Δευτέρα, 25 Νοε.
7oC Αθήνα

ΗΠΑ: «Εισβολή» εταιρειών στην αγορά μετατρέψιμων ομολόγων με στόχο τη συγκράτηση του κόστους των τόκων

ΗΠΑ: «Εισβολή» εταιρειών στην αγορά μετατρέψιμων ομολόγων με στόχο τη συγκράτηση του κόστους των τόκων

Οι αμερικανικές εταιρείες έχουν εισέλθει στην αγορά μετατρέψιμων ομολόγων  στις ΗΠΑ καθώς αναζητούν τρόπους για να διατηρήσουν το κόστος των τόκων τους χαμηλά, στα πλαίσια μίας σπάνιας έξαρσης δραστηριότητας στις κατά τα άλλα υποτονικές αγορές άντλησης εταιρικών κεφαλαίων, σημειώνουν οι Financial Times.

Η έκδοση μετατρέψιμου χρέους (μέσω ομολόγων) στις ΗΠΑ σκαρφάλωσε κατά 77% πέρυσι στα 48 δισ. δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία της LSEG, καθιστώντας την έναν από τους μοναδικούς τομείς των κεφαλαιαγορών που επέστρεψαν στους προ της πανδημίας μέσους όρους μετά την ύφεση της αγοράς του 2022.

Οι ειδικοί λένε ότι η “έκρηξη” των μετατρέψιμων ομολόγων (ένα είδος ομολόγου που μπορεί να ανταλλαγεί με μετοχές εάν η τιμή της μετοχής μιας εταιρείας φθάσει σε ένα προσυμφωνημένο επίπεδο, είναι πιθανό να συνεχιστεί φέτος, καθώς οι εταιρείες αναχρηματοδοτούν ένα κύμα ληξιπρόθεσμου χρέους.

Το χρέος είναι παραδοσιακά δημοφιλές στους νεότερους ομίλους τεχνολογίας και βιοτεχνολογίας που δυσκολεύονται να έχουν πρόσβαση στις κύριες αγορές ομολόγων. Αλλά και οι πιο καθιερωμένες εταιρείες έχουν βουτήξει σε αυτά, καθώς οι αυξήσεις των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ έχουν οδηγήσει σε αύξηση του κόστους δανεισμού ακόμη και για τις εταιρείες επενδυτικής βαθμίδας.

«Ιστορικά, οι μετατρέψιμες μετοχές θεωρούνταν μερικές φορές ως ένα από εκείνα τα προϊόντα από τα οποία οι επενδυτικές εταιρείες έμεναν μακριά», δήλωσε ο Mπράιαν Γκόλντσταιν (Bryan Goldstein), ο οποίος συμβουλεύει εταιρείες σε θέματα μετατρέψιμων μετοχών στην Matthews South. «Τώρα που έχουν έρθει στην αγορά ορισμένοι μεγάλοι εκδότες, αυτή η αφήγηση έχει αλλάξει – θεωρείται ως ένα ελκυστικό προϊόν από μόνο του».

Tα μετατρέψιμα ομόλογα προσφέρουν στους δανειολήπτες χαμηλότερα επιτόκια από τα παραδοσιακά ομόλογα χωρίς την άμεση αποδυνάμωση για τους μετόχους που θα προέκυπτε από την πώληση νέων μετοχών. Αν και η συνολική έκδοση του 2023 ήταν χαμηλότερη από τα επίπεδα ρεκόρ που σημειώθηκαν το 2020 και το 2021, όταν οι εταιρείες εκμεταλλεύτηκαν τα καθαρά μηδενικά επιτόκια για να ενισχύσουν τους ισολογισμούς τους, ήταν πολύ υψηλότερη από τον μέσο όρο των 34 δισ. δολαρίων για τη δεκαετία έως το 2019.

Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις αγορές για τις αρχικές δημόσιες εγγραφές, τις πωλήσεις μετοχών, το χρέος υψηλής απόδοσης και τα δάνεια με μόχλευση, όπου οι όγκοι εξακολουθούν να κυμαίνονται πολύ κάτω από τα προ της πανδημίας επίπεδα.

Για τους δανειολήπτες, η εξοικονόμηση μπορεί να είναι σημαντική. Η μέση απόδοση των συμβατικών ομολόγων επενδυτικής βαθμίδας έχει αυξηθεί από 2,5% στις αρχές του 2022 σε 5,2% σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ice BofA. Οι μέσες αποδόσεις των ομολόγων junk έχουν αυξηθεί από 4,9% σε περίπου 7,8% κατά την ίδια περίοδο.

Αντίθετα, ο όμιλος κοινής χρήσης αυτοκινήτων Uber εξέδωσε μετατρέψιμο ομόλογο ύψους 1,5 δισ. δολαρίων τον Νοέμβριο με επιτόκιο μικρότερο του 1%.

Ο Μάικλ Γιάνγκγουορθ (Michael Youngworth), στρατηγικός αναλυτής μετατρέψιμων ομολόγων στην Bank of America, δήλωσε ότι τα μετατρέψιμα ομόλογα συνήθως μειώνουν μεταξύ 2,5 και 3 ποσοστιαίων μονάδων από το επιτόκιο του χρέους – γεγονός που μεταφράζεται σε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια σε ετήσια εξοικονόμηση για μια συμφωνία όπως αυτή της Uber.

Άλλες εταιρείες που έχουν αξιοποιήσει την αγορά μετατρέψιμων ομολόγων τις τελευταίες εβδομάδες περιλαμβάνουν τον γίγαντα των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας PG&E – η πιστοληπτική αξιολόγηση του οποίου την τοποθετεί στο υψηλότερο άκρο της κατηγορίας «σκουπίδια» – και τον επίσης ενεργειακό όμιλο Evergy, δανειολήπτη επενδυτικής βαθμίδας.

Και για τις δύο επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, μέρος του σκεπτικού για την έκδοση μετατρέψιμων ομολόγων – αξίας 1,9 δισ. και 1,2 δισ. δολαρίων αντίστοιχα – ήταν η αποπληρωμή υφιστάμενων μη μετατρέψιμων μακροπρόθεσμων δανείων. 

Οι αμερικανικές εταιρείες επενδυτικής βαθμίδας έχουν χρέος ρεκόρ ύψους 1,26 δισ. δολαρίων προς αναχρηματοδότηση τα επόμενα πέντε χρόνια, σύμφωνα με έκθεση του Οκτωβρίου του οίκου αξιολόγησης Moody’s, αυξημένο κατά 12% σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο μισής δεκαετίας. Οι εταιρείες με αξιολόγηση «σκουπίδια» έχουν 1,87 δισ. δολάρια τόσο σε ομόλογα όσο και σε δάνεια.

«Οι μετατροπές θα παραμείνουν δημοφιλείς επειδή έχουμε ένα τεράστιο τείχος ωριμότητας που πρόκειται να χτυπήσει», δήλωσε ο Κεν Γουάλατς (Ken Wallach), μεταξύ των επικεφαλής των παγκόσμιων κεφαλαιαγορών στη νομική εταιρεία Simpson Thacher. «Το 2020 και το 2021, οι εταιρείες εξέδωσαν όλα αυτά τα πενταετή χαρτιά σε ένα περιβάλλον πολύ χαμηλότερων επιτοκίων κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της πανδημίας».

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις