Παρασκευή, 22 Νοε.
14oC Αθήνα

«Εκβιασμοί» τύπου 2011 – 2015 πίσω από την συμφωνία 50 δις της ΕΕ για Ουκρανία

«Εκβιασμοί» τύπου 2011 – 2015 πίσω από την συμφωνία 50 δις της ΕΕ για Ουκρανία
Φωτογραφία-Reuters

Αρχικά φαινόταν ότι η Ουγγαρία θα κρατήσει το «βέτο» ανοικτό ενάντια στην νέα οικονομική βοήθεια της Ε.Ε. στην Ουκρανία (50 δις ευρώ) και δεν θα υπάρξει συμφωνία. Όμως η «συμφωνία» έγινε χθες (1.2.2024) με κάτι που μοιάζει με αυτό που λέμε «και την πίτα ολόκληρη και το σκυλί χορτάτο…».

Το πως έγινε αυτό έχει το ενδιαφέρον του, για να δούμε το πως «χτίζεται» η περιβόητη «ισοτιμία και ενότητα» στην Ε.Ε.. Όπως επίσης και το τι δεν έχει αλλάξει από το 2011 – 2015.

Ας δούμε τι «συμφωνήθηκε».

Στο πλαίσιο του πολυετούς προϋπολογισμού της Ε.Ε. έχει συμπεριληφθεί ένα πακέτο στήριξης στην Ουκρανία για 50 δις ευρώ, τετραετούς διάρκειας.

Η συμφωνία προβλέπει ότι «στην βάση της ετήσιας έκθεση της Επιτροπής σχετικά με την εφαρμογή της δέσμης βοήθειας για την Ουκρανία, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα διεξάγει ετήσια συζήτηση σχετικά με την εφαρμογή της δέσμης βοήθειας για την Ουκρανία, με στόχο την παροχή καθοδήγησης. Εάν χρειαστεί, εντός δύο ετών το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα καλέσει την Επιτροπή να υποβάλει πρόταση αναθεώρησης στο πλαίσιο της επανεξέτασης του προϋπολογισμού της ΕΕ…».

Με αυτή την διατύπωση που προστέθηκε στο τελικό κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου έγινε δυνατή η άρση του αδιεξόδου όσον αφορά τη μακροοικονομική χρηματοδοτική βοήθεια προς το Κίεβο, λόγω του βέτο της Ουγγαρίας.

Η νύχτα πριν από την συμφωνία και το φάντασμα του Σόιμπλε

Η Ουγγαρία του Όρμπαν όπως είναι γνωστό, είχε δηλώσει την αντίθεσή της και έχει υποστηρίξει ότι θα ασκήσει βέτο για να μη περάσει, απαιτώντας ταυτόχρονα ένα καθεστώς, όπου κάθε χρόνο θα επανεξετάζεται η βοήθεια προς την Ουκρανία και η χώρα του θα έχει την ευκαιρία να καταθέσει βέτο αν διαφωνεί… Η Κομισιόν και το Συμβούλιο είχαν απορρίψει την θέση αυτή και οι γέφυρες φαινόταν να έχουν κοπεί.

Όλα αυτά ενώ η Κομισιόν με αφορμή το αυταρχικό καθεστώς που έχει εγκαθιδρύσει ο Όρμπαν έχει προχωρήσει σε μέτρα δέσμευσης κοινοτικών πόρων που δικαιούται η Ουγγαρία στο πλαίσιο των κοινοτικών προγραμμάτων.

Παρ’ όλα αυτά ο Όρμπαν δεν διαπραγματευόταν το «βέτο» του, μέχρι που … παραμονές της Συνόδου Κορυφής, οι FT δημοσιεύουν μία είδηση, η οποία δεν διαψεύσθηκε ποτέ από την Κομισιόν.

Τι έλεγε η «είδηση»; Σύμφωνα με τους FT, η Κομισιόν (κάποιος αρμόδιος υψηλά ιστάμενος της Κομισιόν) έχει συντάξει ένα κείμενο εργασίας σύμφωνα με το οποίο μπορεί η Κομισιόν «να αξιοποιήσει τις «οικονομικές ευπάθειες» της Ουγγαρίας (σ.σ. υψηλό δημόσιο χρέος, υψηλός πληθωρισμός, αδύναμο νόμισμα) για να «επιδεινώσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, σε μια προσπάθεια να βλάψει τις θέσεις εργασίας και την ανάπτυξη εάν η Βουδαπέστη αρνηθεί…».

Το σχέδιο αυτό σύμφωνα με το κείμενο που είχαν σε γνώση τους οι FT θεωρεί ότι «ενθαρρύνει την κατάρρευση της εμπιστοσύνης των επενδυτών» στη χώρα, σε μια προσπάθεια να βλάψει «τις θέσεις εργασίας και την ανάπτυξη».

