Σάββατο, 9 Νοε.
15oC Αθήνα

Στο Πεκίνο ο Σολτς τον Απρίλιο με ατζέντα «αποδέσμευσης» από τους κινεζικούς κινδύνους

Στο Πεκίνο ο Σολτς τον Απρίλιο με ατζέντα «αποδέσμευσης» από τους κινεζικούς κινδύνους
Φωτογραφία: Reuters

Ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς θα επισκεφθεί την Κίνα στις 15 – 16 Απριλίου, ανέφερε σήμερα (7.2.2024) η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), επικαλούμενη πρόσκληση που εστάλη σε εκπροσώπους επιχειρήσεων από την Επιτροπή Γερμανικών Επιχειρήσεων Ασίας – Ειρηνικού.

Θα πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη για την πρώτη επίσκεψη του Σολτς, μετά δημοσίευση της γερμανικής εθνικής στρατηγικής για την Κίνα.

Yπενθυμίζεται πως η εν λόγω στρατηγική η οποία δημοσιεύτηκε τον Ιούλιο του 2023, προέβλεπε όχι μόνο συνιστούσε στις γερμανικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Κίνα να «αποδεσμευθούν από τους κινδύνους» που σχετίζονται με αυτές τις δραστηριότητες (χωρίς να “αποσυνδεθούν” από αυτές), αλλά τους ξεκαθάριζε πως “οι εταιρείες που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την κινεζική αγορά θα πρέπει να αναλάβουν οι ίδιες τον οικονομικό κίνδυνο σε μεγαλύτερο βαθμό στο μέλλον”.

Το ταξίδι στο Πεκίνο ήταν μέχρι στιγμής ένα λεπτό ζήτημα για τη γερμανική κυβέρνηση, σύμφωνα με τη FAZ.

Ο Όλαφ Σολτς στην επίσκεψη του στην Κίνα θα συνοδεύεται από επιχειρηματική αντιπροσωπεία, σύμφωνα με την εφημερίδα. Κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως οι δημόσιες εμφανίσεις του Σολτς ανακοινώνονται την Παρασκευή (9.2.2024) πριν από την έναρξή τους.

Η τελευταία φορά που ο Σολτς βρισκόταν στην Κίνα ήταν τον Νοέμβριο του 2022, όταν συναντήθηκε με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ. Στην πρώτη επίσκεψη ενός ηγέτη της G7 στην Κίνα μετά την πανδημία της COVID-19, ο Σολτς πίεσε τον Σι να ασκήσει την επιρροή του στη Ρωσία ώστε να θέσει τέλος στην εισβολή της στην Ουκρανία, λέγοντας πως το Πεκίνο έχει ευθύνη ως μεγάλη δύναμη να το κάνει.

Ο Σολτς πηγαίνει στην Ουάσινγκτον αυτή την εβδομάδα, όπου θα συναντήσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για να συζητήσουν τον πόλεμο στην Ουκρανία, μεταξύ άλλων θεμάτων.

Η Επιτροπή Ασίας – Ειρηνικού θα καταρτίσει έναν κατάλογο των ενδιαφερομένων μερών, με την Ομοσπονδιακή Καγκελαρία να λαμβάνει την τελική απόφαση για το ποιος θα συνοδεύσει τον Σολτς στην Κίνα αυτή τη φορά, σύμφωνα με τη FAZ.

Και οι δύο χώρες βρίσκονται σε φάση οικονομικής αδυναμίας και παλεύουν με προβλήματα στην αγορά ακινήτων, για παράδειγμα. Η Κίνα είναι ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας, ενώ η Γερμανία είναι ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Κίνας στην ΕΕ. Η Λαϊκή Δημοκρατία καταβάλλει επί του παρόντος προσπάθειες για τη σταθεροποίηση των σχέσεων με πολλές δυτικές χώρες και έχει άρει την υποχρέωση θεώρησης για τους Γερμανούς και ορισμένους άλλους πολίτες.

Mε πληροφορίες από την FAZ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις