Δίκαια τα αιτήματα των αγροτών και «όπλο» στα χέρια της κυβέρνησης η μεγαλειώδης συγκέντρωση στο Σύνταγμα, για να διαπραγματευτεί πτυχές της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.
Αυτό είναι το μήνυμα που εκπέμπει το Μέγαρο Μαξίμου, με φόντο το μεγαλειώδες σε όγκο, συλλαλητήριο των αγροτών στο κέντρο της Αθήνας στο Σύνταγμα.
Στην ατζέντα της επόμενης Συνόδου Κορυφής το αγροτικό
Στη συνάντηση του με την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, ο Πρωθυπουργός διαμήνυσε πως το θέμα των κινητοποιήσεων των Ευρωπαίων αγροτών συνολικά, είναι θέμα που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν από τις Βρυξέλλες και να απασχολήσει τους «27» εν όψει ευρωεκλογών.
Στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, στις 21 και 22 Μαρτίου, το θέμα των αντιδράσεων των αγροτών στη νέα Κ.Α.Π. θα τεθεί στο τραπέζι και οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα κληθούν να πάρουν αποφάσεις.
Πρόκειται για ένα θέμα που δυνητικά μπορεί να έχει μεγάλο πολιτικό κόστος για τις δημοκρατικές δυνάμεις στην Ευρώπη και να δημιουργήσει έδαφος για άνοδο των δυνάμεων της ακροδεξιάς, όπως εκτιμούν πολλοί και στην Αθήνα, κι ενώ απομένουν μόλις τέσσερις μήνες για τις ευρωπαϊκές εκλογές.
Το μήνυμα του Πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες
«Πώς θα αντιμετωπίσουμε προκλήσεις, όπως τις κινητοποιήσεις των αγροτών μας, οι οποίοι σήμερα θα βρεθούν – όπως βρέθηκαν εξάλλου σε πολλές άλλες πρωτεύουσες – στο κέντρο της Αθήνας, διαδηλώνοντας και εκφράζοντας πολλά αιτήματα, τα οποία θεωρώ ότι είναι δίκαια, σχετικά με την ταχύτητα με την οποία μεταβαίνει ο πρωτογενής μας τομέας στην πράσινη μετάβαση». Αυτό ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε στις Βρυξέλλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση με την Ευρωπαία αξιωματούχο.
Κοινό «μέτωπο» της Ελλάδας με άλλες 8 χώρες του Νότου
Ίδια η εκτίμηση και στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Το παναγροτικό συλλαλητήριο εκτιμούν ότι είναι ένα «μέσο πίεσης» και στα χέρια του υπουργού, Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος μεταβαίνει στις 26 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της E.E. με θέμα την επανεξέταση πτυχών της Κ.Α.Π..
Νωρίτερα, οι υπουργοί Γεωργίας των χωρών του Νότου (EU MED-9) θα έχουν ξεχωριστή συνάντηση, προκειμένου να διαμορφώσουν κοινό «μέτωπο».
«Αναγνωρίζοντας το ευρύτερο φάσμα επιπτώσεων στο εισόδημα των αγροτών και στο βιοτικό τους επίπεδο, δηλώνουμε εδώ και τώρα τη συλλογική μας δέσμευση για την ενίσχυση της συνεργασίας, την ενθάρρυνση σχετικών πρωτοβουλιών και την υποστήριξη διαλόγων για την κλιματική κρίση και για άλλα κοινά ζητήματα, όπως η ανάγκη απλούστευσης της Κ.Α.Π.» σημείωσαν χθες οι υπουργοί Γεωργίας, σε κοινή τους δήλωση.
Εκτιμήσεις για αποκλιμάκωση των κινητοποιήσεων…
Όσον αφορά στα υπόλοιπα αιτήματα των αγροτών, η κυβέρνηση ξεκαθάρισε με έμφαση ότι σε αυτή τη χρονική στιγμή δεν υπάρχει κανένα δημοσιονομικό περιθώριο για επιπλέον μέτρα στήριξης τους.
«Εμείς δεν έχουμε να δώσουμε κάτι παραπάνω. Και νομίζω ότι και οι αγρότες αυτό το αναγνωρίζουν και ξέρουν πολύ καλά ότι ήδη η κυβέρνηση μάλλον ξεπέρασε και τα όρια των προσδοκιών τους, ειδικά στο ζήτημα του ρεύματος» διεμήνυσε ο Πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στο Star λίγες ώρες πριν από την κάθοδο τους με τα τρακτέρ στην Αθήνα, εκτιμώντας ότι το συλλαλητήριο θα έχει ένα χαρακτήρα κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων, πριν αυτές τερματιστούν.
«Πιστεύω ότι μετά τα πράγματα θα ξαναμπούν στο ρυθμό τους. Εξάλλου, αρχίζει και η περίοδος της σποράς. Εμείς θέλουμε τους αγρότες πίσω στα χωράφια τους, τους κτηνοτρόφους να είναι μαζί με τα ζώα τους. Αλλά, δεν σταματάει αυτή η συζήτηση τώρα. Δεν σημαίνει επειδή οι αγρότες θα γυρίσουν πίσω ότι κλείσαμε αυτό το κεφάλαιο, θα εκπνεύσουμε με ανακούφιση έναν στεναγμό και μετά θα πάμε παραπέρα» τόνισε με έμφαση ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Ανησυχία» εν όψει Ευρωεκλογών
Θα φύγουν οι αγρότες από τα μπλόκα, αναγνωρίζοντας ότι δεν υπάρχει, όπως διαμηνύει η κυβέρνηση, δυνατότητα για νέα μέτρα; Αυτό μένει να φανεί.
Πάντως, στους κόλπους της «γαλάζιας» παράταξης είναι έκδηλη η ανησυχία για τον πολιτικό αντίκτυπο εν όψει ευρωεκλογών. Οι αγρότες αποτελούν ένα μεγάλο εκλογικό κοινό και στήριξαν τη Ν.Δ. στις εθνικές εκλογές, ενώ τα ευρήματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων αποτυπώνουν και τους πολίτες, στην πλειοψηφία τους, να παίρνουν το μέρος του αγροτικού κόσμου, που σήμερα διαμαρτύρεται για το υψηλό κόστος παραγωγής.