Οι αγορές απογοητεύτηκαν από τις δηλώσεις του επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ, που ουσιαστικά μεταφέρει για αργότερα την έναρξη της διαδικασίας μειώσεων των επιτοκίων, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα οι βασικοί δείκτες της Wall Street, να κλείσουν στα χαμηλά της ημέρας.
Ο δείκτης Dow Jones στην Wall Street που μέχρι την στιγμή των δηλώσεων του Τζερόμ Πάουελ, είχε εναλλαγές προσήμων πέριξ του κλεισίματος της Τρίτης (30.1.2024), σημείωσε σημαντική πτώση κατά 317 μονάδες και βρέθηκε χαμηλότερα κατά 0,82% χαμηλότερα, στις 38.150,30 μονάδες.
Στα χαμηλά ημέρας οδηγήθηκε επίσης, ο ευρύτερος S&P 500, που έκλεισε 1,62% χαμηλότερα, στις 4.845,31 μονάδες, σημειώνοντας τη χειρότερη ημέρα του σε ποσοστιαία βάση από τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Dow Jones Market Data, καθώς και τη χειρότερη επίδοσή του σε «ημέρα Fed» από τον Μάρτιο του 2023.
Ακόμη μεγαλύτερες ήταν οι πιέσεις στον Nasdaq, κυρίως εξαιτίας των πιέσεων στην μετοχή της Alphabet. Ο δείκτης είχε απώλειες 345 μονάδων 2,23% και έκλεισε στις 15.164,01 μονάδες, σημειώνοντας τη χειρότερη ημέρα του από τον Οκτώβριο αλλά και τη χειρότερη «ημέρα Fed» από τον Νοέμβριο του 2022, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της Dow Jones Market Data
Ο Πάουελ τόνισε ότι ο πληθωρισμός, παρά τη σημαντική αποκλιμάκωσή του, παραμένει πολύ υψηλός και η συνεχιζόμενη μείωση των τιμών δεν είναι εξασφαλισμένη, σημειώνοντας ότι το μέλλον κρύβει αβεβαιότητες.
Η ρητορική του επικεφαλής της Fed έβαλε, όπως φαίνεται, για τα καλά στο συρτάρι τα σενάρια επενδυτών και οικονομολόγων ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα μπορούσε να ξεκινήσει τις μειώσεις των επιτοκίων τον Μάρτιο, προσδοκίες που ενισχύθηκαν εν μέρει σήμερα μετά τα στοιχεία για την αγορά εργασίας.
Τα στοιχεία έδειξαν ότι το κόστος εργασίας αυξήθηκε με τον ηπιότερο ρυθμό 2,5 ετών και η απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα ενισχύθηκε λιγότερο από το προβλεπόμενο, κατά 107.000 θέσεις εργασίας, τον Ιανουάριο, υποδηλώνοντας ότι η περιοριστική νομισματική πολιτικής της Fed αποδίδει και πλέον η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μπορεί να εξετάσει τη μείωση των επιτοκίων της για να διασφαλίσει τη «ήπια προσγείωση» της οικονομίας.
Μεγάλες ήταν οι απώλειες για το πετρέλαιο με το αμερικάνικο αργό WTI παράδοσης Μαρτίου να υποχωρεί κατά 1,97 δολάρια ή 2,5%, και να διαμορφωθεί στα 75,85 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Το αργό τύπου Brent παράδοσης Μαρτίου έχασε 1,16 δολάρια ή 1,4%, στα 81,71 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures Europe. Το συμβόλαιο Απριλίου υποχώρησε κατά 1,95 δολάρια ή 2,4%, στα 80,55 δολάρια το βαρέλι.