Σάββατο, 23 Νοε.
20oC Αθήνα

Έτος ανάκαμψης το 2024 για τον κλάδο των αιολικών

Έτος ανάκαμψης το 2024 για τον κλάδο των αιολικών

Ο ευρωπαϊκός κλάδος των αιολικών πάρκων πέρασε δύο δύσκολα χρόνια, καθώς ο πληθωρισμός και η αύξηση των τιμών πρώτων υλών επηρέασε δυσμενώς κατασκευαστές ανεμογεννητριών όπως η Vestas.

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι εταιρείες αιολικών λειτούργησαν συχνά με ζημιά κατά το τελευταίο έτος, ενώ ρυθμιστικά και αδειοδοτικά προβλήματα περιόρισαν ακόμη περισσότερο τις πωλήσεις. Η εικόνα αντικατοπτρίζεται στις μετοχές τους στο χρηματιστήριο, όπου η βουτιά στις τιμές τους ήταν έως και 35% μέχρι το Σεπτέμβριο, προτού επανέλθουν σε πιο υγιή επίπεδα.

Στο παρακάτω διάγραμμα μπορείτε να δείτε την πορεία της μετοχής της Vestas ως ενδεικτικό παράδειγμα:

Πλέον, η κατάσταση έχει ομαλοποιηθεί σε ένα βαθμό. Όπως δήλωσε στο Balkan Green Energy News, ο Ζιλ Ντίξον, επικεφαλής του ευρωπαϊκού συνδέσμου WindEurope, η υποχώρηση του κόστους δανεισμού και των πρώτων υλών, όπως ο χάλυβας, επιτρέπει ένα παράθυρο αισιοδοξίας για τη συνέχεια.

Επίσης, θετικό είναι ότι οι δημοπρασίες για νέα αιολικά έργα ανά την Ευρώπη αναπροσαρμόστηκαν και πλέον επιτρέπουν πιο ρεαλιστικές τιμές. Αυτό αποτέλεσε ζήτημα πέρυσι, όταν σε χώρες όπως η Βρετανία, σχετικοί διαγωνισμοί ναυάγησαν απαιτώντας από τους συμμετέχοντες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας που δεν μπορούσαν να προσφέρουν.

Ένα ακόμη όπλο για τις εταιρείες των αιολικών φέτος είναι η μεγάλη πρωτοβουλία Wind Power Package που έχει στόχο να προστατεύσει την ευρωπαϊκή παραγωγή ανεμογεννητριών απέναντι στο διεθνή ανταγωνισμό. Ταυτόχρονα, στοχεύει να διευκολύνει την άνοδο των εγκαταστάσεων στα επίπεδα που απαιτούνται για το 2030 και ακόμη παραπέρα με βάση το σχέδιο REPower EU.

Το εν λόγω πακέτο θα προσφέρει μεταξύ άλλων 1,4 δισ. ευρώ για έρευνα και καινοτομία, πιο εύκολη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και αλλαγές στο αδειοδοτικό και ρυθμιστικό καθεστώς.

Όπως τόνισε ο Ντίξον, από τα 230 GW που λειτουργούν σήμερα στη Γηραιά Ήπειρο, η ισχύς των αιολικών θα πρέπει να φτάσει τα 420 GW ως το 2030. Αυτό σημαίνει στην πράξη διπλάσια παραγωγή ανεμογεννητριών ετησίως, πρόσληψη άλλων 200.000 εργαζομένων και σχετικές επενδύσεις σε δίκτυα, υποδομές και δρόμους.

Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε πως ο κλάδος των αιολικών προσφέρει σήμερα 53 δισ. ευρώ στο ευρωπαϊκό ΑΕΠ και απασχολεί 300.000 εργαζόμενους. Σε αντίθεση με τα φωτοβολταϊκά, όπου κυριαρχούν οι Κινέζοι κατασκευαστές, στα αιολικά η Ευρώπη διαθέτει μια σημαντική παραγωγική βάση και τεχνογνωσία που της επιτρέπει να πρωταγωνιστεί διεθνώς.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις