Παρασκευή, 22 Νοε.
21oC Αθήνα

Αργεντινή: «Ώρα μηδέν» για τις διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ

Αργεντινή: «Ώρα μηδέν» για τις διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ

Σήμερα (4.1.2024) είναι προγραμματισμένη η πρώτη συνάντηση της νεοεκλογείσας κυβέρνησης της Αργεντινής, του Χαβιέ Μιλέι, με την αντιπροσωπεία του ΔΝΤ, με στόχο τη «σκιαγράφηση» μια νέας συμφωνίας.

Στο προεδρικό μέγαρο του Μπουένος Άιρες (Casa Rosada) υποστηρίζουν ότι το ισχύον σύμφωνο, που σφραγίστηκε κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Αλμπέρτο Φερνάντες, «έχει καταρρεύσει». Ο εκπρόσωπος του προέδρου της Αργεντινής, Μανουέλ Αντόρνι ήταν υπεύθυνος για την επιβεβαίωση αυτής της αποβίβασης από την Ουάσινγκτον το πρωί της Τρίτης (02.01.24) στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου. «Την Πέμπτη θα δεχθούμε αντιπροσωπεία του ΔΝΤ. Θα παραληφθεί από τον επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου, (Nίκολας Πόσε, Nicolás Posse), και τον υπουργό Οικονομίας, (Λουίς «Τότο» Καπούτο, Luis “Toto” Caputo), στο πλαίσιο της επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας που έχει πέσει στο κενό, επειδή δεν έχει τηρηθεί. Είναι ουσιαστικά πεσμένη», είπε.

Πηγές του Υπουργείου Οικονομίας, σύμφωνα με την αργεντίνικη εφημερίδα «La Nacion», επικύρωσαν τις πληροφορίες που παρείχε ο Αντόρνι, αν και δεν υπήρχαν ακόμη περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τον οδικό χάρτη για τις επαναδιαπραγματεύσεις μεταξύ της Αργεντινής και του ΔΝΤ.

Το τρέχον πρόγραμμα διευρυμένων διευκολύνσεων, που υπογράφηκε το 2020 επί κυβέρνησης Αλμπέρτο Φερνάντες, αντικατέστησε τη συμφωνία εφεδρείας που μονογράφηκε το 2018 από την κυβέρνηση Μάκρι και η τελευταία «αναθεώρησή» της εγκρίθηκε τον Αύγουστο του 2023.

Ήταν μετά τις προεδρικές εκλογές, όταν ο οργανισμός προέβη σε εκταμίευση 7,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ, αφού η κυβέρνηση επικύρωσε την υποτίμηση της επίσημης συναλλαγματικής ισοτιμίας κατά 18% (από 287 σε 350 δολάρια ΗΠΑ), παρόλο που η χώρα απέτυχε να επιτύχει τους στόχους που είχαν τεθεί στο εν λόγω πρόγραμμα.

Εκείνη την εποχή, η έκθεση των εμπειρογνωμόνων που συντάχθηκε από την τεχνική ομάδα του Ταμείου ανέφερε ότι η Αργεντινή θα πρέπει να προχωρήσει, μεταξύ άλλων, σε νέες προσαρμογές στα τιμολόγια των δημόσιων υπηρεσιών (που είχαν προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο, αλλά δεν έγιναν), εκτός από πολιτικές που θα συνέβαλαν στη «συγκράτηση των μισθών και των συντάξεων του δημοσίου», σύμφωνα με τη Βουλγάρα γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, εκείνη την εποχή.

Ταυτόχρονα, το Ταμείο ενημέρωσε ότι η χώρα θα έχει στη διάθεσή της επιπλέον 2,75 δισ. δολάρια σε νέα χρήματα μετά τις εκλογές, εάν η χώρα περάσει επιτυχώς την αξιολόγηση για το τρίτο τρίμηνο του έτους.

Ωστόσο, κανένας από αυτούς τους στόχους δεν επιτεύχθηκε, σε μια δυναμική που υπέγραψε το «πιστοποιητικό θανάτου» του προγράμματος.

Η συμφωνία καθόριζε στόχο πρωτογενούς ελλείμματος 1,9% του ΑΕΠ έως το 2023 (ήταν κοντά στο 3%), συσσώρευση θετικών καθαρών αποθεματικών ύψους 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων (ήταν αρνητικά πάνω από 11 δισεκατομμύρια δολάρια) και ανώτατο όριο νομισματικής χρηματοδότησης 883 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το BCRA προς το Δημόσιο (μόνο το πρώτο εξάμηνο ήταν πάνω από 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια).

Σε αυτό το σενάριο, το ΔΝΤ σταμάτησε τις εκταμιεύσεις προς την Αργεντινή. Εν αναμονή περαιτέρω διαπραγματεύσεων, συμφωνήθηκε νέο βραχυπρόθεσμο δάνειο-γέφυρα με την CAF (Αναπτυξιακή Τράπεζα της Λατινικής Αμερικής) «σε διαβούλευση και συντονισμό με το ΔΝΤ» ύψους 960 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ, ώστε η χώρα να μπορέσει να ανταποκριθεί στις λήξεις του Δεκεμβρίου, εν αναμονή της επαναδιαπραγμάτευσης του προγράμματος. Μόνο φέτος, η χώρα πρέπει να καταβάλει στο Ταμείο περίπου 8 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, αν και καλύπτεται εν μέρει από τις εκταμιεύσεις.

«Το ΔΝΤ και ο Μίλεϊ θα πρέπει να καταργήσουν το τρέχον αποτυχημένο πρόγραμμα της κυβέρνησης Φερνάντες και να διαπραγματευτούν ένα νέο πρόγραμμα υπό τη διαχείριση του Μίλεϊ και της ομάδας του, το οποίο θα καθορίζει τους στόχους και τους σκοπούς τους», δήλωσε ο Μαρκ Σόμπελ, πρώην διευθυντής για τις ΗΠΑ, στον λογαριασμό του στο X (Twitter). Ο ίδιος είναι πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ και πρώην υπάλληλος του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.

Οι πηγές του ΔΝΤ δεν έδωσαν λεπτομέρειες όταν ρωτήθηκε από την αργεντίνικη εφημερίδα «La Nacion». «Αυτά προς το παρόν», το Υπουργείο Οικονομίας περιορίστηκε στην ενημέρωση του κοινού.

Ο Aντόρνι δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη συνάντηση, αλλά από την προεκλογική εκστρατεία, ο σημερινός πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι πρόθεσή του ήταν να πραγματοποιήσει μια ακόμη ισχυρότερη προσαρμογή από αυτή που ζήτησε ο διεθνής οργανισμός, με τον οποίο η Αργεντινή έχει χρέος που είχε συναφθεί κατά τη διάρκεια της θητείας του Μαουρίσιο Μάκρι στην Casa Rosada.

Μετά τη νίκη του Μίλεϊ στον δεύτερο γύρο, οι επαφές επισημοποιήθηκαν. Στα τέλη Νοεμβρίου, ο εκλεγμένος πρόεδρος είχε την πρώτη επίσημη συνομιλία του με την Γκεοργκίεβα από το ΔΝΤ. «Το Ταμείο συνεργάστηκε στην εξεύρεση των διαρθρωτικών λύσεων που χρειάζεται η Αργεντινή», σχολίασε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο μελλοντικός πρόεδρος, ο οποίος ανέφερε επίσης ότι ο οργανισμός υποστήριξε το σχέδιο «δημοσιονομικής προσαρμογής» του.

Αργότερα, μέλη της τεχνικής ομάδας του οργανισμού, με επικεφαλής τον Ροντρίγκο Βάλντες (Rodrigo Valdés), πραγματοποίησαν συναντήσεις με τον Νίκολας Ποσέ (Nicolás Posse), ο οποίος είχε ήδη επιβεβαιωθεί ως ο μελλοντικός επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου.

Από την άλλη πλευρά, ο εκπρόσωπος αντιπαρατέθηκε και πάλι με εκείνους που δεν θέλουν να στηρίξουν το συνολικό νομοσχέδιο που έστειλε ο Μίλεϊ στο Κογκρέσο και οι οποίοι είναι υβριστές αυτής της κυβέρνησης. «Αυτό θα είναι ένα έτος κατά το οποίο θα συνεχίσουμε να ασχολούμαστε με τη βαθιά αλλαγή.

Είστε απολύτως όλοι καλεσμένοι να συμμετάσχετε: όλοι οι πολιτικοί και συνδικαλιστικοί ηγέτες, όλοι και απολύτως όλοι οι Αργεντινοί καλούνται να συμμετάσχουν σε αυτή τη βαθιά αλλαγή που έχουμε ξεκινήσει και που θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε το 2024», είπε, όταν η CGT κάλεσε σε γενική απεργία στις 24 Ιανουαρίου.

«Ξεκινάμε μια νομοθετική διαδικασία όπου υπάρχουν σαφώς δύο δρόμοι: η επιθυμία για αλλαγή, για μετατροπή της Αργεντινής σε μια πιο ελεύθερη χώρα, όπου όσοι θέλουν να εργαστούν μπορούν να το κάνουν, να επενδύσουν, και όλα αυτά χωρίς το βάρος του κράτους στις πλάτες τους. Αυτή είναι η αλλαγή που αντιμετωπίζουμε.

Αυτοί που δεν θα συμφωνήσουν θα είναι επειδή πιστεύουν ότι η μισή χώρα είναι φτωχή, πέντε εκατομμύρια άστεγοι, το 60% των παιδιών είναι φτωχά, δεν υπάρχουν δουλειές, ένας μισθός των 300 δολαρίων και η αποκοπή από τον κόσμο είναι ο δρόμος για να πάμε. Αφού δεν το κάνουμε, καλούμε όσους θέλουν να ζήσουν σε μια πιο φυσιολογική χώρα, με περισσότερες ευκαιρίες, να έρθουν μαζί μας», δήλωσε ο Αντόρνι.

Στη συνέχεια, σε ένα άμεσο μήνυμα προς τους βουλευτές που τάχθηκαν κατά του μεγαλο – έργου και προς τους άλλους τομείς της αντιπολίτευσης, είπε: «Όσοι δεν θέλουν να το υποστηρίξουν επειδή πιστεύουν ότι το μοντέλο της παρακμής είναι το σωστό, θα καταλάβουμε ότι θα θέλουν να ζήσουν σε μια Αργεντινή όπου οι Αργεντίνοι δεν θέλουν πλέον να ζουν».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Αντόρνι παρατήρησε ότι οι δίαυλοι διαλόγου με την εργατική ομοσπονδία που θα οργανώσει τη γενική απεργία «είναι μόνιμα ανοιχτοί», αλλά υπενθύμισε ότι η πλειοψηφία ψήφισε τον Μίλεϊ για να υλοποιήσει το σχέδιο που είχε «έναν ξεκάθαρο βορρά», για το πώς θα έπρεπε να είναι η Αργεντινή πριν είναι υποψήφιος πρόεδρος.

«Όσοι θέλουν να συμμετάσχουν, μπορούν. Είτε είστε με την Αργεντινή που θέλουμε, είτε με την Αργεντινή του παρελθόντος. Αυτό που δεν είναι διαπραγματεύσιμο είναι μια ελεύθερη Αργεντινή, που θέλει να ξεφύγει από τους άθλιους μισθούς και το 50% της φτώχειας», επέμεινε.

Από την άλλη πλευρά, και εν μέσω των διαφόρων διαμαρτυριών που πραγματοποιούνται σήμερα από το συνδικάτο για τους δημόσιους υπαλλήλους που δεν ανήκουν πλέον στο κρατικό «εργοστάσιο», ο Αντόρνι διευκρίνισε ότι το διάταγμα που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα δεν ανανέωσε εκείνες τις συμβάσεις του 2023, που η Casa Rosada δεν θεωρεί απαραίτητες. «Δεν επρόκειτο για αποχωρήσεις, αλλά για μη ανανεώσεις», είπε.

Τελευταίες ειδήσεις