Σε παράταση του «παγώματος» των κυμαινόμενων επιτοκίων των στεγαστικών δανείων θα προχωρήσουν οι τράπεζες, καθώς το μέτρο που αποφάσισαν πέρυσι τον Μάρτιο λήγει τον Απρίλιο του 2024.
Την εβδομάδα αυτή ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε ότι ελπίζει και -αν όχι- θεωρεί αδιανόητο, δεδομένων των υψηλών ευρωπαϊκών επιτοκίων, ότι οι τράπεζες θα παρατείνουν τις χαμηλές χρεώσεις για τα στεγαστικά δάνεια.
Για τις τράπεζες είναι ειλημμένη απόφαση να προχωρήσουν στην παράταση του μέτρου, παρά το ότι ο ανοδικός κύκλος των επιτοκίων της ΕΚΤ έχει φτάσει στο τέλος του και μέσα στο τρέχον έτος αναμένεται να ξεκινήσει η μείωσή τους. Σημειώνεται ότι χθες (23.2.2024) ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας προέβλεψε την πρώτη μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο.
Παρ’ όλα αυτά, τα «παγωμένα» επιτόκια στα στεγαστικά δάνεια θα συνεχίσουν να ισχύουν μέχρι τα τέλη του έτους, προκειμένου να μην υπάρξουν απότομες μεταβολές στις δόσεις των δανειοληπτών και κίνδυνος να δημιουργηθούν νέα κόκκινα δάνεια.
Το «πάγωμα» επιτοκίων αφορά όλα τα στεγαστικά δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο των που έχουν συναφθεί τόσο σε ευρώ, όσο και σε ελβετικό φράγκο.
Τα στεγαστικά δάνεια σταθερού επιτοκίου ή τα στεγαστικά δάνεια που το επιτόκιό τους διαμορφώνεται βάσει του Βασικού Επιτοκίου Στεγαστικής Πίστης, δεν εντάσσονται στο «πάγωμα», καθώς αυτά δεν επηρεάζονται από την μεταβολή των διατραπεζικών επιτοκίων αναφοράς που συνδέονται αυτόματα με τις αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ.
Υπενθυμίζεται ότι οι τράπεζες «πάγωσαν» πέρυσι στην ημερομηνία της 31ης Μαρτίου 2023 το επιτόκιο βάσης με το οποίο διαμορφώνονται τα κυμαινόμενα επιτόκια των στεγαστικών δανείων. Το «πάγωμα» επιτοκίων αφορούσε όλα τα επιτόκια (Euribor μηνός και τριμήνου, SARON – Libor για το ελβετικό φράγκο, επιτόκιο EKΤ κ.λπ.).
Μάλιστα, το «πάγωμα» επιτοκίου έγινε 20 μονάδες βάσης χαμηλότερα από τα επίπεδα όπου αυτό βρισκόταν στις 31.3.2023. Έτσι, το επιτόκιο που ίσχυσε από τις 2 Μαΐου 2023 όταν ενεργοποιήθηκε το μέτρο ήταν: 2,70% Euribor μηνός, 2,85% Euribor τριμήνου, 3,30% επιτόκιο ΕΚΤ, 1,20% SARON (για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο).
Τα στεγαστικά δάνεια που εντάχθηκαν στο μέτρο ήταν ενήμερα ή εφόσον ήταν σε ρύθμιση, η καθυστέρηση πληρωμής της δόσης δεν μπορούσε να ξεπερνά τις 89 ημέρες. Προϋπόθεση ήταν επίσης ο δανειολήπτης να είχε εκταμιεύσει το δάνειό του έως τις 31.12.2022 και το δάνειο να μην εμφάνιζε ληξιπρόθεσμες οφειλές την 28η Απριλίου 2023.
Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονταν μόνο δάνεια φυσικών προσώπων, στεγαστικά, για πρώτη ή δευτερεύουσα κατοικία, ανεξαρτήτως ποσού. Δεν περιλαμβάνονταν επιχειρηματικά δάνεια με εμπράγματη εξασφάλιση στην πρώτη κατοικία, όπως και τιτλοποιημένα δάνεια. Αντιθέτως, περιλαμβάνονταν δάνεια ρυθμισμένα.
Παράλληλα, προκειμένου να ενισχύσουν τη ζήτηση για στεγαστικά δάνεια, οι τράπεζες φέρεται να σχεδιάζουν μικρές παρεμβάσεις στα επιτόκια των νέων δανείων.
Ειδικότερα, μειώσεις της τάξεως των 0,20 – 0,30 μονάδων βάσης στα σταθερά επιτόκια των στεγαστικών δανείων με διάρκεια 20 – 30 ετών, τα οποία βρίσκονται τώρα στην περιοχή του 4,60% – 5,10%, καθώς επίσης και να μειώσουν τα κυμαινόμενα επιτόκια, που εφαρμόζονται μετά την αρχική σταθερή περίοδο επιτοκίου στο δάνειο.