Παρασκευή, 22 Νοε.
14oC Αθήνα

Διάσημη συγγραφέας παραδέχεται: Το ChatGPT «έγραψε» το 5% του μυθιστορήματός μου

Διάσημη συγγραφέας παραδέχεται: Το ChatGPT «έγραψε» το 5% του μυθιστορήματός μου

Η συγγραφέας Ρίε Κουντάν (Rie Kudan), βραβευμένη με το εγκυρότερο ιαπωνικό λογοτεχνικό βραβείο, εξήγησε ότι περί το 5% του φουτουριστικού της μυθιστορήματος γράφτηκε από το λογισμικό Γενετικής Τεχνητής Νοημοσύνης ChatGPT λέγοντας ότι την βοήθησε να απελευθερώσει την δημιουργικότητά της.

Το τελευταίο μυθιστόρημα της συγγραφέως με τίτλο «Tokyo-to Dojo-to» (Ο Συμπονετικός Πύργος του Τόκιο) τιμήθηκε χθες με το βραβείο Akutagawa και η επιτροπή του βραβείου δήλωσε ότι το έργο ήταν «τέτοιου βαθμού τελειότητας που είναι δύσκολο να βρει κανείς ελαττώματα».

Όμως, η Ρίε Κουντάν, 33 ετών, αποκάλυψε κατά την διάρκεια τελετής ότι «χρησιμοποίησε τις δυνατότητες της Τεχνητής Νοημοσύνης για να γράψει το βιβλίο αυτό», εξηγώντας ότι «περί το 5%» του μυθιστορήματος αποτελείται από φράσεις που δημιουργήθηκαν από την Τεχνητή Νοημοσύνη και παραθέτονται κατά λέξη.

Το ChatGPT κυκλοφόρησε το 2022. Εχει την δυνατότητα να συντάσσει κείμενα κατ’ εντολήν μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα και δημιουργεί όλο και μεγαλύτερες ανησυχίες σε πολλούς τομείς δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβανομένου του εκδοτικού τομέα.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι το κεντρικό θέμα του βιβλίου της Κουντάν. Η υπόθεσή του εκτυλίσσεται σε ένα φουτουριστικό Τόκιο και το θέμα του είναι ένας πύργος-φυλακή που έχει κατασκευασθεί από μία αρχιτέκτονα που αισθάνεται άβολα ζώντας σε μία υπερβολικά ανεκτική κοινωνία.

Η Ρίε Κουντάν δηλώνει ότι συνδιαλέγεται συχνά με την Τεχνητή Νοημοσύνη στην οποία εμπιστεύεται τις πιο μύχιες σκέψεις της για τις οποίες «δεν μπορεί να μιλήσει σε κανέναν άλλον» και λέει ότι οι απαντήσεις του ChatGPT αποτέλεσαν έμπνευση για ορισμένους διαλόγους του μυθιστορήματος.

Είπε ότι θέλει να διατηρήσει «καλές σχέσεις» με την Τεχνητή Νοημοσύνη και «να απελευθερώσει την δημιουργικότητά της». Το ίδρυμα του βραβείου Akutagawa δεν θέλησε να σχολιάσει της δηλώσεις της συγγραφέως.

Στα social media οι γνώμες διίστανται και ορισμένοι θεωρούν ότι η προσέγγιση της Ρίε Κουντάν είναι ηθικά αμφισβητήσιμη. «Αρα, έγραψε ένα βιβλίο χρησιμοποιώντας επιδέξια την Τεχνητή Νοημοσύνη…Αυτό είναι ταλέντο;», αναρωτήθηκε κάποιος.

Αλλοι όμως χαιρέτισαν την ευφυΐα της συγγραφέως και τις προσπάθειες που κατέβαλε κατά τον διάλογό της με την Τεχνητή Νοημοσύνη για να αντλήσει κείμενα.

Βιβλία που αναφέρουν το ChatGPT ως συν-συγγραφέα διατίθενται από το τμήμα ηλεκτρονικών βιβλίων της Amazon, αλλά θεωρούνται χαμηλής ποιότητας.

Ο βρετανός συγγραφέας Σαλμάν Ρούσντι είχε δηλώσει στο τέλος του 2023 ότι ένα μικρό κείμενο που είχε συνταχθεί από την Τεχνητή Νοημοσύνη ακολουθώντας το συγγραφικό του στυλ ήταν «απλώς για πέταμα».

Πολλές προσφυγές έχουν κατατεθεί στην δικαιοσύνη εκ μέρους συγγραφέων όπως ο Τζορτζ Ρ.Ρ. Μάρτιν (George R.R. Martin -Game of Thrones) κατά της start-up OpenAI που δημιούργησε το ChatGPT με την κατηγορία της καταπάτησης των πνευματικών τους δικαιωμάτων.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις