Παρασκευή, 22 Νοε.
21oC Αθήνα

To οικονομικό «φόντο» της κόντρας Μακρόν – Σολτς για την αποστολή Ευρωπαίων στρατιωτών στην Ουκρανία

To οικονομικό «φόντο» της κόντρας Μακρόν – Σολτς για την αποστολή Ευρωπαίων στρατιωτών στην Ουκρανία

Το ποιος θα πληρώσει το «λογαριασμό» του σχεδιαζόμενου επιπλέον πακέτου αμυντικής στήριξης της Ουκρανίας φαίνεται πως βρίσκεται πίσω από την κόντρα των ηγετών της Γαλλίας και της Γερμανίας περί αποστολής ή μη Ευρωπαίων –ΝΑΤΟϊκών στρατιωτών στο Κίεβο.

Όπως έχει αποκαλύψει ο γερμανικός τύπος στις Βρυξέλλες έχει ανοίξει «υπηρεσιακά» η συζήτηση για ένα σχέδιο στήριξης της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας δεδομένης της τεράστιας ποσότητας των αποθεμάτων πολεμικού υλικού των κρατών – μελών της ΕΕ λόγω της βοήθειας που έχει παρασχεθεί στην Ουκρανία εδώ και δύο χρόνια. Η υλοποίηση, όμως, ενός τέτοιου σχεδίου απαιτεί νέους χρηματοδοτικούς πόρους, με τη Γαλλία να πιέζει ακόμα και  για ένα κοινό «κουμπαρά» τύπου Ταμείου Ανάκαμψης και τη Γερμανία να αντιδρά όχι μόνο γιατί αυτή (ως η ισχυρότερη οικονομία της ΕΕ) θα πρέπει να πάλι να βάλει πιο βαθιά το «χέρι» στην «τσέπη» τους αλλά και γιατί η γαλλική αμυντική βιομηχανία θα μπορούσε να είναι η βασική αποδέχτρια των πόρων αυτού του «κουμπαρά».

Ο Σολτς έφυγε αμίλητος από τη διάσκεψη για την Ουκρανία στο Παρίσι

Το παρασκήνιο το οποίο αποκαλύπτει ο γερμανικός τύπος από την «ουκρανική» διάσκεψη στο Παρίσι είναι αποκαλυπτικό:

Μετά τη διάσκεψη για την Ουκρανία που διοργάνωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, η καγκελάριος μπήκε αργά το βράδυ της Δευτέρας (26.02.24) στη λιμουζίνα του, χωρίς να κάνει κανένα σχόλιο.

Άλλοι κορυφαίοι πολιτικοί μιλούσαν μπροστά στις κάμερες για νέα όπλα για το Κίεβο.

Ο Σολτς έχασε μια αξιομνημόνευτη συνέντευξη Τύπου του οικοδεσπότη λόγω της γρήγορης αναχώρησης του.

Ο Μακρόν αποκάλυψε ότι στο περιθώριο της διάσκεψης συζητήθηκε και η πιθανή ανάπτυξη δυτικών στρατιωτών στην Ουκρανία.

Αν και δεν υπήρξε συναίνεση για το θέμα αυτό, η ανάπτυξη χερσαίων στρατευμάτων «δεν αποκλείεται» στο μέλλον.

Αυτές οι δύο λέξεις έπιασαν τον καγκελάριο εντελώς απροετοίμαστο κατά την επιστροφή του στο Βερολίνο.

Και δείχνουν ότι ο Σολτς και ο Μακρόν δεν είναι επίσης σε θέση να υιοθετήσουν μια κοινή προσέγγιση για τη στρατιωτική υποστήριξη της Ευρώπης προς τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

Από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, η κορυφαία προτεραιότητα του καγκελαρίου ήταν να αποφύγει οτιδήποτε θα μπορούσε να δώσει την εντύπωση ότι το ίδιο το ΝΑΤΟ είναι μέρος του πολέμου.

Μόλις λίγες ώρες πριν από τη διάσκεψη στο Παρίσι, ο Σολτς είχε εξηγήσει για πρώτη φορά δημοσίως γιατί δεν προμηθεύει πυραύλους κρουζ Taurus στην Ουκρανία.

Αυτό θα απαιτούσε τη στάθμευση στρατιωτών της Bundeswehr στην Ουκρανία, κάτι που δεν ήθελε σε καμία περίπτωση.

Την Τρίτη, ο κ. Scholz απέκλεισε κατηγορηματικά την ανάπτυξη χερσαίων στρατευμάτων.

Περιέγραψε επίσης τα γεγονότα στο Παρίσι με διαφορετικό τρόπο από τον οικοδεσπότη.

Οι Ευρωπαίοι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων είχαν συζητήσει «ότι δεν θα υπάρξουν χερσαία στρατεύματα, στρατιώτες στο ουκρανικό έδαφος που θα σταλούν εκεί από ευρωπαϊκά κράτη ή κράτη του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο κ. Σολτς. Αυτό είχε συμφωνηθεί από κοινού και θα ισχύσει και στο μέλλον.

Ο Μακρόν έχει ήδη προωθήσει το θέμα των αρμάτων μάχης

Αυτό δεν είναι το πρώτο περιστατικό που εγείρει αμφιβολίες για την ενότητα του Βερολίνου και του Παρισιού.

Στις αρχές του 2023, ο Μακρόν προώθησε τη συζήτηση για την παράδοση αρμάτων μάχης και πίεσε τον Σολτς.

Ο καγκελάριος ήταν τότε αντίθετη σε αυτή την κίνηση. Η προσωπική σχέση μεταξύ του Μακρόν και του Σολτς θεωρείται δύσκολη, σημειώνει η Handelsblatt.

Παρόλο που οι δύο τους επανειλημμένα πανηγυρίζουν ομόφωνα για τη γαλλογερμανική φιλία, φημολογείται τακτικά πίσω από κλειστές πόρτες ότι οι δύο αρχηγοί κυβερνήσεων δύσκολα καταλαβαίνουν ο ένας τον άλλον.

Ο Σολτς φάνηκε να έχει ενοχλήσει εμφανώς τον Μακρόν πριν από τη διάσκεψη στο Μέγαρο των Ηλυσίων, όταν επέκρινε τον πρόεδρο για την έλλειψη στρατιωτικής υποστήριξης της Γαλλίας προς την Ουκρανία.

Σύμφωνα με το “Ukraine Support Tracker” που δημοσίευσε το Ινστιτούτο του Κιέλου για την Παγκόσμια Οικονομία, η Γερμανία βρίσκεται στη δεύτερη θέση πίσω από τις ΗΠΑ με 17,7 δισεκατομμύρια ευρώ στρατιωτικής βοήθειας.

Η Γαλλία κατατάσσεται στην 16η θέση του καταλόγου με 600 εκατομμύρια ευρώ – πίσω από χώρες όπως η Εσθονία και η Λετονία.

Ωστόσο, το Παρίσι υπερασπίζεται τον εαυτό του απέναντι στην κατηγορία του Βερολίνου.

Κύκλοι της γαλλικής κυβέρνησης ανεβάζουν την υποστήριξη προς τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις τα τελευταία δύο χρόνια σε 3,8 δισεκατομμύρια ευρώ.

Επιπλέον, δεν πρόκειται μόνο για οικονομικές ανακοινώσεις, αλλά και για «στρατιωτική αποτελεσματικότητα στο έδαφος».

Ο οπλισμός που προμηθεύει η Γαλλία είναι «ιδιαίτερα ισχυρός», για παράδειγμα τα οβιδοβόλα Caesar ή οι πύραυλοι Scalp.

Θα μπορούσαν επίσης να πλήξουν στόχους που βρίσκονται πολύ μακριά με ακρίβεια.

«Η Γερμανία δεν προμηθεύει κάτι τέτοιο», αναφέρει σχετικά με την άρνηση του Σολτς να προμηθεύσει στο Κίεβο πυραύλους κρουζ Taurus.

Το βράδυ της Δευτέρας, ο Μακρόν χρησιμοποίησε τον ρόλο του ως οικοδεσπότης για να πάρει «εκδίκηση», αναφέρει χαρακτηριστικά η γερμανική εφημερίδα.

«Πολλοί άνθρωποι που λένε “ποτέ, ποτέ” σήμερα ήταν οι ίδιοι άνθρωποι που θα έλεγαν “ποτέ, ποτέ τανκς” και “ποτέ, ποτέ μαχητικά αεροπλάνα” πριν από δύο χρόνια», είπε ο πρόεδρος.

Και για να είναι σε όλους σαφές ότι ο Μακρόν εννοούσε τον Σολτς, πρόσθεσε: «Σας θυμίζω ότι πριν από δύο χρόνια, πολλοί γύρω από αυτό το τραπέζι έλεγαν: “Θα προσφέρουμε υπνόσακους και κράνη”».

Η γερμανική κυβέρνηση επικρίνει τα οικονομικά συμφέροντα του Μακρόν

Άλλες διαφορές απόψεων έγιναν επίσης εμφανείς. Ο Μακρόν ανακοίνωσε τον σχηματισμό ενός νέου “συνασπισμού” για τα όπλα μεγάλου βεληνεκούς, γεγονός που είναι πιθανό να αυξήσει την πίεση στον Σολτς για το θέμα των γερμανικών πυραύλων Taurus.

Ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε επίσης κοινό χρέος της ΕΕ κατά το πρότυπο του ταμείου για την αποκατάσταση των οικονομικών συνεπειών της για τη χρηματοδότηση αμυντικών προτζεκτς για την Ουκρανία.

Ο Σολτς, από την άλλη πλευρά, φοβάται ότι ορισμένα κράτη μέλη θα κάνουν ακόμη λιγότερα για την Ουκρανία.

Η γερμανική κυβέρνηση είναι επίσης της γνώμης ότι ο Μακρόν ειδικότερα είχε δώσει επί μακρόν υπερβολική προσοχή στα δικά του οικονομικά συμφέροντα.

Ο Γάλλος πρόεδρος επέμεινε ότι τα πυρομαχικά για την Ουκρανία έπρεπε να κατασκευάζονται από ευρωπαϊκές αμυντικές εταιρείες.

Ωστόσο, ο Μακρόν που φιλοξένησε τον Σολτς το βράδυ της Δευτέρας και αποδέχθηκε προμήθειες εκτός Ευρώπης.

Βασικά, η γερμανική κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να κάνει τίποτα λιγότερο από το να δώσει την εντύπωση ότι τα δύο κορυφαία ευρωπαϊκά έθνη διαφωνούν ως προς τη στρατηγική τους για την Ουκρανία.

Αυτός είναι ο λόγος, σύμφωνα με την Handelsblatt, για τον οποίο το Βερολίνο προσπαθεί τώρα να περιορίσει τη ζημιά.

Τα σχόλια του Μακρόν δεν πρέπει να υπερεκτιμηθούν, αναφέρει η Handelsblatt, συμπληρώνοντας πως ο Γάλλος πρόεδρος δεν είχε επικρίνει τη Γερμανία, αλλά απλώς περιέγραψε την εξέλιξη των παραδόσεων όπλων.

Η Γερμανία και η Γαλλία τραβούν προς την ίδια κατεύθυνση και αυτό είναι που μετράει τελικά, καταλήγει το ίδιο δημοσίευμα.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις