Οικονομία

Το στοίχημα της κυβέρνησης με τις τέσσερις παρεμβάσεις και οι ενστάσεις της αγοράς για το μέγεθος της αποτελεσματικότητας

Ένα εξαιρετικά δύσκολο «στοίχημα» έβαλε η κυβέρνηση και το υπουργείο Ανάπτυξης με την αγορά, στο πλαίσιο των χθεσινών ανακοινώσεων για τον έλεγχο της ακρίβειας που μαστίζει την οικονομία και την κοινωνία.

Και αυτό διότι η εφαρμογή των μέτρων κατά τη ακρίβειας, την οποία ανακοίνωσε χθες (10.01.24) ο πρωθυπουργός, κος Κυριάκος Μητσοτάκη, και εξειδίκευσε ο Υπουργός Ανάπτυξης, κος Κώστας Σκρέκας, μόνο εύκολη δεν είναι αφού καλείται η αγορά αφενός να μάθει σε νέους ρυθμούς που δεν έχει συνηθίσει και το κυριότερο ίσως είναι ότι η εφαρμογή των ανακοινώσεων προϋποθέτει συνεχείς ελέγχους σε πολλά επίπεδα και είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν υπάρχει η επάρκεια σε ανθρώπινο δυναμικό προκειμένου αυτό να συμβεί.

Παράγοντες της αγοράς που κλήθηκαν να σχολιάσουν την ενδεχομένη αποτελεσματικότητα των μέτρων που ανακοινώθηκαν, τόνισαν ότι αναμφίβολα θα έχουν κάποιο αποτέλεσμα στην μείωση των τιμών, ωστόσο σημείωσαν ότι μάλλον δεν θα είναι το επιδιωκόμενο και μόλις καταλαγιάσει η σκόνη οι συνθήκες στην αγορά θα επανέλθουν στους παλαιούς ρυθμούς.

Σημείωναν μάλιστα ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να ελεγχθεί η ακρίβεια στην αγορά με αμφιλεγόμενα μέτρα ή με μέτρα θα οποία για να αποδώσουν χρειάζονται και χρόνο και υπομονή και πληθώρα ελέγχων.

Ας δούμε αναλυτικά ποια είναι τα μέτρα και ποιες είναι οι ενστάσεις.

1. Περιορίζονται οι συνολικές εκπτώσεις που κάνουν οι προμηθευτές στα σούπερ μάρκετ κατά 30% και μεταφορά του οφέλους στον καταναλωτή με αντίστοιχη μείωση της τιμής στο ράφι. Το μέτρο θα εφαρμοστεί σε απορρυπαντικά, καθαριστικά σπιτιού, οδοντόκρεμες, αφρόλουτρα, σαμπουάν και βρεφικές πάνες. Ο έλεγχος της εφαρμογής του μέτρου που θα νομοθετηθεί άμεσα θα γίνεται από τη ΔΙΜΕΑ και ως βάση των παροχών θα χρησιμοποιηθεί ο μέσος όρος των εκπτώσεων της τελευταίας κλεισμένης χρήσης των εταιρειών.

Η ένσταση που υπάρχει σε αυτό το μέτρο είναι πως πρόκειται για μία πρακτική που χρησιμοποιείται 10ετίες, όπως παραδέχθηκε ο υπουργός και οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου λειτουργούν σε ένα εξαιρετικά ανταγωνιστικό περιβάλλον για να κερδίσουν αυτά τα πιστωτικά, ως επιβράβευση από τους προμηθευτές. Και το ερώτημα που προκύπτει είναι πως θα μοιραστεί αυτό το ποσό ανάμεσα σε προμηθευτεί και λιανέμπορο. Το μόνο σίγουρο πάντως είναι ότι θα υπάρξει η δυνατότητα στους ελεγκτικούς μηχανισμούς να προσδιορίσουν με σαφήνεια την το κόστος του προϊόντος, κάτι που μέχρι σήμερα είναι μία άσκηση για δυνατούς λύτες.

2. «Καθαρές τιμές» από το χωράφι στο ράφι. Πλέον όλοι οι εμπλεκόμενοι, απ’ τον παραγωγό ως τον λιανέμπορο πρέπει να εμφανίζουν στα τιμολόγια τους «καθαρές τιμές». Θα επιτρέπεται πλέον πιστωτικό τιμολόγιο έως 3% για επιστροφές προϊόντων ή φύρα. Το συγκεκριμένο μέτρο αφορά τα νωπά φρούτα, λαχανικά και το κρέας, κόκκινο και λευκό.

Η ένσταση είναι ότι μπορεί μεν να δουλέψει το μέτρο, ωστόσο είναι αμφίβολο εάν τελικά ωφεληθεί ο καταναλωτής. Όμως και εδώ διευκολύνονται οι έλεγχοι.

3. Απαγόρευση στους προμηθευτές, που αυξάνουν τις τιμές των προϊόντων, να κάνουν προωθητικές ενέργειες για 3 μήνες, για προϊόντα, στα οποία αυξάνουν τιμές. Το μέτρο θα εφαρμοστεί άμεσα.

Ίσως το πλέον καθαρό μέτρο με ελάχιστες ενστάσεις ως προς το αποτέλεσμά του.

4. Επιβολή πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους για τα βρεφικά γάλατα. Το πλαφόν ορίζεται ως το άθροισμα του λειτουργικού κόστους της εταιρείας για τη συγκεκριμένη κατηγορία προϊόντων και εμπορικού κέρδους στο 7%. Ως βάση υπολογισμού του λειτουργικού κόστους της επιχείρησης και του εμπορικού κέρδους θα υπολογιστεί η τελευταία οικονομική χρήση που έχει κλείσει για κάθε εταιρεία. Υπάρξει περιθώριο δύο μηνών έως ότου προσαρμοστούν οι εταιρείες και καθοριστούν τα όρια κέρδους με βάση τους ελέγχους που θα κάνει η ΔΙΜΕΑ. Εκτίμησε ότι με την επιβολή του μέτρου οι τιμές στα προϊόντα βρεφικού γάλακτος θα περιοριστούν στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Και εδώ πρόκειται για ένα μέτρο σχετικά αμφιλεγόμενο, αφού οι εταιρίες που παράγουν το βρεφικό γάλα είναι πολυεθνικές και πουλάνε μέσω των θυγατρικών τους στην Ελλάδα ή των αντιπροσώπων τους και κατά συνέπεια το λειτουργικό κόστος μπορεί εν μέρει να «πειραχτεί» κατά το δοκούν. Ωστόσο όλοι εκτιμούν ότι πρόκειται για ένα μέτρο που θα έχει αποτέλεσμα και απομένει να δούμε το μέγεθός τους.

Να σημειωθεί ότι η ΔΙΜΕΑ διεξάγει ήδη ελέγχους σε δύο απ’ τις τέσσερις κύριες εταιρείες του κλάδου.

Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα