Όταν το απόλυτο sex symbol Μέριλιν Μονρόε συνάντησε τον θεατρικό συγγραφέα Άρθουρ Μίλερ, όλοι μιλούσαν για ένα φαινομενικά αταίριαστο ζευγάρι στο Χόλιγουντ.
Ο διανοούμενος Άρθουρ Μίλερ και η σταρ του Χόλιγουντ Μέριλιν Μονρόε, κατέληξαν να ζήσουν έναν θυελλώδη έρωτα γεμάτο ζήλειες, πιέσεις και εντάσεις.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Παντρεύτηκαν και μάλιστα δύο φορές. Οι βέρες τους έγραφαν «το τώρα είναι για πάντα» και η φράση θα αποδειχτεί σημαδιακή…
Η γνωριμία
Στις αρχές της δεκαετίας του ’50, η Μονρόε είχε χωρίσει με τον πρωταθλητή του μπέιζμπολ Τζο ντι Μάτζιο, ενώ ο Μίλερ ήταν παντρεμένος με τη Μαίρη Σλάτερι.
Η ηθοποιός βρισκόταν στο αποκορύφωμα της καριέρας της, εμφανιζόμενη στο «Νιαγάρα» και στους «Άντρες Προτιμούν τις Ξανθιές».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σύμφωνα με τον βιογράφο Ντόναλντ Σπότο, ο οποίος έγραψε και τη βιογραφία της ηθοποιού, με τίτλο «Marilyn Monroe: The Biography» ο Μίλερ και η Μονρόε γνωρίστηκαν μέσω του σκηνοθέτη Ηλία Καζάν.
Η φαινομενικά αταίριαστη, για πολλούς, σχέση ξεκίνησε το 1951, όταν ο Μίλερ βρέθηκε στα γυρίσματα ταινίας «As Young As You Feel» με πρωταγωνίστρια την Μονρόε και ο έρωτας τους ήταν κεραυνοβόλος.
Ο θεατρικός συγγραφέας (Ο θάνατος του εμποράκου) μόλις αντίκρισε την ηθοποιό της είπε πως ήταν το «πιο λυπημένο κορίτσι» που είχε δει ποτέ και η Μέριλιν το πήρε ως κομπλιμέντο.
Παγιδευμένη στην εικόνα της, γοητεύτηκε από αυτόν τον άνδρα, που δεν εστίασε στις σέξι καμπύλες της αλλά είδε την ψυχή της. Ο Μίλερ πήρε διαζύγιο από την Μαίρη Σλάτερι. Είχε αποφασίσει ότι ο έρωτας της ζωής του ήταν η Μέριλιν και θα γινόταν γυναίκα του.
Πολλοί τότε μιλούσαν για έναν γάμο συμφέροντος και ότι ο Μίλερ μέσα από αυτόν προσπάθησε να αντισταθμίσει το μένος κατά των κομμουνιστών, που κυριαρχούσε στην Αμερική. Δεν ήταν αλήθεια, κάτι που θα επιβεβαιώσει και ο βιογράφος του.
Εκείνος είδε την γυναίκα πέρα από την σταρ, κι εκείνη που λάτρευε τους ανθρώπους με μόρφωση και πνεύμα, βρήκε έναν σύντροφο που θα την εξέλισσε.
Σύμφωνα με τη Mirror, ο βιογράφος του Μίλερ, ο καθηγητής Μπίγκσμπι, είχε πει: «Τον είχε ενθουσιάσει. Ήταν σίγουρα μια ερωτική σχέση. Ένα από τα ερωτικά του γράμματα προς εκείνη θύμιζε εφηβικό έρωτα».
Μετακόμισαν στο Λονδίνο, ενώ η Μέριλιν υπερασπίστηκε τον σύζυγό της σθεναρά στην επιτροπή Μακάρθι, ρισκάροντας ακόμη και την καριέρα της, όταν κλήθηκε να καταδώσει ονόματα κομμουνιστών από τον κύκλο των Λογοτεχνών. Πήγε μόνη της στην Ουάσιγκτον και μίλησε στις ακροάσεις, βγάζοντας τον Μίλερ αλώβητο από αυτή την περιπέτεια.
«Ανησυχώ τόσο πολύ για την προστασία του Άρθουρ. Τον αγαπώ και τον εμπιστεύομαι» θα έλεγε εκείνη αργότερα.
Ο γάμος και το διαζύγιο
Στις 29 Ιουνίου 1956, το ζευγάρι πήγε κρυφά στο Δικαστήριο της Κομητείας Γουέστσεστερ στη Νέα Υόρκη, όπου παντρεύτηκαν σε μία λιτή τελετή, διάρκειας μόλις 4 λεπτών από τον δικαστή Σέιμουρ Ραμπίνοβιτς. Μαζί τους ήταν και δύο μάρτυρες.
Πέρα από τον πολιτικό τους γάμο όμως, την 1η Ιουλίου του ίδιου έτους, ενώθηκαν και με τα δεσμά του θρησκευτικού γάμου, σε μία εξίσου λιτή εβραϊκή τελετή. Οι βέρες τους έγραφαν «το τώρα είναι για πάντα».
Ωστόσο, τα προβλήματα θα αρχίσουν να κάνουν την εμφάνισή τους, ενώ δύο αποβολές και μία εξωμήτρια κύηση θα ρίξουν ψυχολογικά την θρυλική σταρ.
Ο θεατρικός συγγραφέας, λίγους μήνες μετά τον γάμο τους, άρχισε να γίνεται κτητικός και πιεστικός. Ανάγκαζε την Μέριλιν να δέχεται ελάχιστους ρόλους και λέγεται πως είχε δηλώσει στον μάνατζερ της πως θα της επέτρεπε να συμμετέχει σε μία ταινία ανά 18 μήνες, με τα γυρίσματα να μην ξεπερνούν τους 2 μήνες.
Το υπόλοιπο διάστημα, η Μέριλιν ήταν υποχρεωμένη να ασκεί τα συζυγικά της καθήκοντα, μένοντας μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, τα πάρτι και τις κοσμικές εμφανίσεις.
Τίποτα από αυτά δεν ταίριαζε στη Μονρόε και άρχισε να ασφυκτιά. Δεν υπάκουσε τελικά ποτέ στις υποδείξεις του εσωστρεφή συγγραφέα Μίλερ και οι καθημερινές διαμάχες δεν άργησαν.
Ο Μίλερ και η Μονρόε έκαναν αυτό που πολλοί θεωρούσαν επικίνδυνο: συνδύασαν τη δουλειά με τον γάμο. Ο Μίλερ έγραψε μία σειρά από ταινίες της Μονρόε, όπως το «Έλα να αγαπηθούμε» (Let’s Make Love, 1960) και την τελευταία ταινία στην οποία εμφανίστηκε «Οι αταίριαστοι» (The Misfits, 1961).
Οι ρωγμές στον γάμο τους είχαν αρχίσει να φαίνονται και στα γυρίσματα του «Έλα να αγαπηθούμε» όπου η Μονρόε φημολογήθηκε ότι είχε σχέση με τον συμπρωταγωνιστή της, Ιβ Μοντάν. Εν τω μεταξύ, ο Μίλερ είχε κάνει σχέση με τη φωτογράφο Ίνγκε Μόρατ, με την οποία αργότερα παντρεύτηκαν και έκαναν παιδιά.
Ταυτόχρονα, ο Άρθουρ Μίλερ παραπονιόταν για την κριτική που δεχόταν από τους κύκλους του για τον «αταίριαστο» γάμο.
Απογοητευμένος από την Μέριλιν έγραφε τις σκέψεις του σε ημερολόγιο, τονίζοντας ακόμα πόσο ντρέπεται για αυτήν.
Δυστυχώς η Μέριλιν τα γνώριζε όλα αυτά, καθώς μία μέρα είχε τύχει να βρει ανοιχτό το ημερολόγιο του Μίλερ και να διαβάσει τα όσα της καταλόγιζε.
«Ένας από τους μεγαλύτερους φόβους της, η απογοήτευση αυτών που αγαπούσε, είχε γίνει πραγματικότητα», γράφει ο συγγραφές και δημοσιογράφος Σαμ Κάσνερ στο Vanity Fair. Φαίνεται ότι χαρακτήρισε τον Μίλερ, ένα «ειρηνικό τέρας» σε ένα ποίημα που έγραψε κατά τη διάρκεια μιας θερινής παραμονής της στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Το ζευγάρι χώρισε επίσημα μετά τα γυρίσματα της ταινίας «Οι αταίριαστοι» (The Misfits) του Τζον Χιούστον, τον Ιανουάριο του 1961. Το σενάριο της ταινίας ήταν ένα δώρο γενεθλίων του Μίλερ προς εκείνη σε μια απέλπιδα προσπάθεια να μείνει κοντά του.
Το διαζύγιο βγήκε με συνοπτικές διαδικασίες στο Μεξικό στις 24 Ιανουαρίου 1961, λόγω «ασυμφωνίας χαρακτήρων». Το τέλος ήταν δυσβάσταχτο για την Μέριλιν Μονρόε, η οποία ένα χρόνο μετά βρέθηκε νεκρή.
Γιατί ο Μίλερ δεν πήγε ποτέ στην κηδεία της
Η Μονρόε πέθανε σε ηλικία 36 ετών, από υπερβολική δόση βαρβιτουρικών στις 5 Αυγούστου 1962.
Ο Άρθουρ Μίλερ, αφήνοντας τον κόσμο άφωνο, δεν είπε ποτέ το τελευταίο αντίο στην επί 4,5 χρόνια σύζυγό του, αφού δεν πήγε στην κηδεία της.
Εκείνος πάντως είχε εξηγήσει την απόφαση του με ένα κείμενο στον Independent: «Αντί να πάω στην κηδεία για να με τραβήξουν φωτογραφία, αποφάσισα να μείνω σπίτι και να αφήσω αυτούς που πενθούν δημόσια να ολοκληρώσουν την κοροϊδία. Όχι ότι όλοι θα είναι ψεύτικοι, αλλά αρκετοί. Οι περισσότεροι την κατέστρεψαν, κυρίες και κύριοι. Καταστράφηκε από πολλά πράγματα και μερικά από αυτά είσαι εσύ. Και μερικά από αυτά τα πράγματα σε καταστρέφουν. Σε καταστρέφουν τώρα. Τώρα καθώς στέκεσαι εκεί, κλαίγοντας και κοιτάζοντας σαν χάνος, χαρούμενος που δεν είσαι εσύ που πηγαίνεις στη γη, χαρούμενος που πηγαίνει αυτό το υπέροχο κορίτσι που τελικά σκότωσες».
Αργότερα έγραψε το «Μετά την Πτώση», ένα θεατρικό έργο που περιέγραφε τη συζυγική τους ζωή, αν και ο ίδιος δεν το παραδέχτηκε ποτέ. Ο Μίλερ επικρίθηκε έντονα για την πράξη του αυτή.
Ο Μίλερ πέθανε σε ηλικία 89 ετών το 2005.