Τρίτη, 26 Νοε.
9oC Αθήνα

Γάμος ομόφυλων ζευγαριών: Οι εκτιμήσεις για τις «γαλάζιες» διαρροές – Συνεχίζεται το πολιτικό μασάζ

Γάμος ομόφυλων ζευγαριών: Οι εκτιμήσεις για τις «γαλάζιες» διαρροές – Συνεχίζεται το πολιτικό μασάζ

Έχοντας εξασφαλίσει ευρεία συναίνεση στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, η κυβέρνηση εκτιμά ότι η νομοθετική πρωτοβουλία μπορεί να λάβει τη θετική ψήφο ακόμη και 180 βουλευτών.

Μετά το «ναι» που διατύπωσαν στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, η Νέα Αριστερά και η Πλεύση Ελευθερίας, στο Μέγαρο Μαξίμου μετρούν αντίστροφα το χρόνο για να γίνει πράξη η εμβληματική, όπως την χαρακτηρίζουν, μεταρρύθμιση της ισότητας στον πολιτικό γάμο, η οποία ήταν μία από τις βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις της Ν.Δ..

Η ψηφοφορία και οι… αριθμοί

Ως τις 15 Φεβρουαρίου, οπότε και θα ψηφιστεί το επίμαχο νομοσχέδιο, το πολιτικό «μασάζ» στους βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. που τάσσονται κατά ή διατηρούν επιφυλάξεις, θα συνεχιστεί.

Η εκτίμηση στην Πειραιώς είναι πως οι διαρροές, σε σύνολο 158 βουλευτών, δεν θα ξεπεράσουν τις 50, και πάντως αυτοί που θα επιλέξουν να καταψηφίσουν αντί να απέχουν, δεν θα υπερβούν τον αριθμό 30.

«Λογικό να διαφωνούν…».

Το Μέγαρο Μαξίμου κρατά χαμηλούς τόνους σε σχέση με τους διαφωνούντες βουλευτές στο εσωτερικό της κυβερνητικής παράταξης, αναδεικνύοντας ότι και στα άλλα κόμματα που στηρίζουν το νομοσχέδιο, υπάρχουν κάποιοι που δεν έχουν πειστεί για την ορθότητα της νομοθετικής πρωτοβουλίας.

«Είναι λογικό να υπάρχουν στελέχη της Ν.Δ. που διαφωνούν. Είναι καθρέφτης της κοινωνίας. Πριν πετάξετε το μπαλάκι των ευθυνών σε βουλευτές της Ν.Δ., να δούμε… Μην προτρέχουμε, μπορεί να είναι και σε άλλα κόμματα, δεν θα τσακωθούμε και δε θα δημιουργήσουμε διχασμό για ένα ζήτημα που έχει βάση τη δικαιοσύνη» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο οποίος θα πάρει πάνω του στη «μάχη» της Βουλής, εκ μέρους της κυβέρνησης, την εισήγηση του επίμαχου νομοσχεδίου.

Με εξαίρεση την Νέα Αριστερά και την Πλεύση Ελευθερίας, που αναμένεται συντεταγμένα να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο, εκτιμάται ότι στον ΣΥΡΙΖΑ και πολύ περισσότερο στο ΠΑΣΟΚ θα υπάρξουν βουλευτές που θα επιλέξουν την αποχή την ώρα της ψηφοφορίας.

Χαμηλοί τόνοι απέναντι στην Εκκλησία

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση κρατά χαμηλούς τόνους και σε σχέση με τις αντιδράσεις της Εκκλησίας, η οποία συνεχίζει να ασκεί πιέσεις στους βουλευτές να μην δώσουν την ψήφο τους στο νομοσχέδιο.

«Είναι ελεύθεροι (οι βουλευτές) να ψηφίσουν ότι θέλουν, όμως όποιος ψηφίσει το νομοσχέδιο αποκόπτεται από την εκκλησία. Τελεία και παύλα» αντέδρασε ο Μητροπολίτης Ιερισσού Θεόκλητος. «Ό,τι ψηφίζει κανείς, τον ακολουθεί μία ζωή» αντέδρασε και ο Μητροπολίτης Φθιώτιδας Συμεών, ενώ «πύρινος» ήταν την Κυριακή και ο λόγος του Μητροπολίτη Πειραιώς. «Ο διάβολος και τα μίσθατα όργανά του επιδιώκουν να μας καταστρέψουν και να μας αλλοιώσουν… Εάν αγαπάμε τα παιδιά, δεν θα τα βαπτίζουμε, γιατί; Για να τους δώσουμε να καταλάβουν ότι αυτό που κάνουν οι κηδεμόνες τους είναι αμαρτία» είπε απευθυνόμενος στο ποίμνιο.

 «Σεβόμαστε τις απόψεις της Εκκλησίας αλλά αυτός που νομοθετεί είναι η Πολιτεία» είναι το μήνυμα της Κυβέρνησης, η οποία δεν υποτιμά την επιρροή της σε βουλευτές, κυρίως της περιφέρειας.

«Είναι δικαίωμα της Εκκλησίας να έχει τις απόψεις της, το θεολογικό δόγμα οφείλει να είναι πιο αυστηρό. Όμως όλοι οι άνθρωποι είμαστε ατελή όντα και ερχόμαστε πιο κοντά στο Θεό με δεσμό αγάπης και πίστης. Τιμώ και αναγνωρίζω το έργο της Εκκλησίας, η πολιτεία όμως έχει άλλο ρόλο» δήλωσε ο Άκης Σκέρτσος, στην παρέμβαση του στη Βουλή.

Η επόμενη συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής, η οποία επεξεργάζεται το νομοσχέδιο, έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη με ακρόαση φορέων.

Η Ελληνική Λύση, οι Σπαρτιάτες και η Νίκη υπέβαλλαν αίτημα να κληθεί σε ακρόαση και Εκπρόσωπος της Εκκλησίας, κάτι που όμως δεν προκρίθηκε.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις