάλισης και παροχών για το σύνολο των ασφαλισμένων του e-ΕΦΚΑ, αναπροσαρμογή των επιδομάτων της ΔΥΠΑ αλλά και μεταρρύθμιση της επιδοματικής πολιτικής του ΟΠΕΚΑ.
Πιο αναλυτικά, ο σχεδιασμός των συναρμοδίων Υπουργείων προβλέπει τις ακόλουθες αλλαγές ανά βασικό πεδίο επιδομάτων:
1. Επιδόματα ΕΦΚΑ
Επίκειται η εφαρμογή ενός ενιαίου κανονισμού ασφάλισης και παροχών για το σύνολο των ενταχθέντων στον e-ΕΦΚΑ φορέων.
Αντικείμενο του έργου είναι η υιοθέτηση Ενιαίου Κανονισμού Ασφάλισης και Παροχών για όλα τα ενταχθέντα ταμεία στον e-ΕΦΚΑ (ν. 4387/2016).
Περιλαμβάνει τέσσερα υποέργα:
· Ενιαίος Κανονισμός Παροχών σε Χρήμα
· Ενιαίοι Κανόνες για την Αναπηρία
· Ενιαίος Κανονισμός Υπαγωγής στην Ασφάλιση
· Ενιαίος Κανονισμός Συνταξιοδότησης
Απαιτούνται επιμέρους νομοθετικές ρυθμίσεις, η έκδοση π.δ. και πιθανώς τεχνικών υπουργικών αποφάσεων για την πλήρη αποπεράτωση του εγχειρήματος.
2. Επιδόματα ΔΥΠΑ
Εντός του Α’ Τριμήνου 2024 θα εκδοθεί η ΚΥΑ για την αναπροσαρμογή των επιδομάτων ανεργίας, που έχει ως στόχο των εξορθολογισμό των παροχών για την ασφάλιση κατά της ανεργίας και άλλων παροχών, την αναπροσαρμογή των Επιδομάτων Ανεργίας και την ενίσχυση του επιδόματος μακροχρονίως ανέργων σε υφιστάμενους και νέους δικαιούχους της παροχής.
3. Επιδόματα ΟΠΕΚΑ
Στόχος της μεταρρύθμισης είναι η προστασία του συστήματος κοινωνικών παροχών από αθέμιτες πρακτικές.H μεταρρύθμιση στοχεύει στην καταβολή των επιδομάτων ΔΥΠΑ και ΟΠΕΚΑ μέσω προπληρωμένων καρτών, από όπου ο δικαιούχος θα υποχρεούται να χρησιμοποιεί τουλάχιστον το 50% μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών.
Το έργο (το οποίο θα ολοκληρωθεί έως το Δεκέμβριο του 2025) αφορά στην καταβολή επιδομάτων (ΟΠΕΚΑ και ΔΥΠΑ) μέσω προπληρωμένων καρτών, οι οποίες θα επιτρέπουν την ηλεκτρονική αγορά προϊόντων και υπηρεσιών με όριο ανάληψης μετρητών.
Το Υπ. Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας προγραμματίζει την έναρξη Ενημερωτικής καμπάνιας στο γ΄τρίμηνο του 2024 και τη λειτουργία του πληροφοριακού συστήματος στο δ΄τρίμηνο του 2024.
Ψηφιακός μετασχηματισμός των κοινωνικών υπηρεσιών
Στόχος είναι η δημιουργία μιας πύλης (β΄τρίμηνο 2024) μέσω της οποίας θα υπάρχει πρόσβαση σε όλα τα προγράμματα κοινωνικής προστασίας και τα σχετικά ωφελήματα – επιδόματα. Το έργο θα υλοποιηθεί από κοινού με το έργο του Ψηφιακού Μετασχηματισμού του ΟΠΕΚΑ.
Το έργο αφορά την ανάπτυξη Ενιαίας Πύλης Ψηφιακής Πρόσβασης στην Κοινωνική Προστασία, στην οποία θα ενσωματωθεί και το Πληροφοριακό Σύστημα του ΟΠΕΚΑ, όπως θα μετασχηματιστεί, παρέχοντας επιπλέον δυνατότητες, καθώς και η ψηφιοποίηση των διαδικασιών του Οργανισμού.
Στόχος είναι η ολοκλήρωση των εν λόγω πληροφοριακών συστημάτων για την παρακολούθηση και αξιολόγηση των μηχανισμών – πολιτικών – διαδικασιών κοινωνικής ένταξης, ώστε να καταστεί αποτελεσματικότερη η εξυπηρέτηση των πολιτών.
Μέσω αυτών θα παρέχεται η δυνατότητα για την άμεση και εξατομικευμένη υποβολή αιτήσεων από τους πολίτες, για κοινωνικές και προνοιακες παροχές, καθώς και η παρακολούθηση και αξιολόγηση των πολιτικών αυτών από μεριάς του Υπουργείου. Η υλοποίηση του έργου περιλαμβάνει δύο κύριες ενέργειες, τη Δημιουργία Ενιαίας Πύλη Ψηφιακής Πρόσβασης στην Κοινωνική Προστασία και τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό του ΟΠΕΚΑ.
Η υλοποίηση του έργου περιλαμβάνει δύο κύριες ενέργειες:
- Δημιουργία Ενιαίας Πύλης Ψηφιακής Πρόσβασης στην κοινωνική προστασία
Η ενέργεια αυτή περιλαμβάνει τη μετεξέλιξη της πλατφόρμας του Εθνικού Μηχανισμού, με την ενσωμάτωση όλων των πληροφοριακών συστημάτων, μέσω των οποίων υποβάλλονται οι αιτήσεις για τα εθνικά κοινωνικά επιδόματα και καταχωρούνται οι παρεχόμενες υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας από ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς (ΤΕΒΑ, Κοινωνικές Υπηρεσίες Δήμων, Δομές Φτώχειας, ΚΔΗΦ, ΣΥΔ, δομές κλειστής φροντίδας, όπως κέντρα χρονίως πασχόντων, γηροκομεία, δομές παιδικής προστασίας κ.ά.).
- Ψηφιακός μετασχηματισμός του ΟΠΕΚΑ
Η ενέργεια αυτή περιλαμβάνει την αναβάθμιση των ηλεκτρονικών πλατφορμών παροχής επιδομάτων και τη δημιουργία front face για όλες τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες, τη δημιουργία πλατφόρμας ψηφιακής-τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον πολίτη, την ψηφιακή αναβάθμιση και ψηφιοποίηση του αρχείου των δικαιούχων παροχών του ΟΠΕΚΑ, τη διεύρυνση σημείων πρόσβασης, την πλήρη ψηφιοποίηση απόδοσης και καταβολής επιδομάτων και πληροφόρησης πολιτών με ή χωρίς αναπηρία, ανάπτυξη πληροφορικών συστημάτων για προσφυγές, διενέργεια ελέγχων και υποβολή πορισμάτων.