Η Ρωσία έκανε γνωστό πως έχει καταδικάσει πάνω από 200 Ουκρανούς στρατιώτες αιχμαλώτους πολέμου, σε βαριές ποινές φυλάκισης, σχεδόν δύο χρόνια μετά την εισβολή στην Ουκρανία.
Ρωσία και Ουκρανία έχουν πιάσει αιχμάλωτους χιλιάδες στρατιώτες χωρίς ωστόσο να έχει γίνει γνωστό ο ακριβής αριθμός τους, με τη Μόσχα να έχει πολλαπλασιάσει τις δίκες ορισμένων κρατουμένων κατηγορώντας τους για εγκλήματα πολέμου.
Οι ρωσικές αρχές κατηγορούν τους στρατιώτες αυτούς, πολλοί από τους οποίους συνελήφθησαν κατά την πολιορκία της Μαριούπολης το 2022, για βιαιοπραγίες σε βάρος αμάχων.
Η Ουκρανία από την άλλη υποστηρίζει πως η Μόσχα ήταν αυτή που πολιόρκησε τη Μαριούπολη και προκάλεσε δεκάδες χιλιάδες θανάτους.
Ο Αλεξάντρ Μπαστρίκιν, πρόεδρος της ρωσικής Ερευνητικής Επιτροπής, δήλωσε πως «200 Ουκρανοί στρατιώτες έχουν καταδικαστεί σε μακρές ποινές φυλάκισης επειδή σκότωσαν αμάχους και κακομεταχειρίστηκαν αιχμαλώτους» πολέμου.
Η Ρωσία υπολογίζει να «συνεχίσει» να δικάζει στρατιώτες του στρατού του Κιέβου, περιλαμβανομένων και «υψηλόβαθμων αξιωματούχων», είπε σε συνέντευξη προς το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti, που δημοσιεύθηκε σήμερα.
Η Μόσχα, αντίθετα, δεν διερεύνησε ποτέ τα εγκλήματα πολέμου για τα οποία κατηγορούνται στρατιώτες της, όπως η σφαγή στην Μπούτσα, την οποία η Ρωσία χαρακτήρισε δυτική σκηνοθεσία.
Διαψεύδει επίσης ότι πλήττει μη στρατιωτικούς στόχους και θεωρεί πως δεν είναι υπεύθυνη για την καταστροφή πόλεων όπως το Μπαχμούτ ή η Μαριούπολη.
Στις αρχές Ιανουαρίου, οι δύο χώρες ανακοίνωσαν, αντίθετα, ότι απελευθέρωσαν εκατοντάδες αιχμαλώτους πολέμου, η πρώτη ανταλλαγή αυτού του τύπου από το καλοκαίρι και η πιο σημαντική από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης.
Εξάλλου, ο πρόεδρος της ρωσικής Ερευνητικής Επιτροπής δήλωσε πως ο αριθμός των δικών για «εξτρεμισμό» στη Ρωσία αυξήθηκε κατά 62% το 2023 σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ένας αριθμός που αντανακλά την εντατικοποίηση της καταστολής εναντίον της αντιπολίτευσης.
Ο Αλεξάντρ Μπαστρίκιν έκανε λόγο επίσης για πράξεις δολιοφθοράς που διαπράχθηκαν στις ρωσικές σιδηροδρομικές γραμμές προς όφελος της Ουκρανίας σε μεθοριακές περιοχές, αλλά και στη Σιβηρία ή στον Βορρά.
Στα τέλη του έτους, για παράδειγμα, το Κίεβο είχε αναλάβει την ευθύνη για μια επίθεση σε τρένα που μετέφεραν καύσιμα στη ρωσική άπω ανατολή, χιλιάδες χιλιόμετρα από τα σύνορα.