Τo αξιοσημείωτο εδώ είναι ότι τα αρμόδια ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα δεν αμφισβήτησαν την ύπαρξη και την σωστή απόδοση του εγγράφου. Ομολόγησαν μάλιστα έμμεσα ότι τέτοιο κείμενο υφίσταται και ότι «ο συντάκτης περιορίστηκε να καταρτίσει έναν κατάλογο πιθανών τρόπων και δράσεων…» σε περίπτωση αδιεξόδου.

Η μεγάλη νύχτα

Στην διάρκεια της νύκτας πριν από την χθεσινή Σύνοδο και ενώ στα παράθυρα του κτηρίου που επρόκειτο να συνέλθει το Συμβούλιο, έσκαγαν ήδη μπουκάλια και αυγά από τους αγρότες που είχαν καταφέρει να μπουν στην περιοχή των κοινοτικών κτηρίων, έγιναν τρεις κατά μόνας συναντήσεις.

Ο Όρμπαν συναντήθηκε πρώτα με την Μελόνι, μετά με τον Μακρόν και λίγο πριν από τις πρωινές ώρες με τον Σόλτς.

Προφανώς, απόντος του μακαρίτη του Σόιμπλε, χρειάσθηκαν οι τρείς επικεφαλείς της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Γερμανίας για να του «εξηγήσουν» το τι σημαίνει το «σχέδιο» που είχε πέσει …τυχαία στα χέρια των FT.

Δεν θα ήταν υπερβολή να υποθέσουμε ότι του θύμισαν τι έγινε με την Ελλάδα τόσο το 2011 – 12, όσο και μετά πάλι το 2015, με τα σχετικά «κείμενα» να διαρρέουν για το τι «λύσεις» πρότεινε ο κ. Σόιμπλε στους Έλληνες «υπηκόους» της Ε.Ε.

Ενδεχομένως να του υπενθύμισαν και το που είχε… βάλει ο κ. Τσίπρας το τεράστιο «ΟΧΙ» του δημοψηφίσματος του 2015.

Να θυμίσουμε εδώ ότι παραλλαγές τέτοιων «κειμένων», είχαν δει το φως της δημοσιότητας με την Ιρλανδία, την Κύπρο, την Ιταλία ή ακόμα και την Πορτογαλία, δηλαδή με όλα τα PIIGS.

Για την Πορτογαλία μάλιστα μπορούμε να θυμίσουμε το κείμενο εργασίας της Κομισιόν που «συμβούλευε» αλλαγές στο Σύνταγμα γιατί το Σύνταγμα όπως ήταν εμπόδιζε τις μνημονιακές «μεταρρυθμίσεις» που έπρεπε να επιβληθούν…

Απλώς στην Ελλάδα λόγω της άμεσης εμπλοκής του μακαρίτη κ. Σόιμπλε τα πράγματα γίνονταν χωρίς την ανάγκη προσχημάτων.

Και η «συμφωνία»

Το αποτέλεσμα ήταν την Πέμπτη το πρωί οι «τεχνικοί» λογογράφοι της Κομισιόν εκπαιδευμένοι στο να τετραγωνίζουν λεκτικά τον …κύκλο, διατύπωσαν την φόρμουλα που προαναφέρθηκε και η οποία διατηρεί το πρόσχημα στον κ. Όρμπαν να μπορεί να επιστρέψει στην χώρα του, λέγοντας ότι το «βέτο» του επικρέμαται πάνω από την Συμφωνία και ότι μπορεί να την «παγώσει» ανά πάσα στιγμή στις ετήσιες συζητήσεις για την εφαρμογή της στο Συμβούλιο… Την ίδια στιγμή που θα ξέρει ότι η εμπειρία των PIIGS και ειδικά της Ελλάδας μπορεί να γίνει και δική του πραγματικότητα.

Κανείς βέβαια δεν ξεχνάει ότι όταν μιλάμε για την Ουγγαρία του Όρμπαν μιλάμε για την χώρα μέλος της Ε.Ε. με το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού στις φυλακές από κάθε άλλη χώρα μέλος της Ε.Ε. Με το πλέον αυταρχικό διοικητικό και νομικό καθεστώς, με μια απολύτως εξαρτημένη δικαιοσύνη.

Μόνο που δεν ήταν αυτοί οι λόγοι που απειλήθηκε, από την Κομισιόν και τους κ.κ. Μακρόν, Σολτς, Μελόνι, με τα όσα ανέφερε το αποκαλυπτικό κείμενο των FT. Αλλά γιατί έλεγε όχι στα 50 δις ευρώ στον Ζελένσκι.

Το ίδιο ακριβώς που φώναζαν απ’ έξω οι αγρότες, «Λεφτά για τους αγρότες, όχι για τον Ζελένσκι». Συμπληρώνοντάς το με το σύνθημα που έβαλαν κεντρικό στα τρακτέρ τους οι γάλλοι αγρότες, «Το δικό μας τέλος θα είναι η δική σας πείνα…».

Παρ’ όλα αυτά… οι ηγέτες της Ε.Ε. αναρωτιούνται ακόμα γιατί εν όψη Ευρωεκλογών το εκκρεμές της πολιτικής παίρνει επικίνδυνες κατευθύνσεις…

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις