Αυξάνεται εμμέσως η κρατική συμμετοχή στην Commerzbank, τη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας, παρά τις περί αντιθέτου κυβερνητικές προθέσεις.
Η αύξηση της συμμετοχής του γερμανικού κράτους δεν γίνεται μέσω αγοράς νέων μετοχών αλλά μέσω της μη πώλησης τους στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος επαναγοράς μετοχών της τράπεζας.
Και αυτό γιατί, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Handelsblatt, η τιμή πούλησης των μετοχών θα ήταν πολύ κάτω από το στόχο της κυβέρνησης, δηλαδή θα ήταν ζημιογόνος για το γερμανικό κράτος, σε συνθήκες που παλεύει να κλείσει την “τρύπα” που άνοιξε η απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου (17 δισ. ευρώ).
Εξάλλου, αναλυτές αναφέρουν πως εν μέσω αναταραχής στην αγορά εμπορικών ακινήτων και των τραπεζών που σχετίζονται μαζί τους, το τελευταίο που θα ήθελε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα ήταν μία ζημιογόνο πώληση τραπεζικών μετοχών από πλευράς της.
«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν συμμετέχει στο τρέχον πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών της Commerzbank», δήλωσε στην Handelsblatt εκπρόσωπος του χρηματοπιστωτικού οργανισμού που διαχειρίζεται την επένδυση.
Σύμφωνα με οικονομικούς κύκλους, αυτό θα πρέπει να αυξήσει το μερίδιο του κράτους από 15,75% σε περίπου 16,5%.
Η απόφαση αποτελεί έκπληξη, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα. Πολλοί στη διοίκηση της Commerzbank ανέμεναν ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα πωλούσε ορισμένες μετοχές στο πλαίσιο του προγράμματος επαναγοράς και θα απέτρεπε έτσι την περαιτέρω αύξηση της συμμετοχής του κράτους.
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν είχε ήδη συμμετάσχει σε ένα αρχικό πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών αξίας 122 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο του 2023.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, αυτό αύξησε το μερίδιο του κράτους από 15,6% σε 15,75%.
Ένα δεύτερο, σημαντικά μεγαλύτερο πρόγραμμα επαναγοράς βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 10 Ιανουαρίου.
Η δεύτερη μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα της Γερμανίας θα αποκτήσει δικούς της τίτλους αξίας έως 600 εκατ. ευρώ το αργότερο έως τις 4 Απριλίου.
Εάν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν συμμετέχει σε τέτοια προγράμματα, το μερίδιό της αυξάνεται αυτόματα, διότι τότε κυκλοφορούν λιγότερες μετοχές.
Η επίδραση αυτή θα γίνει ακόμη πιο σημαντική στην Commerzbank στο μέλλον, καθώς η τράπεζα έχει υποσχεθεί υψηλότερη κατανομή κερδών για τα επόμενα χρόνια.
Η τράπεζα σκοπεύει να διανείμει τουλάχιστον το 70% των κερδών της για το οικονομικό έτος 2024 – με τη μορφή μερισμάτων και επαναγοράς μετοχών.
Οι επενδυτές αναμένουν ακόμη και πληρωμές της τάξης του 90% κατά τα έτη 2025 έως 2027.
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν σχεδιάζει ταχεία σταδιακή έξοδο
Το κράτος είχε σώσει την Commerzbank από την κατάρρευση με περισσότερα από 18 δισεκατομμύρια ευρώ κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008/2009. Η τράπεζα αποπλήρωσε την κρατική ενίσχυση πριν από χρόνια, αλλά η ομοσπονδιακή κυβέρνηση παραμένει μέχρι σήμερα ο μεγαλύτερος μεμονωμένος μέτοχος.
Ο υπουργός Οικονομικών Christian Lindner (FDP) έχει επανειλημμένα καταστήσει σαφές ότι το κράτος δεν επιθυμεί να παραμείνει μόνιμα εμπλεκόμενο με την Commerzbank.
Ο Οργανισμός Χρηματοδότησης επανεξετάζει τακτικά την επένδυση, επίσης με τη βοήθεια επενδυτικών τραπεζών.
Ωστόσο, σύμφωνα με εμπιστευτικές πληροφορίες, δεν υπάρχουν επί του παρόντος συγκεκριμένα σχέδια για τη σημαντική μείωση του μεριδίου ή την πλήρη πώλησή του.
Ο κος Lindner τόνισε ότι, όταν αποφασίζει πώς θα χειριστεί την επένδυση, δεν έχει μόνο κατά νου τα οικονομικά συμφέροντα των φορολογουμένων, αλλά και τη σημασία της Commerzbank για τη Γερμανία ως χρηματοπιστωτικό κέντρο και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Επί του παρόντος, και πιθανότατα για το ορατό μέλλον, η πώληση του μεριδίου θα ήταν επίσης μια ζημιογόνος συναλλαγή για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση: η τιμή της μετοχής της Commerzbank έχει περίπου διπλασιαστεί στα 10,52 ευρώ από το 2021. Ωστόσο, σύμφωνα με προηγούμενες δηλώσεις της γερμανικής κυβέρνησης, μια τιμή περίπου 26 ευρώ ανά μετοχή θα ήταν απαραίτητη για να τερματιστεί η επένδυση στην Commerzbank χωρίς να υπάρξει ζημία.
Κατ’ αρχήν, η γερμανική κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να καλύψει τις τρύπες του προϋπολογισμού με την πώληση μετοχών της Commerzbank.
«Τα έσοδα από μια πιθανή πώληση του μεριδίου θα εισρεύσουν στο Ταμείο Σταθεροποίησης της Χρηματοπιστωτικής Αγοράς, το οποίο κατέχει το μερίδιο της Commerzbank, και όχι στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό», εξήγησε εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών.
Συνολικά, η γερμανική κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη με την αναδιοργάνωση της Commerzbank τα τελευταία χρόνια. Από την ανάληψη των καθηκόντων του το 2021, ο διευθύνων σύμβουλος Μάνφρεντ Κνοφ έχει περικόψει σχεδόν 10. 000 θέσεις εργασίας και έχει κλείσει περίπου τα μισά υποκαταστήματα. Χάρη σε αυτή την αναδιάρθρωση και τις αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ, η τράπεζα έχει πλέον καλύτερες επιδόσεις από τη γειτονική της Deutsche Bank σε πολλούς βασικούς δείκτες.
Η Commerzbank θα παρουσιάσει τα στοιχεία της για το 2023 αύριο (15.02.24). Κατά μέσο όρο, οι αναλυτές αναμένουν ότι τα κέρδη θα έχουν αυξηθεί κατά περίπου 50 % στα 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ.