Ανταποκρινόμενος σήμερα (19.2.2024) σε ερώτηση του βουλευτή Νίκου Παππά για την αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) από τις τράπεζες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κώστας Χατζηδάκης, καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ λογικές ακροβασίες, πολιτικό θράσος και κομπογιαννίτικη προσέγγιση στην οικονομική πολιτική.
Απάντησε ακόμα στην ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Παύλου Γερουλάνου, για το σύστημα τραπεζικών συναλλαγών IRIS.Ο κ. Χατζηδάκης επανέλαβε ότι αποδέχεται την πρόταση της αντιπολίτευσης να γίνει συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής για το θέμα της αποεπένδυσης, παρουσία εκπροσώπων του ΤΧΣ και της Τράπεζας της Ελλάδος.
Επανέλαβε επίσης τα στοιχεία που έχουν παρουσιαστεί κατ’ επανάληψη στη Βουλή σύμφωνα με τα οποία το Δημόσιο έχει όχι μόνο λογιστικό αλλά και, κυρίως, γενικότερο όφελος από την αποεπένδυση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, για τη διάσωση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, το Ελληνικό Δημόσιο- μέσω του ΤΧΣ- έχει καταβάλλει συνολικά 30,9 δισ. ευρώ ενώ το όφελος που είχε είναι:
- 28,2 δισ. από το κούρεμα ομολόγων (πρόγραμμα PSI) που κατείχαν οι 4 συστημικές τράπεζες.
- 3,8 δισ. ευρώ από την εξαγορά των μετατρέψιμων ομολογιών (CoCos).
- 1,5 δισ. από τις αποεπενδύσεις που έγιναν μέχρι σήμερα χωρίς να έχει ολοκληρωθεί ακόμη το πρόγραμμα.
Το γενικό σύνολο είναι 33,5 δισ. ευρώ, δηλαδή το όφελος του Δημοσίου σε σχέση με τα 30,9 δις. που έδωσε για την ανακεφαλαιοποίηση είναι 2,6 δισ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται τα μερίσματα 2013-2023, ύψους 5,5 δισ. ευρώ που κατέβαλλε η Τράπεζα της Ελλάδας στο Δημόσιο, κυρίως λόγω της παροχής έκτακτης ενίσχυσης ρευστότητας προς το τραπεζικό σύστημα μέσω του ELA.
Επιπλέον με τη διάσωση των συστηματικών τραπεζών διασώθηκαν οι καταθέσεις των Ελλήνων πολιτών, που ήταν περίπου δεκαπλάσιες από το κόστος της ανακεφαλαιοποίησης και προστατεύθηκαν επιχειρήσεις και νοικοκυριά από την κατάρρευση.
Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε πως τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα της αποεπένδυσης σε Eurobank, Alpha και Εθνική Τράπεζα αποδεικνύουν την ορθότητα των επιλογών της κυβέρνησης ενώ παρουσίασε τέσσερις λόγους για τους οποίους πρέπει να πρέπει να συνεχιστεί σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα:
- Πρώτον, η συγκυρία μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης είναι ευνοϊκή.
- Δεύτερον, με αυτόν τον τρόπο επισπεύδεται η επιστροφή του τραπεζικού συστήματος στην κανονικότητα.
- Τρίτον, γιατί η ίδια η διαδικασία της αποεπένδυσης επιδρά θετικά στο τραπεζικό σύστημα και στην οικονομία, λειτουργώντας αναπτυξιακά.
- Τέταρτον, διότι με δεδομένους τους αυξημένους γεωπολιτικούς κινδύνους και τη διεθνή ρευστότητα, η αγνόηση της παρούσας θετικής συγκυρίας θα ήταν μια αδικαιολόγητη επιπολαιότητα.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει να μην εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες αλλά να μείνουμε με τα χέρια σταυρωμένα, αμήχανοι και σαστισμένοι επί 1,5 χρόνο για να έλθει το τέλος του 2025 οπότε και με το νόμο που ίσχυε επί ΣΥΡΙΖΑ λήγει η λειτουργία του ΤΧΣ. Και τότε να κινηθούμε βιαστικά. Αυτό δεν είναι οικονομική πολιτική, είναι κομπογιαννίτικη προσέγγιση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης.
«Και η κριτική έρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ που με τις ακροβασίες του 2015 οδήγησε σε φυγή δισεκατομμυρίων, έκλεισε τις τράπεζες, οδήγησε σε μια αχρείαστη ανακεφαλαιοποίηση και προκάλεσε την κατάρρευση της αξίας της συμμετοχής του ΤΧΣ στις τέσσερις συστημικές τράπεζες στα 2,4 δισ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2015.
Δηλαδή μειώθηκε κατά 18 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2014. Αποτελεί πολιτικό θράσος να ελέγχετε τη σημερινή κυβέρνηση που επιχειρεί να ανατάξει το ζήτημα και το πετυχαίνει κάθε μέρα περισσότερο».
Τετραπλασιάστηκε η χρήση του IRIS
Απαντώντας στον κ. Γερουλάνο, ο υπουργός τόνισε ότι το σύστημα IRIS εξασφαλίζει συναλλαγές χωρίς προμήθειες μεταξύ πολιτών για ποσά μέχρι 500 ευρώ όπως επίσης πληρωμές χωρίς προμήθειες από τους πολίτες προς εμπόρους και ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι – με νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα – υποχρεώνονται να παρέχουν τη συγκεκριμένη μέθοδο πληρωμής προκειμένου να την χρησιμοποιούν όσοι θέλουν. Ο δε ελεύθερος επαγγελματίας για τις συναλλαγές αυτές πληρώνει προμήθεια μικρότερη σε σχέση με άλλες εναλλακτικές μεθόδους ηλεκτρονικών πληρωμών.
Ο υπουργός παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία ήδη από το Δεκέμβριο οι χρήστες του IRIS ανέρχονταν σε 2,2 εκατομμύρια και οι συναλλαγές παρουσίασαν αύξηση σχεδόν 300% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. «Αυτό προφανώς δεν οφείλεται σε ομαδικό μαζοχισμό αλλά επιβεβαιώνει το όφελος του συστήματος», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Αντιλαμβάνομαι να ενοχλούνται οι ανταγωνιστές αυτού ή όποιου άλλου αντίστοιχου συστήματος υπάρξει, αλλά να ενοχλείστε εσείς και το ΠΑΣΟΚ είναι κάτι που ξεπερνά τη φαντασία μου», ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης. Εξέφρασε δε την έκπληξή του για το γεγονός ότι ασκείται έλεγχος για ένα σύστημα που δεν έχει προμήθειες για τους πολίτες και έχει τις μικρότερες προμήθειες για τους εμπόρους και επαγγελματίες.
«Είναι δικαίωμά σας φυσικά, και είναι δικό μου δικαίωμα να σημειώνω την κατάπληξή μου για το ότι επιμένετε σε αυτό το θέμα. Και δεν καταλαβαίνω γιατί σας πειράζει που το καταστήσαμε υποχρεωτικό έτσι ώστε ο πολίτης που συναλλάσσεται να μην πληρώνει προμήθεια. Αν θέλετε να πείτε στους πολίτες να χρησιμοποιούν τα ακριβότερα συστήματα, κάντε το. Εγώ πάντως δεν το λέω», κατέληξε ο υπουργός.