Παρασκευή, 22 Νοε.
20oC Αθήνα

Εμφύλιος για τις παράλληλες εξαγωγές: «40 φάρμακα είναι σε άσκοπη απαγόρευση», λένε οι Φαρμακαποθηκάριοι

Εμφύλιος για τις παράλληλες εξαγωγές: «40 φάρμακα είναι σε άσκοπη απαγόρευση», λένε οι Φαρμακαποθηκάριοι

Η άρση της απαγόρευσης των εξαγωγών σε 137 φάρμακα από τον ΕΟΦ έχει οδηγήσει σε «πόλεμο» με τις αντιδράσεις να είναι πολλές. 

Από την στιγμή που ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) προχώρησε σε άρση της απαγόρευσης των εξαγωγών σε 137 φαρμακευτικά σκευάσματα και εμβόλια, τα οποία βρίσκονταν εδώ και πολλούς μήνες σε καθεστώς προστασίας από το κράτος με στόχο την εξασφάλιση της επάρκειας στην ελληνική αγορά έχει ξεσπάσει εμφύλιος στην αγορά του φαρμάκου.

Μεταξύ των φαρμάκων αυτών περιλαμβάνονται αντιβιοτικά, αντιδιαβητικά, ινσουλίνες, αντιπηκτικά, αντιεπιληπτικά, εισπνεόμενα για το αναπνευστικό, αλλά και εμβόλια, σκευάσματα δηλαδή για τα οποία ο ΕΟΦ έκρινε ότι πλέον δεν παρουσιάζουν ελλείψεις.

Οι φαρμακοποιοί ωστόσο, έχουν άλλη άποψη. Από την περασμένη Παρασκευή (19.01.24), ημέρα της δημοσίευσης της απόφασης, έχουν εξαπολύσει πυρ ομαδόν εναντίον της κυβέρνησης και των φαρμακαποθηκαρίων.

Τόσο ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ), όσο και οι Σύλλογοι της Αθήνας (ΦΣΑ) και της Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ), υποστηρίζουν ότι η απελευθέρωση των εξαγωγών θα αδειάσει ξανά τα ράφια των φαρμακείων και θα έχει άμεσες επιπτώσεις στο φάρμακο του έλληνα πολίτη.

«Το παράλληλο εμπόριο μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη φαρμάκων σε μια εθνική αγορά, να θέσει δηλαδή σε κίνδυνο τον σταθερό, ασφαλή και με τα απαιτούμενα ποιοτικά εχέγγυα εφοδιασμό με φάρμακα του πληθυσμού του κράτους από το οποίο πραγματοποιούνται οι εξαγωγές», τονίζει ο ΠΦΣ.

Επισημαίνει δε πως θα παρακολουθεί τη διαθεσιμότητα φαρμάκων και απειλεί πως θα προχωρήσει σε καταγγελία και κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, εάν διαπιστωθούν ελλείψεις.

«Ακόμη 40 φάρμακα μένουν σε άσκοπη απαγόρευση»

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των Φαρμακαποθηκαρίων επιμένουν πως έχουν πλέον εκλείψει οι λόγοι της απαγόρευσης της διαδικασίας εξαγωγής φαρμάκων που οι ίδιοι πωλούν στο εξωτερικό σε υψηλότερη τιμή, μέσω νόμιμης διαδικασίας.

“Η χώρα μας έχει πια πλεόνασμα σε αυτά τα 137 σκευάσματα”, δηλώνει στο iatropedia.gr, o πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων (ΠΣΦ), Θεόδωρος Σκυλακάκης και προσθέτει πως υπάρχουν κι άλλα φαρμακευτικά προϊόντα που εξακολουθούν να βρίσκονται χωρίς λόγο σε απαγόρευση:

“Εμείς θεωρούμε ότι από αυτά τα φάρμακα που έχουν μείνει σε απαγόρευση –τουλάχιστον 40 προϊόντα– δεν έχουν κανένα πρόβλημα και μάλιστα έχουν και πάρα πολλά γενόσημα, όχι μόνο ένα, π.χ. υπάρχει φάρμακο σε απαγόρευση της Novartis που έχει 12 και 13 γενόσημα. Το συγκεκριμένο είναι αντιυπερταστικό, αλλά υπάρχουν κι άλλα σκευάσματα”, σημειώνει ο ίδιος.

Σχολιάζει δε αρνητικά το γεγονός ότι ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) δήλωσε πως θα δημιουργήσει δικό του ελεγκτικό μηχανισμό για την παρακολούθηση των εξαγωγών:

“Εμείς ουδέποτε πήγαμε να υποκαταστήσουμε την Πολιτεία. Διάβασα ότι ο Πανελλήνιος έχει αναπτύξει ένα μηχανισμό παρακολούθησης της αγοράς. Εγώ ξέρω ότι αυτός είναι ο ρόλος του ΕΟΦ. Εσχάτως μαθαίνω ότι δεν είναι ο ρόλος του ΕΟΦ αλλά του ΠΦΣ”, σημειώνει.

«Η λίστα που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΠΦΣ είναι πραγματική»

Σε ό, τι αφορά τη λίστα που έδωσαν στη δημοσιότητα οι Φαρμακοποιοί, η οποία -σύμφωνα με τους ίδιους- διακινείται μεταξύ Φαρμακαποθηκών και περιέχει φαρμακευτικά σκευάσματα προς εξαγωγή, ο κ. Σκυλακάκης παραδέχεται ότι είναι πραγματική, αλλά καθ’ όλα νόμιμη.

“Αφενός είναι πραγματική, αφετέρου είναι νόμιμη και τρίτον να μας πει ο κ. πρόεδρος του Πανελληνίου και γενικώς τα μέλη του ΠΦΣ, εάν έχουν υποπέσει αντίστοιχες τέτοιες λίστες στην αντίληψή τους που διακινούνται σε φαρμακεία και είναι και παράνομες. Δηλαδή για να καταλάβετε, η φαρμακαποθήκη και οι συνεταιρισμοί είναι νόμιμο να εξάγει, ενώ τα φαρμακεία είναι παράνομο να πωλούν προϊόντα για εξαγωγή”.

Ο ίδιος προσθέτει πως το ερώτημα είναι η επάρκεια: “Έχω πολύ σαφή εικόνα της επάρκειας των φαρμάκων. Το ερώτημα είναι αν υπάρχει λίστα, μέσω της οποίας η μία αποθήκη αγοράζει από την άλλη. Είναι νόμιμο, εάν υπάρχει επάρκεια; Αν υπάρχει επάρκεια, ναι είναι νόμιμο είναι η απάντηση και πουλάει η μία φαρμακαποθήκη στην άλλη για να γίνει η εξαγωγή. Το ζητούμενο είναι να διασφαλιστεί η επάρκεια”, σημειώνει.

Δεν ισχύει ότι ο ΕΟΦ για πρώτη φορά εξάγει εμβόλια

Τέλος ο πρόεδρος των Φαρμακαποθηκαρίων απαντά και στο επιχείρημα του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ), ότι είναι η πρώτη φορά που επιτρέπει ο ΕΟΦ την εξαγωγή εμβολίων.

“Είναι ψέμα. Σφάλουν. Να πάρετε την κα. Αντωνίου την πρώην πρόεδρο του ΕΟΦ να σας επιβεβαιώσει γινόταν εξαγωγή έως το 2015 και τότε όταν έκλεισαν τις τράπεζες δικαίως έγινε απαγόρευση, γιατί τότε η χώρα δεν μπορούσε να εισάγει εμβόλια. Επειδή η απόφαση αυτή ήταν πολύ σωστή τότε που επιβλήθηκε, ήταν η μόνη απόφαση απαγόρευσης που ο Σύλλογός μας επειδή την έκρινε σωστή δεν την προσέβαλε. Και γι’ αυτό έμεινε σε ισχύ 9 χρόνια. Προσέξτε… προσωρινή απόφαση 9 χρόνια! Και παρέμεινε σε ισχύ παρότι η αιτία της επιβολής της έφυγε. Απ’ ότι θυμάμαι σκίσαμε τα μνημόνια το ’18”, καταλήγει.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως ο ΕΟΦ στην απόφασή του τονίζει ρητά και κατηγορηματικά ότι η άρση των εξαγωγών μπορεί ανά πάσα στιγμή να ανασταλεί, ενώ ζητά από τις Φαρμακαποθήκες να δηλώνουν τα αποθέματά τους στην ειδική ηλεκτρονικά πλατφόρμα.

Μάλιστα μέσω της νέας πλατφόρμας της Ηλεκτρονικής Παρακολούθησης της Διακίνησης Φαρμάκων (ΗΣΠαΔιΦ), το Υπουργείο Υγείας κρίνει ότι θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να ξεφύγει ο έλεγχος της αγοράς.

Να σημειωθεί πως η νέα πλατφόρμα ΗΣΠαΔιΦ, που τέθηκε σε λειτουργία τη Δευτέρα 22.01.2024 από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης  -μέσω της ψηφιοποίησης της διαδικασίας δήλωσης της επάρκειας φαρμάκων από όλους τους κρίκους της αλυσίδας (φαρμακοβιομηχανία, φαρμακαποθήκες, νοσοκομεία, φαρμακεία)- αναμένεται να φέρει μεγαλύτερη διαφάνεια και έλεγχο στις ελλείψεις σκευασμάτων και την ορθολογική διαχείρισή τους.

Της Γιάννας Σουλάκη / Πηγή Iatropedia.gr

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις