Παρασκευή, 22 Νοε.
21oC Αθήνα

Άνοιξε η πλατφόρμα για το voucher προμήθειας POS

Άνοιξε η πλατφόρμα για το voucher προμήθειας POS

Διευκρινίσεις για την αναβάθμιση παλιών συσκευών POS που δεν μπορούν τεχνικά να διασυνδεθούν με τις ταμειακές μηχανές έδωσε ο Όμηρος Τσάπαλος, εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Οικονομικών, μέσα από το Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8.

Σήμερα το πρωί (26.2.2024), επισήμανε ο κ. Τσάπαλος, άνοιξε και ο τέταρτος κύκλος επιδότησης μέσω voucher, μέρους του κόστους αγοράς POS αλλά και διασύνδεσής του με τις ταμειακές μηχανές. Όποιος δεν έχει πάρει αυτό το voucher, μπορεί να μπει στην πλατφόρμα «Ψηφιακές Συναλλαγές», να κάνει την αίτησή του και να επωφεληθεί, καλύπτοντας ένα πολύ μεγάλο μέρος του κόστους αυτής της αγοράς.

«Χρειάζεται οπωσδήποτε να μιλήσουν με τους παρόχους τους (σ.σ. Οι επαγγελματίες) και οι πάροχοι να προχωρήσουν σε αντικατάσταση αυτών των τερματικών. Και πρέπει να γίνει εγκαίρως αυτό το πράγμα προκειμένου να είναι συμβατές με τις ταμειακές και στη συνέχεια να προχωρήσει η διασύνδεση» ανέφερε ο κ. Τσάπαλος, σημειώνοντας πως πολύ μεγάλο μέρος του κόστους καλύφθηκε και καλύπτεται από το voucher το οποίο υπάρχει και το αξιοποίησαν πάνω από 160.000 επιχειρήσεις. 

«Η διασύνδεση πρέπει να γίνει εντός των χρονοδιαγραμμάτων. Αυτή τη στιγμή η καταληκτική ημερομηνία είναι η 29η Φεβρουαρίου. Το ξέρει όλη η αγορά, το ξέρουν οι πάροχοι των POS, των ταμειακών, το ξέρουν και οι υπόχρεοι σε όλη την Ελλάδα ότι θα πρέπει να σπεύσουν όσοι δεν το έχουν κάνει, να προχωρήσουν σε ραντεβού με τεχνικό εγκατάστασης και να έρθει στο κατάστημά τους προκειμένου να διασυνδέσει τα συστήματα.

Υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις. Μια μεγάλη κατηγορία επιχειρήσεων είναι οι λεγόμενες εποχικές επιχειρήσεις και είναι αρκετές χιλιάδες σε όλη την Ελλάδα. Αυτές θα χρειαστεί να έχουν διασυνδεδεμένα τα συστήματα τους μια μέρα έστω πριν ανοίξουν. Δεν καλύπτονται επομένως από αυτή την καταληκτική ημερομηνία που λήγει την Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου, θα μπορούν να το κάνουν και πιο μετά. Αυτή είναι η μια κατηγορία.

Η άλλη κατηγορία επιχειρήσεων είναι όσες υπάγονται στους 35 κλάδους λιανικής που πριν από λίγες εβδομάδες ανακοινώσαμε την υποχρέωση εγκατάστασης. Αυτές οι επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα μέχρι τέλος του μήνα έστω να παραγγείλουν το POS εντός του Μαρτίου. Ουσιαστικά κερδίζουν έναν επιπλέον μήνα» ανέφερε ο κ. Τσάπαλος ως προς το αν υπάρχει ενδεχόμενο παράτασης της προσθεσμίας που έχει θέσει το υπουργείο.

Ερωτηθείς κατά πόσο επαρκεί ο εναπομείναν χρόνος δεδομένου του διαθέσιμου αριθμού τεχνικών για να προλάβουν οι επαγγελματίες τις προθεσμίες, ο κ. Τσάπαλος ανέφερε τα εξής. «Με βάση τα στοιχεία που έχουμε και τα οποία είναι έγκυρα, οι τεχνικοί είναι περίπου στους 1.200 και φυσικά ήδη έχουν κάνει αρκετή δουλειά, δεν ξεκίνησαν χθες, έχουν κλείσει και έχουν διενεργηθεί χιλιάδες ραντεβού και σκοπεύουν να γίνουν ακόμα περισσότερα τις επόμενες ημέρες.

Αυτό το οποίο θέλω να πω και να καθησυχάσω τους ακροατές που είναι κάποιοι από αυτούς τους καταστηματάρχες και αγωνιούν για να δια συνδέουν τα συστήματα τους και ενδεχομένως να μην μπορούν να βρουν τεχνικό να τους λέει τεχνικός ότι δεν προλαβαίνει, είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να επιβάλλουμε σε αυτούς τους ανθρώπους κάποιο πρόστιμο εάν οι άνθρωποι αυτοί θέλουν να συνδέσουν τα συστήματά τους και ο τεχνικός τους δεν προλαβαίνει».

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Τσάπαλος επισήμανε ότι «σίγουρα πρέπει να υπάρξει μια επιείκεια» καθώς πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη, συνέργειας του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα.

«Μιλάμε για 300.000 επιχειρήσεις, δεκάδες παρόχους POS και ταμειακών που πρέπει όλοι αυτοί να λειτουργήσουν σαν μια αλυσίδα και να ολοκληρωθεί το έργο εντός των χρονοδιαγραμμάτων. Είναι λογικό να υπάρξει μια ανοχή τις πρώτες ημέρες, δεν μιλάω για παράταση, μιλάω για ανοχή όσον αφορά την επιβολή των προστίμων. Δεν θέλουμε να μαζέψουμε χρήματα από τα πρόστιμα. Θέλουμε να κάνουμε τη μεταρρύθμιση επιτέλους πράξη, μια μεταρρύθμιση που έχει καθυστερήσει πολλά χρόνια» τόνισε ο κ. Τσάπαλος.

Σημείωσε πως, τα πρόστιμα για τους επαγγελματίες, τους υπόχρεους, κυμαίνονται από 10.000 ευρώ σε περιπτώσεις επιχειρήσεων με απλογραφικό σύστημα και σε 20.000 ευρώ για περιπτώσεις επιχειρήσεων με διπλογραφικό, ενώ για τους παρόχους, τις εταιρείες εκείνες που παρέχουν ουσιαστικά τα POS και τις ταμειακές, τα πρόστιμα είναι δεκαπλάσια, από 200.000 ευρώ και μπορεί να φτάσουν και στα 400.000 ευρώ, ακόμα και στην αφαίρεση της πιστοποίησης χρήσης αυτών των τερματικών, άρα στο να βγουν εκτός αγοράς.

«Έχουν ολοκληρωθεί 11 διαφορετικές κανονιστικές και νομοθετικές διαδικασίες από το Υπουργείο και από την ΑΑΔΕ. Όλη η αγορά ήξερε ότι αυτό το έργο θα γίνει. Επομένως, κάθε φορά που θα δούμε, αν δούμε, κάποια αδικαιολόγητη καθυστέρηση εκ μέρους των εταιρειών, το πρώτο που θα κάνουμε είναι να τις καλέσουμε για εξηγήσεις και το δεύτερο, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης είναι να επιβληθούν τα αντίστοιχα πρόστιμα» είπε καταλήγοντας ο εκπρόσωπος τύπου του Υπ. Οικονομικών.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις