Δευτέρα, 25 Νοε.
7oC Αθήνα

Η σημασία της επίσκεψης Μητσοτάκη στην Ινδία – Οι επενδύσεις σε πρώτο πλάνο

Η σημασία της επίσκεψης Μητσοτάκη στην Ινδία – Οι επενδύσεις σε πρώτο πλάνο

Στην Ινδία βρίσκεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ένα επίσημο ταξίδι με τεράστια σημασία.

Στόχος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα να αποτελέσει την πύλη της Ινδίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, στον Οικονομικό διάδρομο που θα συνδέσει αυτή την γιγαντιαία χώρα του 1,4 δισεκ. ανθρώπων,  μέσω της Μέσης Ανατολής, με την Ευρώπη.

«Κοιτάζοντας τον χάρτη, θα δει κανείς ότι η Ελλάδα βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο αυτού του νέου διαδρόμου. Και στους φίλους μας στην Ινδία λέω: είμαστε το φυσικό σας κατώφλι προς την Ευρώπη και παραπέρα» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας χθες Τετάρτη (21.02.2024) στην εναρκτήρια συνεδρίαση της ετήσιας διάσκεψης «Raisina Dialogue», παρουσία του Ινδού ομολόγου του Ναρέντρα Μόντι.

«Είμαστε ήδη ένα καλά εδραιωμένο κέντρο logistics και μια διεθνής πύλη, αλλά θέλουμε να αυξήσουμε τη συνδεσιμότητα και να ενισχύσουμε περαιτέρω το εμπόριο. Ο Πειραιάς είναι ένα από τα πλέον πολυσύχναστα λιμάνια στην Ευρώπη. Και άλλα λιμάνια μας βρίσκονται σε διαδικασία παραχώρησης», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Το σχέδιο του Οικονομικού Διαδρόμου της Ινδίας με την Ευρώπη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι η Ελλάδα έχει «εξαιρετικές σχέσεις» με όλες τις χώρες στη Μέση Ανατολή, με τις χώρες του Κόλπου, «και βρίσκεται σε μοναδική θέση ως συνδετικός κρίκος μεταξύ της Μεσογείου και του Ινδο-Ειρηνικού. Αυτό σημαίνει πολλές ευκαιρίες για τις δύο χώρες μας», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Το σχέδιο του Οικονομικού Διαδρόμου Ινδίας – Μέσης Ανατολής  – Ευρώπης παρουσιάστηκε κατά την Προεδρία της G20 από την Ινδία τον περασμένο Σεπτέμβριο και αφορά την συνδεσιμότητα που περιλαμβάνει ένα δίκτυο μεταφορών (πλοία – σιδηρόδρομο) που θα συμπληρώσει τα υπάρχοντα οδικά και θαλάσσια δίκτυα και διαδρομές.

Ο στόχος του διπλασιασμός του διμερούς εμπορίου

Όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές στο newsit.gr, το γεγονός ότι η οικονομία της Ινδίας τρέχει με «ιλιγγιώδεις ρυθμούς», σε αντίθεση με αυτή της Κίνας που επιβραδύνεται, συν το γεγονός ότι πρόκειται για μία δημοκρατική χώρα και ανερχόμενη δύναμη στο σχήμα των G20, την καθιστά χώρα με την οποία η Ελλάδα πρέπει να επιδιώξει να διευρύνει τη συνεργασία στο πολιτικό επίπεδο, στην ασφάλεια και στην οικονομία, με διακηρυγμένο στόχο τον διπλασιασμό του διμερούς εμπορίου τα επόμενα χρόνια.

Ποιες συνέργειες επιδιώκει η ενισχύσει η Αθήνα

Η επιδίωξη της Αθήνας, σε αυτό το επίσημο ταξίδι του Πρωθυπουργού, είναι να εντατικοποιηθούν οι συνέργειες των δύο χωρών στους τομείς της άμυνας, της ναυτιλίας, της επιστήμης, της τεχνολογίας, του κυβερνοχώρου, της εκπαίδευσης, του πολιτισμού, του τουρισμού και της γεωργίας.

Στη Βομβάη σήμερα ο Πρωθυπουργός

Σήμερα Πέμπτη, ο Πρωθυπουργός αναχωρεί για τη Βομβάη, όπου θα απευθύνει χαιρετισμό σε ελληνο-ινδικό Επιχειρηματικό Φόρουμ, ενώ θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους ινδικών επιχειρήσεων και ομίλων, τους οποίους και θα καλέσει να επενδύσουν στη χώρα μας.

Σημειώνεται ότι στην Ινδία ταξιδεύει ελληνική επιχειρηματική αποστολή υπό τον υφυπουργό Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη.

Οι τομείς ενδιαφέροντος Ελλάδας και Ινδίας

Το φάσμα και οι προοπτικές της συνεργασίας και των συνεργειών είναι ευρύτατες, τόσο για μεγαλύτερη παρουσία ινδικών ομίλων στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στους τομείς των υποδομών (λιμάνια, αεροδρόμια), της υψηλής τεχνολογίας, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, του τουρισμού, όσο και στο πεδίο ενίσχυσης της παρουσίας ελληνικών εταιρειών στην Ινδία, ιδιαίτερα στους τομείς των τροφίμων, των φαρμάκων, της ναυτιλίας.

Ενδεικτικό είναι ότι, παρόλο που οι ελληνικές εξαγωγές προς την Ινδία αυξήθηκαν το 2022,  με δυσκολία αντιστοιχούν σε 1 ευρώ ανά Ινδό, ενώ η Ινδία έχει ετήσιο εξερχόμενο τουρισμό 40 εκατομμυρίων ατόμων υψηλού εισοδήματος, πεδίο όπου υπάρχουν μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης και μεγάλες ευκαιρίες, ιδιαίτερα αν λάβει κανείς υπόψιν τα στοιχεία (ΔΝΤ), σύμφωνα με τα οποία η Ινδία θα έχει ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 6,3% και το 2024.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις