Πέμπτη, 21 Νοε.
19oC Αθήνα

Ποιος θα αποφασίσει τι θα ψηφίσουμε φέτος; Ο εφιάλτης επιστρέφει με πιο σύγχρονη μορφή

Ποιος θα αποφασίσει τι θα ψηφίσουμε φέτος; Ο εφιάλτης επιστρέφει με πιο σύγχρονη μορφή

Χθες (9.1.2024) στα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, οικονομικά και πολιτικά, δημοσιεύθηκαν ρεπορτάζ πάνω σε μία Έκθεση υπό τον τίτλο «Global Risks Report 2024» του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.

Η Έκθεση αυτή κατατάσσει την «παραπληροφόρηση» και την διαστρέβλωση της πληροφορίας, που μπορεί να προέρχεται μέσα από μοντέλα που έχουν παραχθεί με όρους Τεχνητής Νοημοσύνης σαν τον μεγαλύτερο κίνδυνο της διετίας 2024 – 2025.

Μάλιστα κατέταξε η Έκθεση αυτή την παραπληροφόρηση, που μπορεί να παραχθεί μέσα από μοντέλα Τεχνητής Νοημοσύνης στην πρώτη θέση της λίστα κινδύνων, πριν από την κλιματική αλλαγή, τον πόλεμο και την οικονομική κρίση!

Η ανθρωπότητα θα πρέπει, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζονται σ’ αυτή, περισσότερο απ’ όλα να ανησυχεί για τον αντίκτυπο της Τεχνητής Νοημοσύνης στον τρόπο και τα μέσα που προσδιορίζουν την αντιληπτική ικανότητα του ανθρώπου σε μαζική κλίμακα, στο πλέον κρίσιμο στοιχείο αποφάσεων, αυτό της επιλογής των ανθρώπων που συγκροτούν το σύστημα διακυβέρνησης.

Ο λόγος είναι, όπως διαπιστώνεται στην Έκθεση, ότι πλέον η προσβασιμότητα στην δημιουργία μοντέλων προσέγγισης και διαμόρφωσης της κοινής γνώμης βρίσκεται σε τέτοιο σημείο που μπορεί να επηρεάσει ή και να καθορίσει εκλογικά αποτελέσματα μέσα στην διετία 2024 – 2025.

Μάλιστα η κα Καρολίνα Κλίντ, εμπορική διευθύντρια για την Ευρώπη στην Συμβουλευτική Εταιρεία Marsh McLennan, γνωρίζοντας από πρώτο χέρι το αντικείμενο, υποστήριξε πως «η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να δημιουργήσει μοντέλα για να επηρεάσει μεγάλους πληθυσμούς ψηφοφόρων με τρόπο που δεν έχουμε ξαναδεί…».

Αν ληφθεί υπόψιν ότι το 2024 σχεδόν ο μισός πλανήτης πρόκειται να οδηγηθεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στις κάλπες, μπορεί να καταλάβει κανείς τις συνέπειες της σημασίας των συμπερασμάτων της Έκθεσης αυτής.

Πράγματι, αυτή την χρονιά ένα σύνολο χωρών που παράγουν κάτι περισσότερο από το 40% του παγκόσμιου ΑΕΠ και διαθέτουν κάτι λίγο κάτω από το 50% του πληθυσμού της Γης, μπαίνουν στην διαδικασία των εκλογών.

Ανάμεσά τους οι ΗΠΑ και η Ευρώπη, όπως και η Ινδία ή η Ρωσία, θα πρέπει να εκλέξουν προέδρους, βουλευτές, κυβερνήσεις…

Πλέον εξειδικευμένες μελέτες για την δυνατότητα χρήσης μοντέλων Τεχνητής Νοημοσύνης κάνουν λόγο για το πως επίσης η τεχνολογία αυτή μπορεί να εφαρμοσθεί συνολικά στην λειτουργία και τα μέσα διαμεσολάβησης ανάμεσα στην πηγή της πληροφορίας και τον τελικό της αποδέκτη.

Οι τομείς αυτοί αφορούν τόσο στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, όσο επίσης και στις Τέχνες, πέρα από την επεξεργασία στις επί μέρους επιστήμες.

Και το ερώτημα πλέον είναι ποιος ελέγχει αυτή την τεχνολογία και ποιος έχει αυτή την προσβασιμότητα στα μοντέλα AI, που μπορούν να διαμορφώσουν ή να τραβήξουν στα άκρα την «προσαρμοστικότητα» της κοινής γνώμης, όπως αναφέρουν οι συντάκτες της Έκθεσης που κοινοποιήθηκε στο Φόρουμ του Νταβός.

Προφανώς οι κυβερνήσεις, αλλά και οι ισχυροί οικονομικοί φορείς του επιχειρηματικού χώρου.

Το κρίσιμο στοιχείο όμως εδώ είναι ότι ο τρόπος και τα όρια χρήσης αυτής της εξαιρετικά χρήσιμης τεχνολογικής δυνατότητας, δεν «ορίζεται» μέχρι στιγμής από κανένα Νόμο και από κανένα Ηθικό Κανόνα.

Και αυτό προφανώς σαν καθολική παγκόσμια διαπίστωση, δικαιώνει την συγκεκριμένη Έκθεση στο να ορίσει την Τεχνητή Νοημοσύνη και την ανεξέλεγκτη χρήση της σαν τον μεγαλύτερο κίνδυνο στον πλανήτη την διετία 2024 – 2025.

Τότε δηλαδή, που σχεδόν ένας στους δύο κατοίκους του πλανήτη θα βρεθεί μπροστά στις κάλπες, όντας εν δυνάμει περίπου έρμαιο μιας πληροφόρησης που θα μπορεί να έχει διαμορφωθεί όχι από την πραγματικότητα, αλλά από τα σκόπιμα σχεδιασμένα μοντέλα Τεχνητής Νοημοσύνης. Και τους στόχους αυτού που μπορεί να τα χρησιμοποιήσει.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις